用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎? ...
樓主: retriever
go

7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎?   [複製鏈接]

kaion 發表於 20-8-5 02:13
講真個句咁驚引入外國醫生會拖低質素咪禁止佢哋做公家囉
依家所謂嘅有限度註冊迫佢哋做公家真係本末倒置

老老實實, 反對輸入醫護, 當然係飯碗問題, 多過醫療質素問題.

至於你話, 病患看圖索引, 睇QUALI, 查記錄呢樣基本無錯, 但對於鄰近地區認証, 呢方面係水份甚高, 要咩証書都應有盡有.... 我在當地工作及生活過, 好明白體會呢樣...

至於係咪引入私人醫護, 就可以想當然壓低價呢?!

地產商都話輸入勞工, 可壓低樓價, 你又信唔信?

retriever 發表於 20-8-5 16:23
老老實實, 反對輸入醫護, 當然係飯碗問題, 多過醫療質素問題.

至於你話, 病患看圖索引, 睇QUALI, 查記錄 ...
冇人迫大家幫襯大陸醫生全面開放既話可以只幫襯美國英國醫生
亦都可以買醫生紙嘅時候先睇大陸醫生真係睇病搵返本地醫生

睇認證對我嚟講亦都好簡單,唔會話大陸就ban美國就睇
美國醫生如果係差嘅community hospital做resident拎個牌出嚟嘅一樣差
大陸係協和/301出嚟嘅一樣好,不過協和同301個班醫生係大陸就算冇利都有名,好多唔會落嚟香港

即時當你quali有得買但本身香港人都唔會信大陸quali
佢買完心臟科quali難道你就會比佢通波仔嗎
最多咪比佢幫你做個心電圖你過隔離街搵英國醫生睇

扯開講,即使英美大把野雞大學賣distanced learning degree,冇exam得assignment,比錢就grad到
難道香港僱主會因為大學係英美就會認呢d所謂quali嗎

地產商係賣樓,外地工人係勞工,成本下降唔一定降低售價,特別係寡頭壟斷市場
需求不變而供應冇增加

醫生係賣自己service,條街多咗10幾個行家,增加嘅係供應,病人係得咁多
唔會話多咗10個醫生就多返100個病人
賣醫生紙嘅冇得再吊高嚟賣,而普通睇病多咗一堆英美澳醫生亦都一定增加佢哋壓力
唔係名醫睇下繼續賣呢個價有冇人入診所幫襯

ANChan59 發表於 20-8-1 23:54

中美關係在現今情況之下,任何一方都是敵我矛盾,不會有好 ...
中美關係,题外話,DT選了抖音,
最終是奪命索,亦或是救命繩.
真係唔知.

但係, 為私利如此.
難得一見.

如果,抖音唔放售而关上.
Save TikTok成為一班人投票的目的.

stillgood20 發表於 20-8-6 09:02
中美關係,题外話,DT選了抖音,
最終是奪命索,亦或是救命繩.
真係唔知.

我等緊美國大選結果,政黨輪替,民主制度其中的一個好處。

上屆選DT的朋友,不少都唔會再投佢。兩個候選人,一個癲,一個老人痴呆。論破壞力,領教之後,不如選個痴痴呆呆坐埋一枱!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-8-7 11:26

上屆選DT的朋友,不少都唔會再投佢。兩個候選 ...
我自己想法,美國管治出現系統性問題.8年(DT+DT or DT+Biden)沒有一位合適總統,那12年, 16年.又如何?
好似, 蠢才領導奴才.
那不只是總統自己,兩黨內,可找到有领導智慧人仕??
靠羊去選牧羊人?(可是,美國一直由總統背後的利益集團控制, 即係牧羊人背後才是主人)

其實,美國人有很多叻的,  但真的喜歡玩黨爭?有沒有在政治上出現?

ANChan59 發表於 20-8-7 11:26

上屆選DT的朋友,不少都唔會再投佢。兩個候選 ...

