用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs SFA 點選擇
樓主: yettalam
go

沙呂vs SFA 點選擇  

hidepata 發表於 20-7-21 09:19
回覆 kimlam953 的帖子

沙呂入協恩每年大約只有2-4個, 對上9年, 最多一年係6個, 無每年8個啦.反而男仔入喇 ...

SFA女生2020年96%(27/28)升B1中學
其中上智近半有13人(46%)
SPCC+四大女直有8人(29%)

Band* 官津+直資
B1 官津 17 (60.71%)
B1 直資 10 (35.71%)
-
B1 17+10=27 (96.43%)
B2A-1C 1+0=1 (3.57%)
-
B1+近B1 18+10=28 (100.00%)
B2 0+0=0 (0.00%)
NR 0+0=0 (0.00%)
-
本地 28 (100.00%)
國際 0
-
總數: 28人

B1 17+10=27
上智 13 MCS 1 聖母玫瑰 1 |
沙崇 1 黃笏南 1
直資: HYS 4 SPCS 2 DGS 1 |
SPCC 1 顏寶鈴 2

B2A-1C 1+0=1
瑪神 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/SSPA2019-e1.htm

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/2019-2020_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

KateC2012 發表於 20-9-2 21:48
搭單問下,沙呂vs 培基 會選邊間?
睇升b1 好似差唔多?教學模式係咪津校都差唔多?手揸20分,博沙呂再扣培 ...

正路自行沙呂,之後扣培基,因為沙呂要1-1-1而培基唔駛。

如果target 區外band 1A 中學,沙呂好似機會大d,如果沙田band 1英中,培基。

教學模式唔清楚,只知道培基數學,科學用英文教,升中適應容易d,希望其他用家可以分享

rtkh 發表於 20-9-3 18:16

正路自行沙呂,之後扣培基,因為沙呂要1-1-1而培基唔駛。

想借post 一問, 一呂和沙呂,唔識揀,男仔,學術好,一呂學術非常好,但沙呂活動教學多活動很吸引,但擔心玩到無心機讀書,兩份form 都填咗但真係未諗好交邊暗(emoji)(emoji)‍♀️

木木媽媽 發表於 20-9-24 03:12
想借post 一問, 一呂和沙呂,唔識揀,男仔,學術好,一呂學術非常好,但沙呂活動教學多活動很吸引,但擔 ...
將來中學想讀 沙呂,還是外闖?

b3410 發表於 20-9-24 07:37
將來中學想讀 沙呂,還是外闖?

如果讀到沙呂中已經好開心,有外闖能力更好。其實我覺得阿仔讀一呂佢都係OK嘅, 佢似乎都係讀到書嗰隻,但就覺得沙呂開心啲, 依家就諗緊點樣取捨,究竟佢嘅快樂啊定係學術,利申:暫時唔覺得佢有音樂或者運動細胞,但佢就好鍾意天文嘅嘢,十分您的多謝分享。

木木媽媽 發表於 20-9-24 11:16
如果讀到沙呂中已經好開心,有外闖能力更好。其實我覺得阿仔讀一呂佢都係OK嘅, 佢似乎都係讀到書嗰隻,但 ...
咁沙呂可能更加適合些,比較平衡,入沙呂中/外闖 成績都好好。學術也並不簡單,活動也多。

木木媽媽 發表於 20-9-24 11:16
如果讀到沙呂中已經好開心,有外闖能力更好。其實我覺得阿仔讀一呂佢都係OK嘅, 佢似乎都係讀到書嗰隻,但 ...

如果佢鐘意天文,更應該揀沙呂,記得佢有個天文館