用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 事在人為 s位可以轉中心 s位可以轉返高津 ...
go

[其他] 事在人為 s位可以轉中心 s位可以轉返高津 [複製鏈接]

S轉另一間S
S轉回高津

全部都可以,唔需要最新評估報告,
唔係搬屋,
根本係事在人為!

2    0    1    0

你意思係讀緊S都可以轉返用高津?還是排到S唔要,繼續高津?

回覆 親親小寶 的帖子

我係排到s, 入左學一年
然後問左referrer 可以轉另一間s都得
(唔係搬屋,亦都冇任何情況改變左)

最後我決定退s,要返高津。

回覆 Antiveg 的帖子

請問為何退出S,返回高津?S仲更加密集訓練,應該更好。

diffmo 發表於 20-7-28 22:21

請問為何退出S,返回高津?S仲更加密集訓練,應該更好。 ...

治療師,有二個係去年才畢業
佢地慢慢積下經驗先,唔好攪到我個仔
高級特殊幼兒工作員就hea爆等退休。
中心主任就管理失效。

政府津貼一個s位,每年廿萬,但呢間咁新既s, 我自己計出的數,直接用在訓練學童的比例,比想像中低。

明明夠錢請社署的建議人手及職級,但冇做到。佢地無違反社署規定,因為這只是建議人手,並非強制。

我亦曾質疑點解幼兒工作員比例比其他分校少,有人答我係要講成本效益!!!成本效益就是人地機構總裁年薪二百萬,跟社署署長有得比 :)

與其留係度,幫人地搵錢,我不如出返去用六堂高津,至少我滿意個服務質素。

明白。
如果想轉返去高津,直接同社工講就會OK?需要什麼理由嗎?

好多家長都話入左S,是不能去返高津,要有特別原因eg 搬屋。

回覆 diffmo 的帖子
我係叫referrer做, 我有問佢用乜理由去寫,佢話”互不信任的關係”!她都要我寫幾隻字,我只係寫”我的兒子並不適合接受小組訓練”!

我所知道的係,她替我”申請”轉另一間s , 然後call 負責學前訓練津貼個邊,將學津揀機構的表格寄去referrer office,我上去填,填完寄左佢。同時,機制上派左另一間s比我,千祈唔好答覆要/唔要!等到收到社署高津派位確認信,才reject 新派的s位, 留高津。

其實,只要referrer肯做就ok,我冇搬屋,冇新的評估報告,全部情況冇變。我都有問過做社工的朋友,都話好多野係”事在社工為”!

那是否轉同同一間中心的津貼訓練

回覆 submit 的帖子

唔會留在協康,我無咁偉大,
幫人地賺大錢。。

回覆樓主:

依家好多機構轉用 zoom 上小組/個別訓練,
如果轉高津,有無機會可以申請到多過6堂?

opclk99 發表於 20-8-8 07:37
應該冇,流主真係特別,
流主如每月上六堂高津,
都未必肯定全部全年資深又固定人仕負責小朋友吧,

有同感
香港係投訴之都
太green > 無經驗,唔識教
好有資歷 > old seafood, 太守舊,唔夠與時並進

咁又有資歷又創新嘅治療師呢?
噢,佢會轉做 private sector
多勞多得,又唔洗做機構嘅 admin 野

opclk99    發表於 20-8-26 21:45

回覆樓主:

anyway 喺呢個 forum 講都無乜問題,但建議你唔好 post 上 Facebook
因為我第一次睇你個 post 係喺 facebook 某 secrets, 之後d 人傳下傳下,傳到喺 telegram 公海group 都有……

opclk99    發表於 20-8-10 12:37

如果人地指稱我為無賴,係正確的,人地就唔駛焗住去認, 更加唔需要書面道歉。有些人的回應,就是blame the victim !! 只要機構繼續包庇,自圓其說,這些人就繼續蠶食社會的資源!

