用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BIG 大考exam中學組别排名有幾成準?
樓主: hamika
go

BIG 大考exam中學組别排名有幾成準?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-7-14 04:33
當門面整到好專業,當中又放咗唔少有根有據既資料時,日後間中夾雜住一D虛假/自我創作既資料自然無人會懷 ...

Yes 早排培正有人分享DSE成績,一對照先知...啲成績完全係big exam作出黎....我先前仲信晒以為培正成績好過LS...
Anyways 係我email big exam叫update返培正個成績..及排名...

kirstyau 發表於 20-7-14 06:45

DSE數據都有佢用處,其他個人喜好好主觀(師資,新舊,大 ...

同意,不過咁,作為準新派直資家長,big exam個排名見到都無咁嬲,至少我小朋友間學校嘅成績真係有30內(根據greenapple個表)。其他書嘅排名...都唔知排左去邊...

kimlam953 發表於 20-7-14 08:37
同意,不過咁,作為準新派直資家長,big exam個排名見到都無咁嬲,至少我小朋友間學校嘅成績真係有30內( ...
我之前都有參考BIGEXAM選校, 因為市面網站, 佢算幾好用, 容易搵倒D學校, 我主要看幾多%科目用英語授課, 一目了然。至於排名都係參考而已, 唔好太認真!

lovegirlslove 發表於 20-7-14 10:09
我之前都有參考BIGEXAM選校, 因為市面網站, 佢算幾好用, 容易搵倒D學校, 我主要看幾多%科目用英語授課, 一 ...

至弊啲親戚朋友,左一句「我唔信活動教學!」右一句「咩學校黎」「吓做乜放左陳守仁, SPB呀」;佢地信晒自己或書嘅排名。好啦,EK/ fb又大量名校 blue blood fans勁踩新派直資,有時都好動搖。big exam 叫做公平啲排我小朋友間學校啦...

kimlam953 發表於 20-7-14 10:17
至弊啲親戚朋友,左一句「我唔信活動教學!」右一句「咩學校黎」「吓做乜放左陳守仁, SPB呀」;佢地信晒自 ...

甘咪答親戚朋友,DSE幾多考入三大八大幾多, 搵埋佢地心儀個間幾多
有數據佢地仲唔收聲

kirstyau 發表於 20-7-14 06:45

DSE數據都有佢用處,其他個人喜好好主觀(師資,新舊,大 ...
選校配合小朋友性格好緊要
有哋學校,有report,入面都無數據,或得一個數據

乜都好,最緊要入去讀得自信,開心

回覆 kimlam953 的帖子

呢啲三姑六婆,可以講句:「係吖!XXX 有 A% 入到 Band 1,我嗰間得 B% 入到 Band 1 咋。」、「YYY 真係好好,我都掙扎左好多,畢竟有 C% 入三大/八大,反而我呢間得 D% 入,有段距離。」
對於質疑「活動教學」,可以講「我地可惜冇讀過咋,如果讀左咪可以比較下。睇下 ZZZ 學校(e.g. 港同、培僑),佢地活動教學,連續幾年三大、八大都有 XX%,反而 FFF (求其搵一間踩下)咪傳統名校黎嘅,我都以為佢好勁架,點知先得 YY%,仲要冇進步。」

王家爸爸    發表於 20-7-14 15:09

b3410 發表於 20-7-13 14:41
咁你好識揀喎
仔四月自行已經入左....因為參考左大考所以放自一, 同埋一程車30 MINS 內到自二沙曾(本來唔太熟)又係參考大考....中左但就太遠了~我仔個班真係好多家長參考BIG EXAM尤其級頭個幾個....

醒目開學勳章

kimlam953 發表於 20-7-14 08:37
同意,不過咁,作為準新派直資家長,big exam個排名見到都無咁嬲,至少我小朋友間學校嘅成績真係有30內( ...
好似無一間新派直資排30內喎,最近榜係港同,都排3x。。

醒目開學勳章

mianyang_99 發表於 20-7-14 13:07
仔四月自行已經入左....因為參考左大考所以放自一, 同埋一程車30 MINS 內到自二沙曾(本 ...
結果級頭去咗邊?

bobbob 發表於 20-7-14 13:17

港同不是排24嗎,根據greenapple個表

delete

2018排15....

1998Ruby1998 發表於 20-7-14 11:59

呢啲三姑六婆,可以講句:「係吖!XXX 有 A% 入到 Band 1,我嗰間得 B% 入到 Band  ...

我個時淨係識得講5+,無人聽得明...應該一早講入三大率...

如果真係港同,公開試成績睇,佢已經同荃官、林護、曾肇添等各地區龍頭相若,已經好唔錯。

醒目開學勳章

kimlam953 發表於 20-7-14 13:21
港同不是排24嗎,根據greenapple個表
以為你話big exam..

kimlam953 發表於 20-7-14 13:41
我個時淨係識得講5+,無人聽得明...應該一早講入三大率...
駛乜講呢D, 一句話佢XX年出過2個狀元喎, 你唔係咁outdate咁都唔識呀?
相信佢即刻扮晒嘢會話:  我知, 不過我只係覺得佢唔夠好囉

b3410    發表於 20-7-14 15:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kimlam953 發表於 20-7-14 13:37
2018排15....
呢個表哪里可以睇到?

hamika 發表於 20-7-14 15:30
呢個表哪里可以睇到?

升中版置頂

b3410 發表於 20-7-13 14:23
東區中學,中婦勁過BPS,張祝珊?

DBS好慘,難怪會被人SPC vs DBS

大考中婦東區居首因為33222?

2019年 中婦 | BPS | 張祝珊
考生 121人 | 135人* | 147人
33222 96.7% | 93.3%** | 91.2%
主科5+ 無公布 | 38.8% | 35.0%
整體5+ 無公布 | 41.0% | 43%^
整體4+ 79.4% | 無公布 | 無公布
整體2+ 99.8% | 無公布 | 無公布

* BPS 中5+推算只有134人考中文
** BPS 33322 94.0% (126/134)
^ 張祝珊 整體5+科次419 無總科次?

中婦 2019
http://www.hkcwcc.edu.hk/wordpress/2019/08/07/2019-hkdse-results/

BPS 2019
https://www.bps.hk/hkdse-results

https://www.bps.hk/plans-reports

https://drive.google.com/open?id=1WjPIHy4khUkCW2scOkys1JqZcxWqdjOy

張祝珊 2019
http://www.ccsc.edu.hk/subpage.php?cid=129

http://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/About%20CCSC/School%20Plans%20and%20Reports/2018-19%20School%20Report.pdf

http://www.ccsc.edu.hk/achievments.php?cid=161

http://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1571823094jWy9O.pdf
‹ 上一主題|下一主題