用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎? ...
樓主: retriever
go

7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎?   [複製鏈接]

73662710 發表於 21-6-27 11:54
講到中國一無是處!咁美國歐盟唔使怕中國啦!美國繼續帶領地球一百年!中國好快collapse! 叛國者可以放心了 ...

因為我國有制度上的 "優越性" 呀!

中國的豬肉消耗量大約占全球的6成!
肉類是非常 不環保 讀過中學Bio都知道
中國每年進口大量大豆,就是為了養豬 或者其他動物 來食
呢D大豆如果比人類直接食用,可以養活好多人
中國進口的大豆都是由巴西 美國 進口 經過非常遙遠的旅程到達中國
如果運到非洲 可能當中運輸的碳排放更低 成本更低 又可以養活好多非洲人

都低能嘅!

retriever 發表於 21-6-28 10:13
謝謝你的詳細資料...

少少補充, 高鐵的列車當然重要, 但不是唯一重要. 列車本能跑多高速, 不等到系統整體 ...
那麼你知道中國高鐵的震盪, 噪音有幾多嗎?你試下search YouTube 就知道中國高鐵相對日本,震動和噪音是多麼令人難以接受!!!

retriever 發表於 21-6-28 10:30
紅芯, 木蘭, 漢芯 這些造假係鐵一般的事實, 木蘭係出 中國科學院計算技術研究所,  漢芯係出上海交通大學,  ...

有些人無論是那 level 急工近利,就可以莫視一個國家所有其他成就?
美國covid 死左幾十萬,Donald 話covid =flu, 這是總統級的...另又選個左pre dementia 的偉大總統出來。日本福島核廢料...台灣部分人逃命....
那麼我們可以否定他們整體制度的一切嗎?

夠了,這裡是EK, 不是政論...

73662710 發表於 21-6-28 12:50
有些人無論是那 level 急工近利,就可以莫視一個國家所有其他成就?
美國covid 死左幾十萬,Donald 話covi ...

吓... 有關嗎? 而家講緊內地工科掂唔掂, 家長應否被大外宣渲染而送子女去內地讀工科呀!

你講其他或者講返三千年文化, "四大發明" 都無意思架...

無人在論政喎!

算啦 不離題了

skywalker167 發表於 21-6-28 14:09
中國而家已經不再是世界工廠
買電子產品 好多都是越南印度組裝
買家電 都是東南亞 泰國 馬來西亞 或者 東歐 ...

Delete⋯⋯

可唔可以講番讀醫和讀Law係咪神科?
個人意見是自從80年代完結後,這兩行業已經不容易出到星球人和月球人,老早不算是神科。

年青人開開心心做擅長的事,喜歡的事便很好.

個人意見是自從80年代完結後,這兩行業已經不容易出到星球人和月球人,老早不算是神科。

要成為神科, 需符兩條件:

1. 讀完一定搵到工
2. 工資高, 搵到錢.

打個比喻, 神科即十幾厘嘅美國債券.

依此定義, 醫生是神科, 律師不是

retriever 發表於 21-6-28 10:13
謝謝你的詳細資料...

少少補充, 高鐵的列車當然重要, 但不是唯一重要. 列車本能跑多高速, 不等到系統整體 ...
高鐵.我也補充一點意見:...
除了速度, 穩定, 噪音,運作系統之外.
中國在國內廣大的地域上, 在不同的土地,山川,河流,沙漠, 嚴寒,酷熱, 温差大, 嚴峻的氣候環境, 建立完善運輸系統.

其中, 上年底在福建平潭, 京台線, 平潭段完工,
平潭大橋建於世界三大危險海域, 跟百慕達一樣危險的海域, 經常翻十级巨風.

是世紀工程.
工程完成, 高鐵平潭與台灣相距只有一百公里.
(港珠澳大橋是55公里)

中國工程學.不是一種大內宣.

興建平潭跨海大橋期間.
我去過福建兩三次.
每次問當地人.都唔知有高鉄工程.

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

elo1616 發表於 21-6-29 00:04
中國科技世界第一
英國AZ,以色列BNT,也有類似情況。
要詳細研究。
Delta 變種,感染人仕接種情況,
感染了,而接種兩劑與沒有接種分別.

Delta病毒, 疫苗(所有)有效率大降已是事實,
這個,科興也好, BNT之前已曾宣告, 有可能需要再接種加強劑.

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題