用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs SFA 點選擇
樓主: yettalam
go

沙呂vs SFA 點選擇  

Poyau 發表於 20-7-14 17:35
培基升B1中學比例高於八舊
沙田區升中亦較大埔區佳

如果自行分配,培基得15分,八舊20分,住沙田,應該自行報邊間好?

pokipoki 發表於 20-7-15 08:27

如果自行分配,培基得15分,八舊20分,住沙田,應該自行報 ...

FYI, 培基自行15分入唔到,往年同今年叩門冇1(即000)都有機會見

回覆 C9Ma 的帖子

SFA堅嗰批約4~50人去傳統名校如QES、英華、上智或真光等,唔太多去港島因要過海,中間D約8~90人就四圍都有,但就1b/c啦,其餘2a,好少去到2c。自行如果你係b1生收機會會高DD,因為始終英文堅好多。性格上絕對要斗心及自我管理強,捱得住壓迫,因為係個斗獸場。

JojoDad 發表於 20-7-15 10:45
回覆 C9Ma 的帖子

SFA堅嗰批約4~50人去傳統名校如QES、英華、上智或真光等,唔太多去港島因要過海,中間D ...
沙呂我唔識講,因我係SFA舊生,佢地多年都不變,英文要求係好堅。另糾正一下,叻個批約1a生3-40人而已,最後面2-30人就2a~2b。中小好難定將來,現時成日上電視黃天佑醫生當年字係同班同學,後面個批啦。

pokipoki 發表於 20-7-15 08:27

如果自行分配,培基得15分,八舊20分,住沙田,應該自行報 ...

培基有舊生/宗教 自行15分陪跑
八舊無宗教分 自行20分可望成功

回覆 JojoDad 的帖子

所以SFA, 雖然無聯中, 但入得去嘅女仔基本上9成以上升band 1,(2019 89%女仔上Band 1a-b), 除非本身真係讀唔掂.
沙呂, 有聯中, 但要Top 3, 40左右先可以直上1a, 5成升band 1, 剩低50%升 band 2或以下.

因為始終SFA係精挑細選收回來, 津校係隨機抽回來, 大分別係正常.

如果錢同地點真係無concern, 一定SFA啦, 語境好英文強, 容易挑戰中學神校, 直資, 或轉IB都得. 入沙呂成績好好但oral 唔得, 當然可以升1a 呂中, 或其他沙田1a無問題, 但想挑戰出面神校, 直資, 或轉IB等, 就會有距離.

Poyau    發表於 20-7-15 12:17

回覆 hidepata 的帖子

https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688
數呢個就一定唔止40個1A

回覆 02413124 的帖子

呢個list 係1a, b, c 都有, 另外 Top 40 入呂中,我意思指要穩入就Top 40, 因為年年入呂中都30-40個.

問心, 如果小朋友已考到有一線直資/私立龍校, 又或者派到地區一線官津小學, 真係仲有幾多人會選擇入無關聯B1中學既X私X直?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我當然知1a,1b,1c都有,我係數1A 學校數目加埋已經唔止40 WO

另外, 其他升中群組有得出以下數據(升Band 1中學):

培基

66.67%

62.18%

58.06%

60.87%

一呂

69.29%

70.87%

63.49%

68.60%

沙呂小

60.74%

55.49%

50.91%

49.69%

一胡

54.03%

55.28%

53.13%

55.12%

Source: 沙田家長會 (88/89/91校網)

可能我寫得唔夠清楚, 40個1a我指"直升"聯中呂中.

聽朋友講最叻個20個已去左出面,去到呂中已經次一批所以頭60都好穩陣

2019 SFA 38個女生, 派位如下:

HOLY TRINITY COLLEGE 8
GOOD HOPE SCHOOL 1
HEEP YUNN SCHOOL 4
OUR LADY OF THE ROSARY COLLEGE 3
YING WA GIRLS' SCHOOL 3
CARMEL SECONDARY SCHOOL 2
PO LEUNG KUK NGAN PO LING COLLEGE 2
ST PAUL'S CO-EDUCATIONAL COLLEGE 2
TAK NGA SECONDARY SCHOOL 2
DIOCESAN GIRLS' SCHOOL 1
KOWLOON TRUE LIGHT SCHOOL 1
ST PAUL'S CONVENT SCHOOL 1
ST TERESA SECONDARY SCHOOL 1
PO LEUNG KUK LAWS FOUNDATION COLLEGE 1
STFA LEE SHAU KEE COLLEGE 1
THE CHINESE FOUNDATION SECONDARY SCHOOL 1
BELILIOS PUBLIC SCHOOL 1
TWGH WONG FUT NAM COLLEGE 1
HKFYG LEE SHAU KEE COLLEGE 1
UNITED CHRISTIAN COLLEGE (KOWLOON EAST) 1

全數band 1, 仲要超過70%係band 1嘅名校
而 2018有55個女仔, 單係上智已經15個, 聖母玫瑰又12個, 仲未計其他神校已經50%band 1a-b.
所以其實同沙呂分別真係唔少架, 特別係女仔.

咁一定有分別啦,一間係要考,一間係幾乎全抽,生源都唔一樣我只係覺得考得入SFA,入到沙呂都唔會上唔到好中學
所以我一直都會覺得睇樓主想小朋友接受邊類型小學
想多活動多野玩定集中只係讀書(利申:當年知道SFA 學術係好,升中靚,但我小朋友冇報)

hkpapa852 發表於 20-7-15 12:23
問心, 如果小朋友已考到有一線直資/私立龍校, 又或者派到地區一線官津小學, 真係仲有幾多人會選擇入無關聯B ...
總有一個糸附近的⋯

所以要睇你要咩,如果想有保證就SFA,起碼女仔升band 1 有九成以上,沙呂就一半,另外一半係咪一定唔差好難講,沙田區競爭都好激烈。
如果小朋友適合,SFA 畢業後彈性比較大,升中成績又高大一截。當然如果樓主唔係望高處,入到普通band 1 中學已經心滿意足,咁就當然沙呂小平靚正。

沙呂就應該唔止一半,因小學基本上考得好既都係女仔,始於女仔早熟D,專心D又小心D其實我點解會較傾向沙呂,因為升中係一個因素,但一定唔係唯一既因素
因為我自己小朋友大個個讀SC,細個個讀KV,感覺上有D似沙呂 VS SFA既教學模式
我只可以講讀完3年後,我唔想我小朋友用KV既學習模式學習

我都係睇數據分析,低於50% band 1 亦只係2018年資料。
但當錢同地點唔係考慮因素,咁重點就係成績和合適度。兩間方向唔同,是否合適小朋友自己才知道。但成績有幾大分別係客觀事實,英語水平有大差距亦是。

每個人觀點不同,數據我會睇,所以我會睇埋教學理念同教學模式正如小朋友剛升中,我都唔會只睇DSE數據,地理位置同學費