用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs SFA 點選擇
樓主: yettalam
go

沙呂vs SFA 點選擇  

hkpapa852 發表於 20-7-15 12:23
問心, 如果小朋友已考到有一線直資/私立龍校, 又或者派到地區一線官津小學, 真係仲有幾多人會選擇入無關聯B ...

睇下邊間地區一線官津
識唔少人會放棄雙兆新舊油天

Poyau 發表於 20-7-15 11:54
培基有舊生/宗教 自行15分陪跑
八舊無宗教分 自行20分可望成功

如果自行收咗,係咪唔可以hold住直資既位?

pokipoki 發表於 20-7-15 16:27
如果自行收咗,係咪唔可以hold住直資既位?

直資收咗 註冊後即放棄自行/大抽獎

Poyau 發表於 20-7-15 16:56
直資收咗 註冊後即放棄自行/大抽獎

明白了,多謝Poyau大大

Poyau 發表於 20-7-15 11:54
培基有舊生/宗教 自行15分陪跑
八舊無宗教分 自行20分可望成功

Poyau大人,我問漏左,如果我自行揀返八舊而又入到,升中揀返沙田區,小朋友會唔會跌banding而唔可以揀b1中學?

今年SFA派得非常好, 接近96%派頭三志願. 小女也是派第一志願.

回覆 evanschan 的帖子

首三志願其實無太大意思, 因為有部份地區二線都可以做到95%以上首三志願.不過SFA網頁未見今年result.

回覆 hidepata 的帖子

同意有d學校想等埋叩門cfm先一次過出晒

yettalam 發表於 20-7-12 13:23
想徵求各位媽媽意見:

背景:住沙田 女孩子 冇細佬妹跟尾
如果满足于一间好小学,有好的中学联系,有好的学校设施,沙吕足够了。如果要强劲学术竞争力,更容易转或升神校,就选SFA。

猴子爸 發表於 20-7-17 10:31
如果满足于一间好小学,有好的中学联系,有好的学校设施,沙吕足够了。如果要强劲学术竞争力,更容易转或升 ...
同意. 以成績為目標的話, 想好的話可以入沙呂, 想更上一層樓, 去SFA.

V_CHENG 發表於 20-7-12 21:17

該校下星期才筆試!記得之前有人在FORUM提及,該校校長表示 ...

恭喜你!見你真係好努力叩門,終於成功!係咪91網?

skytobb 發表於 20-7-21 07:15
恭喜你!見你真係好努力叩門,終於成功!係咪91網?

謝!我哋真係好努力插班!大圍區學校,不是91網!

所以,大家要加油!努力一定有「回報」!

V_CHENG 發表於 20-7-21 07:57

謝!我哋真係好努力插班!大圍區學校,不是91網!

前者沙官小後者迦密?
好明白叩門的感受,因為我都試過

skytobb 發表於 20-7-21 08:18
前者沙官小後者迦密?
好明白叩門的感受,因為我都試過

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

yettalam 發表於 20-7-12 13:23
想徵求各位媽媽意見:

背景:住沙田 女孩子 冇細佬妹跟尾

沙呂
沙呂每年約8個協恩

再加上沙呂中DSE成績比好多傳統名校更好, 無理由唔選沙呂

hidepata 發表於 20-7-15 15:54
回覆 02413124 的帖子

我都係睇數據分析,低於50% band 1 亦只係2018年資料。
成績有分別只是SFA一開始可自己選學生, 中途bottom的會自行離場 (當然top都會)
沙呂小只是一間津立小學, 能夠做到每年9 個喇沙, 8 個協恩, 還有band1a沙呂中, 加上位處band 2充足沙田網, 能夠令學生各得其所, 都算係咁啦

回覆 kimlam953 的帖子

沙呂入協恩每年大約只有2-4個, 對上9年, 最多一年係6個, 無每年8個啦.反而男仔入喇沙好穩定年年8-9個.
而相反SFA成績就女仔比男仔好好多, 入協恩每年2-3個, 不過更多入上智, 英華, Maryknoll, 女拔, 要留意SFA女生人數係比較少, 例如上年度得38人.

樓主小朋友係女, 沒有跟尾, 錢不是考慮因素, 地點不是考慮因素, 所以SFA吸引好多

沙呂小係一間好好嘅津校, 呢個係一定的.
如果樓主小朋友係男仔, 又有其他考慮因素, 當然又係另一回事.

兩間學校都有朋友子女讀,感覺SFA學術方面真係冇的頂,尤其英文,數學,跟到學校進度已經足夠去神校。中文唔係太瞭解,不過通常英文小學中文都唔會太叻。沙呂就中文好叻,數學okay, 不過英文方面要自己提升至神校level.  

回覆樓主:

如果兩間差不多,我會讀免費學校, 尤其係依段時間,俾左學費都返唔到學