用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎? ...
樓主: retriever
go

7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎?   [複製鏈接]

retriever 發表於 20-8-26 14:52
"點解冇公司會行呢套?唔一人一票選CEO?"

唔同!董事會係由大股東話事,係一蚊一票,唔係一人一票。

如果話金主等於大股東,又講得通嘅!

Band5 發表於 20-8-26 15:14
唔同!董事會係由大股東話事,係一蚊一票,唔係一人一票。

如果話金主等於大股東,又講得通嘅!

你說的對.
另外,所謂美國自由選舉.
近日.睇杜指.金主背後投入多少錢撑著.
九月十月,要睇金主要收割轉投老灯,
還是继續DT.那便大約睇到選舉結果了!

政綱.投票活動.自由民主?
咁天真.

一切都是利益.American style.

2016年美國投票率只是55.x%.
四成幾人無投票.

73662710    發表於 20-8-26 23:42
slamai    發表於 20-8-26 16:23

Band5 發表於 20-8-26 14:34
全宇宙通行嘅法律,個個國家都行緊,香港係最後一個地方有立法,有打算有機會犯法嘅人,梗係會反對啦!

...

我唔想攪到個post 比人封,anyway, 大家都叫Peter, 都唔等如一樣㗎喎,你覺得無問題咪ok囉

poonseelai 發表於 20-8-26 18:53
我唔想攪到個post 比人封,anyway, 大家都叫Peter, 都唔等如一樣㗎喎,你覺得無問題咪ok囉
...

我冇講政治,只討論客觀事實。

我講錯嘅歡迎指點,立場就唔需要講我知。

Band5 發表於 20-8-26 20:48

我無話你講錯吖,你啱哂,你至叻

chickchick 發表於 20-7-14 12:25
而律師, 我反而覺得法例始終每地也有獨特性. 一直都限制(執業)職業的流動性. 唔執業的話, 揾工無乜限制, ...

話都無咁快。
https://www.rfi.fr/tw/港澳台/20200902-回應林鄭-香港大律師公會-基本法-清晰訂明-界定三權分立

睇返政府最近既定調,與專業工會既意見完全相左。

大家是否仍然覺得,做律師呢條路還是樂觀? 還是有香港的獨特性,不會受國內法律人員輸入影響?

再講一次,我唔係講政治。唔講任何一方理據合理否。

我係講,香港人最鍾意講既利益,係講現實結果。

即係學科及職業選擇,其錢途,職業是否穩定及有否風險?!

不如從另外一個角度諗,如果醫同法律都唔係神科,咁之後乜嘢科先係?

ericjil 發表於 20-9-3 11:44
不如從另外一個角度諗,如果醫同法律都唔係神科,咁之後乜嘢科先係?
可能, 贏到法律, 是神父和十二瞞徒.
咁讀神學都唔錯wor.

retriever 發表於 20-9-3 11:17
話都無咁快。
https://www.rfi.fr/tw/港澳台/20200902-回應林鄭-香港大律師公會-基本法-清晰訂明-界定三權 ...

rfi/tw, 跟法輪功視頻.我真少睇.
太偏門.

P.S.可能係我自己偏彼

stillgood20 發表於 20-9-3 12:06
rfi/tw, 跟法輪功視頻.我真少睇.
太偏門.

跟那個媒體無關呀!
你我他都聽到政府既公佈及大律師公會講既意見。

在這種情況下點睇法律專業。

無需聽到媒體個耳朵就繞道。

By the way, RFI 係法國國營的,覺得偏頗可以睇埋其他西方官媒,bbc, dw, voa... 如果西方官媒都唔岩聽,咁真係無辦法。我覺得點都要了解下外面人點睇自己地頭。

律師前景仍然不錯. 尤其熟悉香港和國內兩地的金融, 貿易, 離婚, 知產,地產, 破產, 公司法, 稅法等方面的法律人材.

鬼佬律師的地位會再下降.   

retriever 發表於 20-9-3 11:17
話都無咁快。
https://www.rfi.fr/tw/港澳台/20200902-回應林鄭-香港大律師公會-基本法-清晰訂明-界定三權 ...

