用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BIG 大考exam中學組别排名有幾成準?
樓主: hamika
go

BIG 大考exam中學組别排名有幾成準?   [複製鏈接]

carmenlook 發表於 20-7-13 16:16
睇到了,其實嗰位kln 係咪個女讀上智所以咁大反應?另外都想請教下咁邊度睇到比較準確嘅資料同排名 ...
比較準確的資料?>>>>DSE資料,EK尼度有,請查閱。
比較準確的排名?>>>>不同標準可以有不同的排名,建議根據個人需要揾合適中學,比如有人注重33222%,有人睇重4+%,亦有人只睇5+%,更有人著重名校或藍血……

kirstyau 發表於 20-7-13 15:01
升中一討論區
被你哋講到——————我都要入去搵下

回覆樓主:

其實呢家野等同有人愛蘋果也有人愛東方,你話蘋果唔好時,也有人話東方,其實只要自己舒服和喜愛已可,無必要facebook認同EK, EK自己討論咪ok囉!

hkpapa852 發表於 20-7-13 13:38
佢既分級真係好有興:

坑真: 好準確既B1A

大考都睇4+/5+ 但似乎以3322為主

其實重有好多啦,培道都1B,港華1A-1B。

foxli 發表於 20-7-13 18:53
其實重有好多啦,培道都1B,港華1A-1B。

大考假設入讀大學=學士 無副學士?

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/378

本地學士課程取錄比率
大約 51.5%

本地及非本地學士課程取錄比率
大約 55.6%

2018-2019週年校務報告 (p.31)
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201819/1819_schoolreport.pdf

「本校 2019 年畢業生入讀本地大學率為 51.5%,包括資助學位 37.4%,8%入讀香港大學、香港中文大學及香港科技大學。而 40.4%入讀大專,4%入讀非本地大學。」

回覆 foxli 的帖子

真係好驚嚇

kirstyau 發表於 20-7-13 12:12

佢信佢嘅事, 自己中學頭十喎梗係開心啦!我明
好明顯只係用3322計,其實選合適的學校點會咁簡單。家長真係要花多些時間研究。
直接睇學校年報最好,尤其唔肯公佈4+或5+我覺得都有問題。講真B1A點會呢哋數據都無?

bbc2018 發表於 20-7-13 22:35
好明顯只係用3322計,其實選合適的學校點會咁簡單。家長真係要花多些時間研究。
直接睇學校年報最好,尤其 ...

講真入得EK又好,FB升中又好,家長們無非都係想搵最好最合適嘅畀仔女,冇必要鬥邊間中學勁啲,前人成績勁,自己個都可以學校尾個堆, 同枱食飯各自修行,將來DSE見。

排名既野,自我感覺良好甘囉 唔洗甘認真。

kirstyau 發表於 20-7-13 22:41

講真入得EK又好,FB升中又好,家長們無非都係想搵最好嘅畀 ...

阿女升中時,EK, FB升中我無睇呀!保持頭腦清醒!
選合適最緊要,睇吓有甚麼學科讀,有甚麼活動,等都重要。
所以之前見人另外2個post只係講3322,忍唔住都回咗。
其實選校睇其他配套都好重要。

是呀!不要咁認真,亦不用成日咁認真去評邊間是1A, 邊間是1B
幾個%出入都要咁認真

bbc2018 發表於 20-7-13 22:52
選合適最緊要,睇吓有甚麼學科讀,有甚麼活動,等都重要 ...

BK由生B開始睇,EK由幼稚園開始睇。

我覺得如果要睇Big大考呢個網站,最緊要係睇第五級或以上成績比率(有d學校有提供全部科目既dse 5級或以上成績比率)例如2019年東區dse成績:庇既第五級或以上成績比率係41%,張既第五級或以上成績比率係43%。唔好淨係睇33222嗰個

Cabella 發表於 20-7-14 01:31
我覺得如果要睇Big大考呢個網站,最緊要係睇第五級或以上成績比率(有d學校有提供全部科目既dse 5級或以上 ...
張既第五級或以上成績比率係43%。

不過張祝珊從來無公佈過自己既整體4+/5+率喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-14 03:16
張既第五級或以上成績比率係43%。

不過張祝珊從來無公佈過自己既整體4+/5+率喎?
張同埋庇雖都冇公佈整體既比率,但兩間都有公佈每科既5級或以上既比率,除返就得了......

Cabella 發表於 20-7-14 03:59
張同埋庇雖都冇公佈整體既比率,但兩間都有公佈每科既5級或以上既比率,除返就得了...... ...

整體4+/5+率唔係咁計(唔係加晒咁多科4+/5+率平均番就係)
BPS校務報告有公佈整體5+率

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-14 04:03
整體4+/5+率唔係咁計(唔係加晒咁多科4+/5+率平均番就係)
BPS校務報告有公佈整體5+率
搵番ccsc 個school report又真係冇喔,但Big 大考嗰43%唔知係邊度出嚟呢?定係另有計法?

Cabella 發表於 20-7-14 04:30
搵番ccsc 個school report又真係冇喔,但Big 大考嗰43%唔知係邊度出嚟呢?定係另有計法? ...

當門面整到好專業,當中又放咗唔少有根有據既資料時,日後間中夾雜住一D虛假/自我創作既資料自然無人會懷疑。
要制作個數字出嚟總有辦法,但要合理兼有解釋。

2.85/6.6 or 2.85/6.7 咪等於 ~43%,但基於咩可以咁計?

hkpapa852 發表於 20-7-14 04:33
當門面整到好專業,當中又放咗唔少有根有據既資料時,日後間中夾雜住一D虛假/自我創作既資料自然無人會懷 ...
張係2019 DSE有421個L5 or above altogether (係簡介會)有147個考生,但唔知一共報讀幾多科...都係計唔到43%出嚟

Cabella 發表於 20-7-14 04:57
張係2019 DSE有421個L5 or above altogether (係簡介會)有147個考生,但唔知一共報讀幾多科...都係計唔到43 ...

“專業”呢家嘢,只要信,不要問,更不要challenge

bbc2018 發表於 20-7-13 22:52
選合適最緊要,睇吓有甚麼學科讀,有甚麼活動,等都重要 ...

DSE數據都有佢用處,其他個人喜好好主觀(師資,新舊,大細,交通,地點,宗教),得DSE數據統一,都係選校考慮因素之一(唔係唯一 ), 就係年年有高有低,所以要睇多幾年。
‹ 上一主題|下一主題