用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎? ...
樓主: retriever
go

7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎?   [複製鏈接]

retriever 發表於 20-7-13 11:08
謝絕明確政治表態....

但想當年97 回歸前, 法律和醫科都係收生分數勁跌(我記得有師兄係21分入MEDIC, 當年 ...

Law同BBA睇怕都無乜運行,Medic應該短期無大影響,長期的話,錢途要睇下將來經濟情況既變化。

最後可能個個爭住做公院醫生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你學得Law會有乜問题?

BS129 發表於 20-7-17 07:56

香港仲係咪可以正常地執行普通法?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真係“充耳不聞窗外事”……

medicine 發表於 20-7-17 13:45
真係“充耳不聞窗外事”……
或許,平生不作虧心事.
半夜敲門也不驚.

凡事有智慧.
唔使咁閉翳.

retriever 發表於 20-7-13 11:08
謝絕明確政治表態....

但想當年97 回歸前, 法律和醫科都係收生分數勁跌(我記得有師兄係21分入MEDIC, 當年 ...
其實, law, medic 近年並不是神科.只係家長利益主義下,
和考試高分主義之下的現象.

昨天.媒體上看見美國Al開發上,
数學人才大缺.
本土美國白人数學水平差,
當然中間必有些天才.
總體, 人才不足.

Al是未來的世界力量.
缺乏数學精英, 領先世界就有莫大困難.

因此, 数學精英才是學術的頂尖.

去年一個老同學飯局, 子女們都是應界畢業生.
當中, 有叻囝入大學讀法律.
不過.真係無人羨慕.

原來, 同學中有位囝囝, 去劍橋讀數學.
是位數學精英.

用利益水平計算,
醫生律師絕對係頂尖.
投機i banker也是首選。

但智慧和貢獻, 未必!

stillgood20 發表於 20-7-17 18:48
其實, law, medic 近年並不是神科.只係家長利益主義下,
同意!
數學是科學之母。用途廣泛。演算法(電腦)當然,經濟師,甚至醫學(沒記錯何大一都係數學出身)。

本地就業,醫科當然優先,有幾多科係未畢業已經預左份工作俾你?

當然未來引入外地醫療,是否一樣咁好境難講。

stillgood20    發表於 20-7-23 12:07

LAW真係唔敢講, 第一普通法在香港仲可以玩幾耐冇人知, 第二以國內的法制, 律師只係文書處理員。至於醫生都仲值錢, 因為法律可以搬龍門但健康不能

明知故问?唔会中你計俾版主禁言既……

如果数同IT係未來,禁即係变左印度人天下?

October.    發表於 20-7-23 15:55

Yanamami 發表於 20-7-23 09:36
惠眼識三哥(印度).拜服.

goodboy1 發表於 20-7-23 16:19
除非美國今次要同阿爺來真的...
跟老美無關。係呀爺想融合係大方向。所以醫護輸入亦係方向。以前有反對聲音,而家反對有後果,政府亦唔睇本地利益優先。

Yanamami 發表於 20-7-23 09:36
印度當然係好野!

stillgood20 發表於 20-7-17 18:48

科研專才需求大,人工智能,大數據,區域鏈及網絡安全科技人才前途光明。近年大學相繼開Fin Tech學科,因為呢行人才供不應求。朋友本來是大學教授,佢多年來在呢幾個範疇好有經驗,幾年前出嚟開公司。佢非常有遠見,之前香港缺乏呢方面人材,佢要海外招聘,最近和末來呢行會好受歡迎,最緊要快人一步,理想達到!

bbc2018 發表於 20-7-24 00:27
科研專才需求大,人工智能,大數據,區域鏈及網絡安全科技人才前途光明。近年大學相繼開Fin Tech學科,因 ...
你講果d 科,基本上讀數學既人完全做到哂。
近年,正如好多年前一樣,大學巧立名目開新科係自己想擴張,有多人可以昇職,但畢業後幾年內個市係咪吸納呢d 新而專既科既畢業生,唔多係佢地考慮既初衷。

所以,我一直認為揀傳統科目反而最穩陣,果d 新科立立雜唔係好穩陣。

NeoMom 發表於 20-7-23 09:15
LAW真係唔敢講, 第一普通法在香港仲可以玩幾耐冇人知, 第二以國內的法制, 律師只係文書處理員。至於醫生都 ...
刑辯律師多數為求情而已。

大學圖書館有「最高人民法院」既參考案例。睇下就知,佢哋既判案邏輯,如果有說明的話。

佢哋專業有登記制度,無記錯佢地司法部係管律師的。做律師比其他職業更易踏線,不少例子被釘牌。

goodboy1 發表於 20-7-24 00:03
發現越來越多小學生說普通話
呢方面無咩問題。最主要是政府轉向,政策為融合而融合,有可能忽視了本地畢業生就業的機會。可能一句叫你返大灣區就KO 了。

hohol    發表於 20-8-3 09:44

stillgood20 發表於 20-7-17 18:29
或許,平生不作虧心事.
半夜敲門也不驚.

個個都咁乖,又怎需要律師啊
‹ 上一主題|下一主題