用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BIG 大考exam中學組别排名有幾成準?
go

BIG 大考exam中學組别排名有幾成準?   [複製鏈接]

如题
   14    0    0    0

當笑話睇唔錯,準確度似係國內嗰啲排名。

王家爸爸 發表於 20-7-13 11:56
當笑話睇唔錯,準確度似係國內嗰啲排名。

係FB叫人咪信, 畀人鬧返轉頭,仲話中學校長推薦睇喎!

“Kirsty Au 咁你信 babycondom lah (emoji)

你睇啲靠家長自己以每間學校公布嘅唔同取巧版本,然後靠一個人手自己計出黎架啦。

big exam 唔岩你呀,係啲中學嘅校長睇開,講明準確啲,推薦我睇架。唔岩你呀。(emoji)(emoji)”

冇辦法踩中佢間中學 冇話佢間中學唔好,但事實真係唔會頭十囉。

medicine    發表於 20-7-13 12:09

kirstyau 發表於 20-7-13 12:05

良心被當做狗肺

medicine 發表於 20-7-13 12:10
良心被當做狗肺

佢信佢嘅事, 自己中學頭十喎梗係開心啦!我明

但唔想佢誤導其他家長。
人地問緊XX vs XX (要註冊)

最後差5多一面倒叫佢註冊另一間。

medicine    發表於 20-7-13 12:15

hamika 發表於 20-7-13 11:20
如题
話時話,我相信大考會被更多人接受:無它,大考有更多的更高級別的評級,即滿足到更多人的虛榮心期望。

kirstyau 發表於 20-7-13 12:05

都係嗰句,做家長無得懶,睇晒目標學校既年報,篩選縮少範圍(最多四、五間)之後,去兩年學校既開放日同入學講座。

絕對唔可信, 我讀緊果間, 吹到1B, 我係用家知只是2A, 甚至2B

medicine    發表於 20-7-13 12:23
Lilypie Expecting a baby Ticker

kirstyau 發表於 20-7-13 12:12

佢信佢嘅事, 自己中學頭十喎梗係開心啦!我明
唔睇都唔知添,原來阿女個間係15名以外.不過,你地仲后少少。最慘幾間男校都好后下……

王家爸爸 發表於 20-7-13 12:15
都係嗰句,做家長無得懶,睇晒目標學校既年報,篩選縮少範圍(最多四、五間)之後,去兩年學校既開放日同入 ...
通常就係想懶咪搵D假權威做精神寄托囉!
寫一大段好似好Pro既解說(但睇完都唔知A校同B校既評級應該點計出嚟), 好多人睇唔晒就信以為好專業好準確(下次只出英文解說, 應該更少人會睇).

坦白講, 同50小強無乜分別

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-7-13 12:21
唔睇都唔知添,原來阿女個間係15名以外.不過,你地仲后少少。最慘幾間男校都好后下…… ...

阿女間DSE係跌左 講真我接受㗎,有咩問題啫,事實係咁。 都唔明d人甘緊張, 好老實我校津小有top10自行一唔會選佢嗰間,最多自二(穩陣)。
不過費事講,我驚佢嬲得濟起我底
已經比佢話我係阿嬸

hamika 發表於 20-7-13 11:20
如题

我睇完都降一兩级,當如參考,幾處資料比較,自己心裡自行判断
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

hkpapa852 發表於 20-7-13 12:24
寫一大段好似好Pro既解說(但睇完都唔知A校同B校既評級應該點計出嚟) ...
又俾你睇穿左。
揾最岩自己虛榮心的排位/評級,人係有尼個選擇性失明的情況

kirstyau 發表於 20-7-13 12:26

阿女間DSE係跌左  講真我接受㗎,有咩問題啫,事 ...
係FB?邊個群組?升中嗎?過去望望先

medicine 發表於 20-7-13 12:36
係FB?邊個群組?升中嗎?過去望望先

yes

kirstyau 發表於 20-7-13 12:26

阿女間DSE係跌左  講真我接受㗎,有咩問題啫,事 ...

咁你改返做Top5嘛,即時升級做BB~

hkpapa852 發表於 20-7-13 12:24
寫一大段好似好Pro既解說(但睇完都唔知A校同B校既評級應該點計出嚟) ...
同50 強有D 分別, big exam 會登4+/5+ 率同埋 annual report, 咁家長可自行研究一下業績, 算係德政.

醒目開學勳章 王國長老

當年我囡小學班家長好 proud of 學校係小強 100 名內, 到我開始逐年計數, 到我囡升中時學校有優惠買呢 d 小強書, 我係堅決唔買, 錢搵得好辛苦架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

IYY 發表於 20-7-13 12:45
同50 強有D 分別, big exam 會登4+/5+ 率同埋 annual report, 咁家長可自行研究一下業績, 算係德政. ...
咁的確佢做功課係多少少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-13 12:46
咁的確佢做功課係多少少
最終係家長自己做多少少功課好D
‹ 上一主題|下一主題