相信輪替亦改變唔到大方向。關於APP熱話,我老餅唔識TIKTOK,但微信的所作所為,路人皆知。之前有關當局是抱著事不關己,「睜一隻眼閉一隻眼」,現在事情不斷擴大,被處理是遲早的事。
前後能選出非裔,一個癲,來緊一個呆,究竟係制度缺陷還是優越?我反而認為是後者。順帶一提,以往初選有很多消息,但今年因為疫情關係,不經不覺「喝睡祖」以成為代表,看他表現,似乎希望在「不做不錯」下,可坐享江山。
我朋友圈上屆是含淚投DT。他們基本上想法傾向民主黨,但因為是教徒,對越來越自由派的議題心感不安,如去宗教化,同婚等等。他們兩害取其輕下轉投DT。

retriever 發表於 20-8-9 07:23
相信輪替亦改變唔到大方向。關於APP熱話,我老餅唔識TIKTOK,但微信的所作所為,路人皆知。之前有關當局是 ...

第二段我都認同制度優勢。

你最後一段正正反映傳統選民的醒覺,我之前講的不少是教徒。在很多地方就算醒覺,市民、選民都冇作為。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

https://hk.mobi.yahoo.com/news/譚耀宗稱港澳律師考試後可在大灣區就民事商業案供服務-125232727.html

最近真係光速時代!

係多左機會,還是香港少左機會?

係咪機

回覆 ANChan59 的帖子

更有光速發展!

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-53887791

retriever 發表於 20-8-25 19:21
回覆 ANChan59 的帖子

更有光速發展!

我認為某些國家指責其他國家光速時候,他們也是在六個候選疫苗,難道他們是龜速去到第三階段。

個個國家都係民粹主義!

朋友告知中國三種疫苗的技術平台是幾成熟的技術,具體名稱我忘記了,你可以上網查查。另外三種有兩種新技術平台,有平顯優點,但副作用有很多未知數,肯定臨床上時間上吃虧不少,出口術就明白嘅!

補充多一點,疫苗,藥物,醫療設備都有安全及臨床療效測試,不過大家有過錯誤的觀念,上面兩個測試之後應該是絕對安全,現實上不會百份百安全的。如果有經驗跟醫生打交道,跟你講你自己或者家人的手術,他們一定講有大約幾多死亡率,另一個是副作用。

定律是平衡風險及效益,如果在現今這個環境,有疫苗比冇疫苗好,有輕微副作用,在可接受範圍內,會好大機會通過,當應用一段時間,了解更多副作用及危險性,就會慢慢將要求提高。通常監管機構開始要求高些,當上市后,問題小,副作用輕微,後來就會放鬆。

我有生產一款鎮痛設備,在美國FDA最初審批是最高風險的三級類醫療設備,之後因為產品穩定,兩年前降為二類。因為產品越成熟,風險越來越低,級別也會降低。美國及中國,一類風險最低,三類風險最高。歐盟分四類,一樣是一類風險較低。

另一點是,我同樣將同一類產品向FDA申請,相比美國廠申請FDA會較困難,就算我的設計更安全及療效顯著,但美國朋友申請會更容易、更快。所以我都要跟朋友合作。

所以我看整件事會反而覺得歐美國家較民粹,他們較識玩傳媒,含沙射影。中國外交部的野狼外交,很多時都無言以對。

retriever 發表於 20-8-9 07:23
相信輪替亦改變唔到大方向。關於APP熱話,我老餅唔識TIKTOK,但微信的所作所為,路人皆知。之前有關當局是 ...

美國要禁tiktok,其實同大陸要禁fb一樣,有邊個大佬容許自己地頭大開中門俾自己控制唔到嘅勢力?只係我以前以為係極權國家至會唔使理由話禁就禁,而家至知所謂民主自由國家其實都係極權國家嘅一種!兼且更高一個層次,包裝都唔使就可以明目張膽咁強搶!

