用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 插班問題
樓主: kingwhale
go

插班問題

王家爸爸 發表於 20-7-13 11:04
個人認為間學校未必係B2A,原因係一般好啲既2A學校,應該有三班係英文班(一班係中文班),差啲既亦應該有 ...
讀緊的學校, 外界傳佢係..........B1C, B1學生保險線, 英文程度高...
但入左去發現, 英文考試卷俾佢小學P6P5卷更淺,
位英文老師係佢班主任, HEA到功課寫滿字就滿分(grammar錯唔理架)
當然, 英文writing exam就無咁離譜, 不過也非常手鬆!

我有個大係真正B1校, 一比較就知有高低, 但小朋友真係唔係一個穩定的B1生,
當年3次呈分就係B1, B2, B2, 結果係B2生!
考B1C學校插班, 可能真係太大想頭  
Lilypie Expecting a baby Ticker

回覆 kingwhale 的帖子

而家喺英中定中中?邊區?

CSK?

王家爸爸 發表於 20-7-13 11:00
唔可能係旅港,旅港係英文中學。
旅港吾收插班生

樓主, 仔仔學校B2A, 除了英文, 還有什麼科目是英文教的?

qkhui 發表於 20-7-31 09:22

樓主, 仔仔學校B2A, 除了英文, 還有什麼科目是英文教的?

係間英中,
除左中文、中史、普通話、宗教外,其他全部英文教,通識也是英文。
Lilypie Expecting a baby Ticker

回覆樓主

BK也界定佢是1C校,不過我人覺得只係2A校

kingwhale 發表於 20-8-2 12:57
BK也界定佢是1C校,不過我人覺得只係2A校

通識用英文?應該係旅港/銀禧。仲要有宗教科,噤應該係銀禧。

如果係旅港/銀禧,又真係奇怪,因為老師同我哋講呢兩間學術都ok

噉應係BAND1 學校

如果來年想插中二,有什麼需注意和準備?