用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔俾退出精英班,點算
樓主: Gakki
go

唔俾退出精英班,點算 [複製鏈接]

回覆 Gakki 的帖子

學校比得你孩子入精英班,就證明你孩子有一定能力應付到。樂觀d 比多點信心支持他,孩子們能力往往超乎我們大人想像的。如真應付不了,一年後精英班亦不會留你。

Jane1983 發表於 20-7-15 07:33
唔好咁搞,精神科呢d嘢唔係攞黎過橋。

係都要講痴綫,都係話家長先啦。
我都覺得凡事攞精神科出來講,唔係咁好。你估學校老師怕咗你,好著數咩?

b3410 發表於 20-7-15 09:47
我都覺得凡事攞精神科出來講,唔係咁好。你估學校老師怕咗你,好著數咩?
...

揚開咗,疑似精神有問題,對細路哥更唔好。

其實事件好簡單,學校覺得你得,你話驚唔得,佢話唔怕。正常做法係拍心口試吓,唔得出年自然去番普通班。

搞到搵區議員和扮痴綫,真係激咗d

Jane1983 發表於 20-7-15 07:33
唔好咁搞,精神科呢d嘢唔係攞黎過橋。

係都要講痴綫,都係話家長先啦。
cp 閒閒地都千幾二千,當然是搵區議員實惠得多

Jane1983    發表於 20-7-15 13:03
b3410    發表於 20-7-15 12:27

Jane1983 發表於 20-7-15 10:30

其實事件好簡單,學校覺得你得,你話驚唔得,佢話唔怕。正常 ...

你地有冇諗過一年時間對小朋友的心理影響可以有幾大?不過personally, 我都係唔試唔知身體好唔試唔知時運高mentality
至於區議員和cp, 絕對是可行的方法,but as i said b4, only use it as the last resort, ie, 校長教局不受理。至於點解,恕我不透露天機la,唔係又會比網友罵我係魔鬼

ar_mak 發表於 20-7-15 09:27
咁你隨便UP幾個表徵黎聽下,點樣可以區分出真係壓力大,還是家長過份憂慮。

PS:咁你同學校傾,都要有 ...

醫生紙啦緊係。

回覆 MrBeast 的帖子

佢成績到,老師堅持佢得,試吓又何妨?有家長支持、近距離mon實,會有乜大不了?
人生充滿未知,接受挑戰,有冒險精神,呢d自細要嘗試。做人太「自量」或者妄自菲薄,最終行唔得遠。

dreambutterfly    發表於 20-7-15 14:54

little_yolky 發表於 20-7-14 23:12
點解唔得!如果係校長意思,打電話去教育局問係咪家長無權唔入。我親戚同你一樣情況,佢寫信就得。你話要 ...

多謝大家意見。

最後我親手寫左一封「懶」感人又好長嘅信俾主任解釋我囝在家做功課、溫習嘅情況。可能佢頂唔順我咁煩,又或者我囝呢d水平有大把同學替換,佢終於接受左。

AprilBB    發表於 20-7-17 00:23
tantanmama    發表於 20-7-16 12:23
Poyau    發表於 20-7-16 02:29
b3410    發表於 20-7-15 22:07
MrBeast    發表於 20-7-15 20:57

Gakki 發表於 20-7-15 19:08
多謝大家意見。

最後我親手寫左一封「懶」感人又好長嘅信俾主任解釋我囝在家做功課、溫習嘅情況。可能佢 ...

咪係囉,最緊要啱自己既步伐,好似跑馬拉松咁,跟人哋快未必對自己最好仔仔加油!

Jane1983 發表於 20-7-15 14:39
回覆 MrBeast 的帖子

佢成績到,老師堅持佢得,試吓又何妨?有家長支持、近距離mon實,會有乜大不了?

樂天知命,知足常樂

有D人步伐會慢D,時間需要長D既

Jane1983 發表於 20-7-15 10:30

其實事件好簡單,學校覺得你得,你話驚唔得,佢話唔怕。正常 ...

我親戚小朋友入咗間啱band學校,由小學無晒信心到上學期考級七。小朋友話下學期考試要交白卷避免入精英班,點知下學期停課太耐無考試!奸計不得逞!唯有家長去同學校講。本來都話唔得,家長話要退學先得。

回覆 little_yolky 的帖子

我諗既然唔可以話小朋友精神壓力大,咁咪話家長自己精神壓力大,會影響小朋友情緒同發展,容易發生家庭悲劇。為左全家幸福,請校長高抬貴手,放過我地一家 N 口

回覆 little_yolky 的帖子

都係,每個人想法唔同。我都係講吓自己睇法,唔同意都無所謂,無hard feeling的

ar_mak 發表於 20-7-15 20:25
你好似好得戚咁喎~

咁緊係

不過到自己時就好迷茫。我仲諗緊同阿細搏B2頭聯中,定係B2尾愛國直資⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題