用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BIG 大考exam中學組别排名有幾成準?
樓主: hamika
go

BIG 大考exam中學組别排名有幾成準?  

cafeva 發表於 20-7-17 11:00
上智幾十年前已經唔差, 不過一定不是最top. 估同銘賢咁上下
比較之下,上智應該好好多下。

王家爸爸 發表於 20-7-17 12:03
比較之下,上智應該好好多下。
我指以前呀, 宜家銘賢dup 左好多啦

cafeva 發表於 20-7-17 12:06
我指以前呀, 宜家銘賢dup 左好多啦
印象中過去上智一直都好過銘賢,而銘賢好過長天;現在銘賢向長天靠近。

我以前咪SSP區, 30年前, 上智係好過銘賢
上智大家會放第一志願, 銘賢會放三四
我派咗去銘賢, 阿媽喊晒咁

naicha 發表於 20-7-17 12:41
我以前咪SSP區, 30年前, 上智係好過銘賢
上智大家會放第一志願, 銘賢會放三四
我派咗去銘賢, 阿媽喊晒咁:ha ...
以前個級一去銘賢,級八左右去上智所以有咁既印象

其實依家睇一間學校叻唔叻,最好係提供到乜嘢數據呢?如果只係睇33222,攞到呢個分再讀上去,選擇都唔係好多。

foxli 發表於 20-7-18 14:44
其實依家睇一間學校叻唔叻,最好係提供到乜嘢數據呢?如果只係睇33222,攞到呢個分再讀上去,選擇都唔係好 ...

我會咁睇,B1ab睇5+和3大率,B1c至B2b睇4+和8大率,B2C以下睇33222。B1男校亦應加埋33222,主要睇下中文影響幾大。

akys 發表於 20-7-18 16:58
我會咁睇,B1ab睇5+和3大率,B1c至B2b睇4+和8大率,B2C以下睇33222。B1男校亦應加埋33222,主要睇下中文影 ...

3322率,4+率同5+率,少咗一樣資料就好易估錯學校水平,優才就係最佳例子。
B2C水平以下既學校,仲睇乜鬼成績吖,睇校風好過啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-19 10:39
3322率,4+率同5+率,少咗一樣資料就好易估錯學校水平,優才就係最佳例子。
B2C水平以下既學校,仲睇乜鬼 ...

哈哈,咁直白。3大率對1a校都有啟示,例如喇叭平均6成入3大(我諗冇副學士啩)。即有120人入3大,起碼best 5都有20分。咁代表學校水平算高,如果孩子不是靠運動入學,可代入。嗰啲poly 幾寶唔影響評級。

akys 發表於 20-7-19 15:15
哈哈,咁直白。3大率對1a校都有啟示,例如喇叭平均6成入3大(我諗冇副學士啩)。即有120人入3大,起碼best 5 ...

如果講明係3大(唔計大空嗰D)就當然有參考價值,否則只有JUPAS degree或Local degree,水份真係多到呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

foxli 發表於 20-7-18 14:44
其實依家睇一間學校叻唔叻,最好係提供到乜嘢數據呢?如果只係睇33222,攞到呢個分再讀上去,選擇都唔係好 ...

補充少少,唔計軟實力,衹看成績。5+代表前列學生能力,4+代表學校整體教育質素。

5+高而4+一般(相對)代表學生水平差距大,要注意可能資源放在精英班上去谷。而5+一般但4+高,咁有可能學校用平均教法而未能協助前列學生更上一層樓。另外,某些運動型學校有其特點,例如4+已經靠近3322,可自行想想原因。

揀學校亦要考慮孩子能力,如果孩子本身級頭,資質好,5+比較重要,因為當然希望將來可以多選擇,可以入熱門科目,如果中上,4+高學校可保入大學。

b3410    發表於 20-7-19 20:32