選個咩嘢人同係制度缺陷定優越,要視乎用邊個角度去睇,例如選出個素人議員(意思係從無政績,無人知佢能力),係缺陷定優越?選出個希特拉,係缺陷定優越?

選咗個癲嘅,死十幾萬人,同制度有冇關?

Band5 發表於 20-8-25 23:29
美國要禁tiktok,其實同大陸要禁fb一樣,有邊個大佬容許自己地頭大開中門俾自己控制唔到嘅勢力?只係我以 ...
美國禁tiktok, 大陸無禁fb or Google, 只係要求他們尊受法律。
Tiktok 除了老板是中國籍,機本上完全去中國化,實際上是一間美國公司!

但也被禁...........

73662710 發表於 20-8-26 00:20
美國禁tiktok, 大陸無禁fb or Google, 只係要求他們尊受法律。
Tiktok 除了老板是中國籍,機本上完全去中國 ...

尊受(尊重和接受?)法律,都要睇下內容啩,而家香港有可全宇宙通行法律,有美國大學都怕怕,勁

都係唔好打亂人地話題

Band5 發表於 20-8-25 23:29
美國要禁tiktok,其實同大陸要禁fb一樣,有邊個大佬容許自己地頭大開中門俾自己控制唔到嘅勢力?只係我以 ...

制度優越, 係指有權力制行, 所以選個什麼人來, 亦不會有大問題, 而唔係會選出什麼人

73662710 發表於 20-8-26 00:20
Tiktok 除了老板是中國籍,機本上完全去中國 ...

個人覺得, 如先禁WECHAT 反響較少, 一來地球都知佢地係咩工具; 二來歷史悠久搵人做証易; 三來美國本人較少用. 不明為何郁TIKTOK 先. 不過朋友話TIKTOK 有很多美國年青軍人用....

ANChan59 發表於 20-8-25 19:38

我認為某些國家指責其他國家光速時候,他們也是在六個候選 ...

你產品由最高風險降評為一級需時多久?

公共健康民之繫, 是民生, 不能不民綷呀!

老俄爆響口後, 其他國家如怕蝕章紛紛公佈... 因為疫苗出現表明復航等等其他經濟活動可期....

我印象是這次疫苗大家都是睜一眼閉一眼追逐, 最後個人是否使用要平衡利弊.

retriever 發表於 20-8-26 11:10
制度優越, 係指有權力制行, 所以選個什麼人來, 亦不會有大問題, 而唔係會選出什麼人
...

所以選個希特拉出嚟搗亂成個世界,選個癲嘅搞到死十幾萬人,唔算大問題?

然後搵金主出嚟權力制行?

點解冇公司會行呢套?唔一人一票選CEO?

唔係話否定民主制度,但覺得制度係明顯出咗問題,我亦唔識解決,但唔會盲目信佢係優越!

poonseelai 發表於 20-8-26 06:54
尊受(尊重和接受?)法律,都要睇下內容啩,而家香港有可全宇宙通行法律,有美國大學都怕怕,勁
...

全宇宙通行嘅法律,個個國家都行緊,香港係最後一個地方有立法,有打算有機會犯法嘅人,梗係會反對啦!

在全世界到處拉人拉得最多嘅,有邊個國家會多過美國?

Band5 發表於 20-8-26 13:43
所以選個希特拉出嚟搗亂成個世界,選個癲嘅搞到死十幾萬人,唔算大問題?

然後搵金主出嚟權力制行?

"點解冇公司會行呢套?唔一人一票選CEO?"

呢個世界大概有2.5 種民主制度. 第一種係如老美, 民選行政元首(CEO), 第二種係雙首長, 民選象元首, 而象徵元首提名行政元首(總理) , 最後半種係民選多數黨, 多數黨提名行政元首 (英國, 日本)

而於CEO, 係董事會任命. 董事會由各股東(可以理解為蟻民)提名的董事組成!

所以, 上述其中兩種民主制度, 也近似現代CEO之產生.  
‹ 上一主題|下一主題