用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人18/3後出學簽,而又可以入到境?
樓主: 灝童媽咪
go

[加拿大] 有冇人18/3後出學簽,而又可以入到境?  

janjan28 發表於 20-7-28 16:39
我同你情況一樣,麻煩遲下可以 updated 下嗎
可以

回覆樓主:

咁18/3後出的學生簽證都係未有消息(emoji)

醒目開學勳章

?
灝童媽咪 發表於 20-7-28 21:36
仲未有

唔知7月31日會唔會有新公怖

醒目開學勳章

已家不停睇有冇update,時間倒數中,心情又擔心又緊張

醒目開學勳章

請問你是否已有學校的supporting letter?只是等放寬就可飛?

janjan28 發表於 20-7-28 21:48
唔知7月31日會唔會有新公怖

我都係等緊

LWLM0804 發表於 20-7-28 21:54
請問你是否已有學校的supporting letter?只是等放寬就可飛?

學校未比出,不過佢話比我。
係等緊18/3後出的學生簽證可唔可以入境加拿大

LWLM0804 發表於 20-7-28 21:53

我日日都上網周圍搵下睇下有無update

S1Parents2017 發表於 20-7-28 21:29
可以

唔該晒你呀,想問你係咪都第一年過去呀?

LWLM0804 發表於 20-7-28 21:53
me too.....不停上網搵資料, 顛咗咁!今天睇到的, 睇完又再擔心多啲......from FB 加拿大日報

BC省9月中小學將復課】
【沒有必要全日戴口罩】

BC省近期在商討9月讓中小學生返校的可能性,目前來看,9月正常開學的概率比較大。

這則消息的發布者是BC省教育廳廳長Rob Fleming。儘管目前疫情形勢不明朗,但Fleming表示“BC省的目標是9月讓中小學生正常上學,而且是全日制,全部學生在校上課,而不是學校和網上課程結合。”

教育廳長Rob Fleming指出,如果只是網上教學的話,對學生不公平,不利於他們的成長、成材。

“學生們需要彼此交流、需要課內課外的集體活動,而不是獨自在家裡,在父母的陪同下上課”,Fleming指出,“這也是為什麼,在學校關閉6個月後,我們迫切地認為需要重開”。

但Fleming也強調,即便完全重開,班級人數也會有限制,並且座椅要隔開、把學生分成幾個小的“小組”,保持足夠多的距離。即便有人感染,也不至於迅速擴散到全班、全校。

➤ 全日戴口罩?
至於學校重開後,學生是否被要求全天戴口罩,BC首席衛生官Dr Bonnie Henry表示“不要求、也沒有必要”。 Henry認為,只要保持足夠的距離即可,長時間戴口罩弊大於利。

醒目開學勳章

harrison 發表於 20-7-28 22:18
me too.....不停上網搵資料, 顛咗咁!今天睇到的, 睇完又再擔心多啲......from FB 加拿大日報
唔帶口罩真係好危險,最怕疫情又反彈

醒目開學勳章

http://cbeiji.com/mshownews.php?id=94476&fid=1

講明只是美國

LWLM0804 發表於 20-7-28 22:24
唔帶口罩真係好危險,最怕疫情又反彈
就係囉!
除了擔心入吾入到境之外, 更擔心開學後又㸃呢.......?

阿仔的study permit是3月18日後發出的

回覆樓主:

https://www.cicnews.com/2020/07/exclusive-canada-may-lift-international-student-travel-restrictions-0715163.html

醒目開學勳章

如果係真就安心些,希望31/7可以有最新公佈,能解除所有留學生限制,隔離14天冇問題能做得到

LWLM0804 發表於 20-7-28 22:37
http://cbeiji.com/mshownews.php?id=94476&fid=1

講明只是美國

睇到嗰個地圖
美國嗰邊幾乎全紅
好驚
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

醒目開學勳章

yy13 發表於 20-7-29 08:02
睇到嗰個地圖
美國嗰邊幾乎全紅
好驚
其實真係擔心,美國留學生入境加拿大,佢哋又唔帶口罩,到時一傳十,十傳百,唔知又會唔會停課,最怕分分鐘會中招

janjan28 發表於 20-7-29 05:35
https://www.cicnews.com/2020/07/exclusive-canada-may-lift-international-student-travel-restrictions- ...

終於有好消息了,即係應該好快就知