我唔覺得有影響。反而係怕內地生來港讀 law 或內地生 as foreign lawyer (not as PRC lawyer 內地律師) 來港搶飯碗。過這問題一直有,跟這三權分立topic 無關。

至於三權分立,個人覺得曾鈺x講得算係中立。

我有感呢個thread 越催政治, 我都盡量避免 :)

本來中國美國相安無事
但是由於中國總生產總值追到美國百分之七十,所以美國要打中國
美國之前打過日本,德國(歐盟)

美國幾十年來
民主地長臂管理世界各地的非美國企業
民主地綁架非美國公民
民主地入侵伊拉克
民主地在全世界建立軍事基地
所以說了解歷史,一點不奇怪香港最近發生的事情

人不為己天誅地滅
我覺得香港民主派幾醒目,賺到大把美金
特別九零後的黃之鋒這批人,身家暴升
考慮其他九零後一分錢都分唔到
只得到情緒不穩

例如這個討論裡面的醫療界和法律界,直接受到運動拖累
本來重想壟斷幾十年。。。
真的是加速攬炒。。。

Azzurro 發表於 20-9-4 08:40
本來中國美國相安無事
美國之前打過日本,德 ...

(香港)法律和西醫源自西方價值.
今天.時也.勢也.

西方價值有很多高質素元素.
但,並不是完善,完美.

比如西醫學.快狠盡.手起刀落.
但人的生命是救了,
那維生機能呢?

這方面,我经常跟我中醫博士討論.

新冠.西醫可以醫療好病人.但西醫卻有後遺症是正常的,
十分一機率. 真的了不起啊!

相對.病人那樣理解.
是醫好?還是未好?

每個專業也有立場.

西醫自詡,成就.
中醫自詡調理身體.

但.我問中醫朋友,有關湯水食材均衡身體,
專業利益之下,佢好少回答我。

也許,我是病理行家.

我覺得沒有制度是完美
我覺得反中很好,但是盲目一面倒反中不太好。。。

多睇歷史沒壞,基本上都是重複又重複

我親戚小孩是黃,她父親是藍,今年DSE
我之前勸她:你努力讀書吧,不要太上心社運
結果DSE成績一般,考唔到心儀科目,大受打擊。。。
我認為玩得起(社運),可以盡情玩
玩唔起,就唔好玩
唔知道法律界醫療界玩唔玩得起?

Azzurro 發表於 20-9-4 09:38
我覺得沒有制度是完美
我覺得反中很好,但是盲目一面倒反中不太好。。。
政治的話,教育廣場不方便講太多.
只求多福.
自己做好家庭教育.

個人也要登高望遠.
Involved太多,
沒大意義.

AAATT 發表於 20-9-4 01:01
我唔覺得有影響。反而係怕內地生來港讀 law 或內地生 as foreign lawyer (not as PRC lawyer 內地律師) 來 ...
我唔想講政治取向,我唔講改變既原因,只係想講改變結果呢個事實,是否對選讀這兩科有敝。

youma 發表於 20-9-3 22:01
律師前景仍然不錯. 尤其熟悉香港和國內兩地的金融, 貿易, 離婚, 知產,地產, 破產, 公司法, 稅法等方面的法 ...
呢方面幾肯定,因為外資撤走。香港法律走向內地化,不會對本地畢畢生有利,反而更大機會有內地法律畢業生輸入,更多人爭飯碗。

ericjil 發表於 20-9-3 11:44
EK 最鍾意華山論劍,我無意討論誰會是新的神科。
我開帖文的原因,是想分析一下在大環境改變下,要避免可能的高分陷阱。

因為我夠老餅,無論當年學生時代見的老師,或是後來見到的舊同學。

個人覺得近年吹噓甚多那些新時代神科也充滿水份。

今次的改變是制度性的,是根本的,不是潮起潮落的興衰。

Azzurro 發表於 20-9-4 08:40
本來中國美國相安無事
美國之前打過日本,德國(歐盟)
...
例如這個討論裡面的醫療界和法律界,直接受到運動拖累
本來重想壟斷幾十年。。。
真的是加速攬炒。。。
醫療界, 特別是私人市場, 確實嚴重地受到社運和肺炎拖累.
我所認識的幾位專科醫生, 牙醫和物理治療師都話, 生意少了大概一半, 開業不久的和年輕的, 尤其擔心, 最驚的是國內和本地的客量會長期減少.

‹ 上一主題|下一主題