用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎? ...
樓主: retriever
go

7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎?  

retriever 發表於 20-7-23 22:13
跟老美無關。係呀爺想融合係大方向。所以醫護輸入亦係方向。以前有反對聲音,而家反對有後果,政府亦唔睇本 ...
你咁係開post提醒大家不談政治嗎?

bbc2018 發表於 20-7-24 00:27
科研專才需求大,人工智能,大數據,區域鏈及網絡安全科技人才前途光明。近年大學相繼開Fin Tech學科,因 ...

是的.
世界在變.

我大囝七.八年前中學畢業禮上,學校邀請了當時科大校長授禮.席間講及他在美國求學時, 入讀數學專科,而當時,電腦仍未普及, 大學開始成立電腦學系.隨之, 陳繁昌校長轉向電腦系.
陳校長鼓勵同學多留意社會未多發展, 比如數據科目的發展.

由此, 我細囝升學.也以此為目標.
當然,必須顧及學生能力和興趣。

其實,香港需要不同種類的人才.
科技也好, 教育也好, 金融也好, 文化也好, 醫療也好,法律也好,執法也好.需要平衡.

香港(其實世界)發展, 科技知識必然重要,
而數學能力除了是基礎之外,更是打造科技的重要元素.

香港DSE教育,數學入大學只需達二級.M1/M2也很少同學修讀(比例), 一般同學數學能力並不强.
更加上,一些數學與各科"考試"成績好的同學, 大多投入醫,法,金融等科目.

真正投入新科學的人才,並不多.

其實, 香港的未來, 科技必定存在,而人才資源不足.

bbc2018    發表於 20-7-24 09:22

lm251099 發表於 20-7-24 07:55
個個都咁乖,又怎需要律師啊
最近, 我聽見好幾次, 香港年青人向下流.其中, 可能是思考能力低了.
連基本邏輯思維也辦不到.

那當然需要律師.

stillgood20 發表於 20-7-24 08:36
是的.
世界在變.

要與時並進,留意世界轉變,香港其實相對落後。
我因為朋友創業啟發,自己買了(長線投資)金融科技股票。

最初是金融股,然後投資科技股,幾年前開始金融科技。

stillgood20    發表於 20-7-24 10:18

retriever 發表於 20-7-23 22:13
跟老美無關。係呀爺想融合係大方向。所以醫護輸入亦係方向。以前有反對聲音,而家反對有後果,政府亦唔睇本 ...
到時睇醫生要封紅包嗎?

goodboy1 發表於 20-7-24 00:03
發現越來越多小學生說普通話
朋友個囡英國boarding school, 好少華人的,學校有普通話課

goodboy1 發表於 20-7-24 09:57
香港不是缺乏人才,而是缺乏出路!

加上,有大量中資來港取代舊有港資及外資企業,再引入內地人員來港工 ...

我係六七年前係EK點名指責lT業界議員莫乃光.可以問一下AnChan,那時已有一次討論.
出路? 是一班推動lT專業,
只有拉倒香港.

你自己查清楚!

goodboy1 發表於 20-7-24 09:57
香港不是缺乏人才,而是缺乏出路!

加上,有大量中資來港取代舊有港資及外資企業,再引入內地人員來港工 ...
還有,據AnChan提及,他囝囝從事金融科技.是獵頭公司去找人才.

stillgood20 發表於 20-7-24 08:42
最近, 我聽見好幾次, 香港年青人向下流.其中, 可能是思考能力低了.
連基本邏輯思維也辦不到.

係呀,至緊要有〝情操高尚〞就可以

goodboy1 發表於 20-7-24 10:45
lT業界議員莫乃光做了什麼舉動

為什麼越來越多本地學生會選擇往外國升學?很明顯大家心底都知道 ...
樓主不是提醒大家, 不提政治嗎?
配合一下.

謝謝!

stillgood20 發表於 20-7-24 10:29
還有,據AnChan提及,他囝囝從事金融科技.是獵頭公司去找人才.

朋友仔仔PHD 末畢業,前幾年都趕緊加入金融科技行業。佢父母是醫生,好開通,IB尖子,大學選修Finance,Engineering  double degree, 不一樣的人生路,多姿多彩!

bbc2018 發表於 20-7-24 11:12
朋友仔仔PHD 末畢業,前幾年都趕緊加入金融科技行業。佢父母是醫生,好開通,IB尖子,大學選修Finance,En ...
好勁, 有前途.

goodboy1 發表於 20-7-24 11:08
7月1日以後, 大家還會覺得LAW 和MEDIC 是神科嗎?

題目本身已經含有政治性。學業、政治影響經濟;經濟影響 ...
係你清醒?
定係樓主表裹不一?

很迷茫!!!

stillgood20 發表於 20-7-24 11:14
好勁, 有前途.

佢仔仔同學更加有遠見,讀U 時已經鑽研網絡平台交易軟件,末大學畢業已請人,推出市場,朋友仔仔做part time, 幫手找名公司融資,越做越大,人工加股份是難以抗拒!更大是那份滿足感!
不要只係想人哋點幫你,而是問自己的潛能有幾大。