用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs SFA 點選擇
go

沙呂vs SFA 點選擇   [複製鏈接]

想徵求各位媽媽意見:

背景:住沙田 女孩子 冇細佬妹跟尾
學術方面:中文,英文好,數學一般
性格:自理和自我控制能力好、記憶力好,乖巧、受教、但自尊心太強

家長方面:交通唔係考慮因素因為無論返邊間都會媽咪揸車接送所以喺交通上都唔係相差特別多。

2間都係好學校,超難選擇

喜歡SFA 英小語境,但坊間又話壓力大所以最擔心係囡囡唔知得唔得?!
->SFA 升中網唔及沙田91網靚
->聽聞SFA呢2年走咗好多資深老師(有冇用家知道此事是否真確?如係,咁多老師走主要原因係咩呢?)
->沙呂校長走咗依家又尚未有校長
   11    0    0    1

https://www.bstwlmc.edu.hk/?entry_id=15607

沙呂,搭校車出九龍要好早起身,小朋友休息多啲好重要。
我小朋友係响九龍塘私小讀,因為每日都太早起身,所以小二插班入返沙田嘅小學

醒目開學勳章 貢獻勳章

你住邊?校網可能沙田好d

男仔揀沙呂,女仔就sfa 多d機會 (學校好多活動要揀人,女生少情況下,被選機會高d)
感覺上,sfa 較理想,功課量亦較少
恐龍家

沙呂小近幾年升band1個%跌咗唔少,如果目標為本可能SFA好好多。語境而言SFA又比沙呂強上很多。如果地點不是考慮因素,基本上必定選擇SFA。
反而如果 SFA vs 一呂,可能比較接近。

yettalam 發表於 20-7-12 13:23
想徵求各位媽媽意見:

背景:住沙田 女孩子 冇細佬妹跟尾
私小老師會跳槽官津校大可能因為人工較穩定我認同如果女仔應該揀SFA,讀書氣氛更好而且深水埗網對女仔嚟講唔差

tem_2106 發表於 20-7-12 14:30
沙呂,搭校車出九龍要好早起身,小朋友休息多啲好重要。
我小朋友係响九龍塘私小讀,因為每日都太早起身, ...

我都係,亦今年有幸插回沙田區小學升讀2年級。。。

升學黎講,如果做到頭個批,其實2間都ok
不過睇你想小朋友點學習?谷定活動教學?想谷既sfa,想相對活動教學沙呂
聽朋友講今年就over 10男10女入傳統名校,40個左右入呂中
Sfa就好多中途已插左去傳統名校

V_CHENG 發表於 20-7-12 18:47

請問本身邊間?

鑽石山私校

住沙田升中係可以用 SFA 報沙田,唔係邊緣人就唔跌 Band。

只要唔係無條件升中龍校,壓力一定存在,SFA 呢啲 「sell 學術、升中業績」嘅,學校唔谷,家長都自己谷。沙呂呈分亦會有壓力,始終揀得沙呂嘅人都係覺得學校升中業績理想,會更願意呈分搏殺。但沙呂應該係冇教深,SFA 有。沙呂有活動教學,SFA 應更傳統。SFA 約 40 人一班,沙呂約 30 人一班。

認同上面講嘅一樣,SFA 少女仔,所以入組、活動等等,女仔揀中率高啲。

V_CHENG 發表於 20-7-12 18:47

是否插回上年心儀果間?

C9Ma 發表於 20-7-12 21:07
是否插回上年心儀果間?

不是!比該校好多多多!!!

V_CHENG 發表於 20-7-12 21:11

恭喜晒!

V_CHENG 發表於 20-7-12 21:11

該校下星期才筆試!記得之前有人在FORUM提及,該校校長表示只收「叻人」,真的「了不起」!

C9Ma 發表於 20-7-12 21:13
恭喜晒!

多謝!

V_CHENG 發表於 20-7-12 21:17
該校下星期三才筆試!記得之前有人在FORUM提及,該校校長表示只收「叻人」,真的「了不起」!
...

每人對叻人定義唔同,最緊要搵到間適合自己小朋友嘅學校!新學年加油啊!

大家也加油!!!

回覆樓主:

可參考升中派位

回覆 captain0tsubasa 的帖子

SFA女生升中成績尤其佳
2019年89%女生升B1中學
其中約1/4升讀SPCC及四大女直
得1位升B2 無升B3

SFA 2019 SSPA Girls' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/phpweb/_internet/_encoded/sfa/special_news/news.php?id=2&state=detail

SPCC + 四大女直 9 (23.68%)
其他B1 25 (65.79%)
B2A-1C 3 (7.89%)
B2 1 (2.63%)
女生總數: 38 (100.00%)

B1* 直資 12
SPCC 2
DGS 1 GH 1 HYS 4 SPCS 1
滙基KE 1 顏寶鈴 2

B1* 官津 22
BPS 1 YWGS 3
上智 8 聖母玫瑰 3 德雅 2 九真 1
迦密 2 黃笏南 1 順聯李兆基 1

B2A-1C* 直資 3
羅氏基金 1 中基 1 青協李兆基 1

B2* 官津 1
德蘭 1