用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人18/3後出學簽,而又可以入到境?
樓主: 灝童媽咪
go

[加拿大] 有冇人18/3後出學簽,而又可以入到境?   [複製鏈接]

灝童媽咪 發表於 20-8-1 14:33
政府通知省政府,再通知教育中心
全加拿大各省嗎?
18/3 前後出的學簽也是 ?

回覆樓主:

唔知

醒目開學勳章

灝童媽咪 發表於 20-8-1 17:31
唔知
那請問學校會如何處理?不能入境的話,是defer 1年?

醒目開學勳章

如果agent 收到消息,是否各省各校都有收到此訊息?

dinosaur_bb2004 發表於 20-7-27 23:13
我之前申請咗陪亞仔入境,獲批。之後再寫信話俾佢知學校通知叫我哋八月中去到,進行14日檢疫然之後八月尾迎 ...

dinosaur_bb2004,
你會幾時去加拿大,因為想知係咪冇問題,就算係18/3後出學生簽證,我都想試下你呢個方法。
如入到境,可以話比我地知嗎?

LWLM0804 發表於 20-8-1 19:24
如果agent 收到消息,是否各省各校都有收到此訊息?

你問下你agent, 我都想攪清楚。

LWLM0804 發表於 20-8-1 19:22
那請問學校會如何處理?不能入境的話,是defer 1年?

未知,我仲諗緊仲有咩方法可以試

harrison 發表於 20-8-1 17:05
全加拿大各省嗎?
18/3 前後出的學簽也是 ?

18/3前出的冇問題

灝童媽咪 發表於 20-8-1 14:03
收到ageny消息,國際生要明年2月才可入境

唔係呀

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

灝童媽咪,我14/8出發,我記得有個媽咪話佢今日出發嘅,我都等緊佢報料(emoji)

醒目開學勳章

dinosaur_bb2004 發表於 20-8-2 17:38
灝童媽咪,我14/8出發,我記得有個媽咪話佢今日出發嘅,我都等緊佢報料(emoji)
...
我記得你學簽是18/3之後出的嗎?

S1Parents2017 發表於 20-7-28 16:11
如果航班不會被取消的話2/8飛

S1Parents2017

等你好消息

LWLM0804 發表於 20-8-2 17:48
我記得你學簽是18/3之後出的嗎?
Yes, it is after 18/3.

醒目開學勳章

灝童媽咪 發表於 20-8-1 19:51
你問下你agent, 我都想攪清楚。
Agent 回覆沒有收到出年2月先可入境的消息

回覆樓主:

可能只係紐省

請問大家依家除左等,仲有咩可以做?我囡囡都系3月18日後批的學簽,而我都系陪讀,依家非常擔心,吾知可以點,但學校又講左8月尾要到,9月開學。

回覆 yy13 的帖子

不好意思,昨天剛到太累了沒有及時分享給大家。
我們順利入境,分享下述情況給大家參考,我們都是香港特區護照。
孩子:Grade 10,day school, 未成年,學生簽證是18/3之前批的。
媽媽:用孩子的簽證申請了IRCC的豁免(申請豁免之前一定要先申請ETA)。豁免信是在學校通知必須回校上課之前6月中旬申請的,說明了孩子未成年,香港和加拿大有時差,就算是網課也希望可以在加拿大境內進行。

香港機場check in提交了下述文件(護照除外的),櫃台並沒有過多詢問其他問題。
1. 學簽(其實稱不上是學簽,應該算是批准的the letter of introduction)
2.學校要求必須回校上課的email和學校的正式offer
3. 阿媽的豁免信、ETA
4.Covid-19 test results for both(我估計是optional的)
另外,起飛前填好ArriveCAN即可。

到達之後有三步:
1. 機器上自助掃描護照填寫資料
2. 有個officer詢問目的,然後問了我們準備了多少資金,口頭回答即可,並沒有要求提供證明(當然也是必須提前準備好的)。
3. 然後到正式的櫃台,我也提交了在香港check in的文件,外加隔離計劃,officer問了孩子多少歲?問讀那間學校?問了我留多久?有沒有犯罪記錄?還特意提醒我如果超過6個月就要提前網上申請延期。然後出了正式的學簽給孩子,我們就順利入境了。

希望對大家有幫助!

S1Parents2017 發表於 20-8-4 03:00
回覆 yy13 的帖子

S1Parents2917: 你好,我case 同你exactly 一樣,仔18/3 前 approve 的學簽+學校信證明是essential travel , 我有authorization letter with my name and passport number .. 我也是坐CX..但在8月中..
請問你check in 時等approve boarding 要好耐嗎?仲有是否二人用同一個ArriveCAN 就可以?
謝謝,另祝你仔仔在那邊生活愉快,快快適應☺️

S1Parents2017 發表於 20-8-4 03:00
回覆 yy13 的帖子

好高興你同仔仔順利入境
趁呢14日好好休息下
Extend 最少要到期前1個月申請
我5月尾申請
上2星期先批

另外
下面係FB 見有人分享
比大家參考

除左check-in排隊等得耐之外,等加拿大immigration (Air Canada地勤用這個字眼) 比我上機都等左25-30分鐘,當時AC的地勤就用手機影低在我的學簽封信同埋學校個封essential travel letter, 之後佢就話會send比加拿大的immigration睇下可唔可以上機,咁30分鐘之後就話OK, 然後正常check-in。

1b) 係咪”18/3前批的學簽信 + Essential Travel Letter” 就上得飛機?

我係,好順利,總之有這兩封信,無乜問題,當然你都會帶HKID同passport。

講番封學校出的Essential Travel Letter,我見到我封信其實所謂essential係有兩個essential, 一個係上課的性質, 係咪真係需要in-person, on-campus, 你係咪真係有入境的必要呢?另一個就係time essential, 係咪一定要依家呢?如果你學校封信話係fall semester 係online的, 而依家只係”recommend”你黎加拿大, 咁我聽過有人分享係上唔到機,尤其是AC。

回覆 yy13 的帖子

唔該哂,想問香港check in時airline 有冇問左加拿大邊境局那邊,得到批准先呀?

因為之前見好幾個例子都係呢度比人問好多問題
‹ 上一主題|下一主題