由一開始,我係向該中心主任講出一系列的問題,
通常是被拖延,或者以某些理由去解釋,
就我角度去睇,她是極保護同事。

我投訴的事項,例如功課上我認為有錯,
副總裁只以不影響訓練目標為理由去解說,
並沒有”焗住去認”。

SEN係唔係=全沒有優點?不能有訓練目標呢?每個SEN的情況都唔同,有些可能音樂、藝術、電腦有天份,有些可能係其他方面,但真係要試過先知!就算試完,發現個仔係好平庸,好笨,又有乜野損失?
我比個仔試做公文式,現階段完成了加減,當然唔等於佢一定達到所謂目標,但唔試又點知?唔得就試第二樣囉,又有乜問題?他並非一開始就是操公文式,而是先訓練其他的基本功。
他九月是k3學生,要去試下同主流接軌。無人會保證到佢得,話唔定幾個月後評估,一樣入返特殊。
我自己覺得,SEN就係已經無野可以輸, 由特殊做起點,大不了回到起點,還要有顧慮嗎?如果訓練就叫捽,唔訓練就叫hea, 我只能認我係捽個仔。

如果你地曾經收過好green治療師把慣用手都寫錯,你還會有信心嗎?我不能怪好green的治療師,我相信佢地都唔想green,所以退學, 留返個位比岩用的小朋友。

佢地好green,只是我唔想留低的其中一個原因。
師生比例,相對於其他中心”唔靚”,亦是原因之一。
那些高層處事方式亦都令我大開眼界。

原來好天真咁以為,是有限米煮有限飯,怪不得機構,但發現一個仔入s讀一年, 政府係比廿萬出來,再估算下究竟幾多錢落在直接服務小朋友身上,就會覺得唔理想。

選擇高津而放棄s,是的,高津的固定言語治療師很有經驗,係我見過最好的言語治療師。高津是一小時一堂。不過,我都要公道咁講,呢間s的言語治療師係好的,我認同及感謝佢的努力。

你地的回應時間都幾好,剛剛就在我收齊所有文件之後,讓我可以全沒顧慮去寫出心中所想。

一位學童一年二十萬,換來這樣的人手安排,你地可以話係合理,又或者你們遇到好的中心,恭喜你地。只是大家見解不同,多謝你地。

回覆樓主:

其實呢,事情只會愈描愈黑……
你話某機構唔好,但機構都已經出咗信話無問題,連社署都唔跟唔理,小朋友又已經退咗學。如果你繼續落去,受害嘅會係小朋友
做 SEN 嘅機構唔多,協康耀能明愛新生會女青保良局楊震……
呢個圈子好細,D 職員做完A機構就跳去B機構再跳去C機構
D 人傳下傳下,事情就會變質
忘記過去吧,就算追究,都追唔到小朋友嘅黃金期

回覆 JanetCMC 的帖子

我出得post,就預左比人鬧。某些人回帖時間,岩岩就係我收齊所有退學文件之後。
既然有人鐘意幫我把帖文不斷置於本版前面,
我只好講聲多謝!

唔係話追唔追得返徙左的時間,
我係覺得呢些機構的監管真係令人大開眼界。

S位,不論做得好/唔好,都一樣大排長龍
收生無憂!

家長就算有意見,都礙於小朋友仍在校就讀,唔敢出聲。
轉頭都走喇,下一班又繼續來幫機構賺錢!!

唯一可以監察,可能就係透過互聯網了

多謝你的回覆。

回覆 opclk99 的帖子

你都幾叻呀,一邊未知我仔確實情況,一邊就批評我太進取去為仔仔試不同的野,
找出佢既優點!

原來你自己個SEN就叻到讀緊精英班
一定唔係你進取既結果!你咁憎人地進取!

上左岸,你講乜都得!

回覆 opclk99 的帖子

你呢個精英班的家長真係好神奇!
你的神邏輯:

就好似睇醫生,個個都話個醫生好,
但佢一次醫療失誤害死人。咁就錯在個病人,個醫生係無錯既!

你有二個SEN咁多,就可以証明協康會鯉魚門分校職員應該都是專業的,應該都是斯文有禮的!你呢位精英班的家長真係出類拔萃!

多謝你呀!

‹ 上一主題|下一主題