用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沐恩,王肇枝
go

沐恩,王肇枝

醒目開學勳章

請問王肇枝,沐恩邊間校風好D,老師有愛心D

Irene06 發表於 20-7-12 15:46
梗係王記啦,沐恩只係Band one尾 two頭

校風兩間都好。基本上大埔Band 1 中學得4間,4間校風都不差。

成績王肇枝比沐恩較好,聽說功課也較多。

tpmon 發表於 20-7-12 18:57
校風兩間都好。基本上大埔Band 1 中學得4間,4間校風都不差。

成績王肇枝比沐恩較好,聽說功課也較多。
就算是Band two學校,恩主教校風都好好,啲學生好樸素。

Fanny_ma 發表於 20-7-12 19:01
就算是Band two學校,恩主教校風都好好,啲學生好樸素。

認同。我見樓主比較兩間Band 1,所以我沒有提恩主教。

恩主教是已跌了落Band 2 的英中很多年了,但我發覺很多大埔家長仍堅持它是Band 1? 或許D家長冇上Edu-kingdom check。

tpmon 發表於 20-7-12 19:11

認同。我見樓主比較兩間Band 1,所以我沒有提恩主教。
因為小學老師認為英中就是Band one,時至今日仍然有小學老師仲聲稱救恩和羅定邦係band1尾添。

Fanny_ma 發表於 20-7-12 20:06
因為小學老師認為英中就是Band one,時至今日仍然有小學老師仲聲稱救恩和羅定邦係band1尾添。 ...
難以理解小學老師的心水標準

Fanny_ma 發表於 20-7-12 20:06
因為小學老師認為英中就是Band one,時至今日仍然有小學老師仲聲稱救恩和羅定邦係band1尾添。 ...

救恩2014年後無公布數據
B1尾俱往矣 當年已屬B2B/C

2019年 3322 | 22222 | 4+ | 2+ (主科)
---------------------------------------------------------
迦密柏雨 93.8% | [•] | [•] | [•]
莫壽增 83.2% | 97.6% | 67% | [•]
王肇枝 78.8% | 97.4% | 57% | 98.4%
---------------------------------------------------------
沐恩 65.1% | 98.1% | [•] | [•]
恩主教 [•] | [•] | [•] | 95%
圓玄第二 [•] | [•] | 32% | 93% (91.9%)
孫方中 [•] | [•] | [•] | 91.3% (91.1%)
何郭佩珍 [•] | [•] | [•] | [•] ([>88.75%*])
救恩2014年3322 30% 整體2+ 86.5%
康樂 14.8% | 41.7% | [•] | [•]
迦密聖道 14.4% | 50% | [•] | 77.6%

* 中/數/通2+ >90% 英2+ >85%

論校風王肇枝d學生乖巧,沐恩粗口難舌

Poyau 發表於 20-7-12 21:27

救恩第一屆DSE已得34% 3322,不是band1已十年了,而家校風都麻麻地,感覺學生冇以前的乖。

Poyau 發表於 20-7-12 21:27

請問這些數據可在那裏得到呢?我想揾北區的中學呀!Thanks

朋友叫我唔好揀沐恩,佢個仔讀過話唔掂。   [/sm

靚靚C9 發表於 20-7-13 21:56
請問這些數據可在那裏得到呢?我想揾北區的中學呀!Thanks

2019文憑試成績及入大學率
(更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729

靚靚C9 發表於 20-7-13 21:59
朋友叫我唔好揀沐恩,佢個仔讀過話唔掂。   [/sm

點解?唔掂意思係咩?

Fion710 發表於 20-7-14 12:52
點解?唔掂意思係咩?

名副其實一間 old school, D老師好多做了幾十年,冇 heart.

其實王 & 沐都唔 level, 冇得比啦!

靚靚C9 發表於 20-7-13 21:59
朋友叫我唔好揀沐恩,佢個仔讀過話唔掂。   [/sm

大埔Band 1 中學的數目已比其他區少,你朋友還叫你那麼揀擇?

tpmon 發表於 20-7-14 13:52
大埔Band 1 中學的數目已比其他區少,你朋友還叫你那麼揀擇?

我朋友彈到佢一文不值,佢兩個細路讀不同中學有比較。

靚靚C9 發表於 20-7-14 14:02
我朋友彈到佢一文不值,佢兩個細路讀不同中學有比較。

其實若比較Band 1A (迦密柏雨) vs Band 1C (沐恩)根本冇得相比。

沐恩不過不失啦,是大埔Band 1C的好選擇。

其實沐恩是很多大埔家長第二的選擇,你唔選它大把家長更高興,因為他們多一個Band 1學位機會。

tpmon 發表於 20-7-14 14:10
其實若比較Band 1A (迦密柏雨) vs Band 1C (沐恩)根本冇得相比。

沐恩不過不失啦,是大埔Band 1C的好選擇 ...

呢D野係相對嘅!咁當然如果band 1 尾或 Band 2 頭入到可能開心到彈起啦,唔通入柏雨高攀咩!如果同 Band 2 or 3 學校比,一定大把人想入。

朋友只係用第二區一間 Band 1C學校比較,一間老師積極,有讀書氣氛。一間就死氣沉沉咁囉。

靚靚C9 發表於 20-7-14 19:32
呢D野係相對嘅!咁當然如果band 1 尾或 Band 2 頭入到可能開心到彈起啦,唔通入柏雨高攀咩!如果同 Band 2 ...
我以前都係大埔讀書,其實沐恩一向都好低調,所以俾人感覺死氣沉沉。