用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位分band疑問,2019 及2020同用2016/2018 pre-S1 dat ...
樓主: 熊貓BB
go

派位分band疑問,2019 及2020同用2016/2018 pre-S1 data [複製鏈接]

熊貓BB 發表於 20-7-15 13:36
我有諗過呢個可能性,但眼見過往兩年每年十幾人派唔到 ,之後叩門亦只是只中一年收番一個,可見是決心不再 ...

54個位,學生唔係自1就自2,1X個放自2收唔到都唔奇吖,況且,你指果1X個是否全部尾排生先~~~

medicine 發表於 20-7-15 13:38
我記得係樓主係跑馬地有直中的小學,當然,記錯係唔出奇。

如果樓主唔介意,留返俾佢自己開估啦~~~

medicine    發表於 20-7-15 13:42

熊貓BB 發表於 20-7-15 13:36
我有諗過呢個可能性,但眼見過往兩年每年十幾人派唔到 ,之後叩門亦只是只中一年收番一個,可見是決心不再 ...

仲有一個可能,好幾年前EDB單張係有寫,若直屬中學提出申請,係可以收埋B3生嘅。不過,近2-3年已經係單張無提,唔肯定政策有否改變~

mcl203 發表於 20-7-15 13:41
如果樓主唔介意,留返俾佢自己開估啦~~~
記錯,係柏道……

mcl203 發表於 20-7-15 13:04

如果直屬中學有心收埋B3組別,純吹水估估下,放晒B3組別生落 ...

噤難諗你都諗到,如果中學真係用呢招,都幾高章

熊貓BB 發表於 20-7-11 19:04
我不認識她們,所以不能肯定,但聽説她們哭得很淒涼,所以估計是抽唔到。今年入唔到的反而可能是投降。
...

哭得好淒涼可能係投降但又派得唔好喔。所以其實都係估啫。即係你見到今年唔入既都係top既跳船生而唔係B3生?定係無人跳船100%入晒?

熊貓BB 發表於 20-7-11 16:43
我想不明向,想請教一下,2019 及2020同用2016/2018pre-S1 data,但為什麼結果相差甚遠?可以指點一下嗎?
...
其實你所謂既人數分別, 係有幾多人呢?
過往有1X人, 係全部揀咗都唔入?

今年又有幾多人揀咗都唔入?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-7-15 13:47
仲有一個可能,好幾年前EDB單張係有寫,若直屬中學提出申請,係可以收埋B3生嘅。不過,近2-3年已經係單張 ...

EDB政策無變
直聯中可以選擇用直聯位收B3生

2018/2020年度中學學位分配
常見問題
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_Apr2020_TC.pdf

直屬/聯繫學校

問(1) 直屬/聯繫學校的小六學生的升中安排是怎樣的?

答(1) 經扣除重讀生學位及自行分配學位後,直屬/聯繫中學須為直屬/聯繫小學保留 85%/25%餘下的中一學位。小六學生如就讀於直屬或聯繫學校:

(a) 屬於學校網第一或第二派位組別;並

(b) 以其直屬/聯繫中學作為乙部按學校網的學校選擇的首選學校

便有資格獲派保留學位。如連繫中學選擇同時錄取學校網第三派位組別的學生,則該組別學生亦符合資格。家長可向子女就讀的直屬或聯繫學校查詢。

若符合資格的人數多於保留的學位,電腦便會按學生的學校網派位組別及隨機編號依次序分配學位,直至保留的學位額滿為止。

mcl203    發表於 20-7-15 18:42

hkpapa852 發表於 20-7-11 19:12
單數年剛轉用新Pre-S1成績分banding,多數學校頃向保守。雙數年有咗一年數據參考,通常會理想D。
...

看過一些報導:2021年2022年仍用20162018年數據,2023年2024年則改為取用20182022數據。請問是否真確?

喇叭茶 發表於 20-7-15 15:40
看過一些報導:2021年和2022年仍用2016和2018年數據,2023年和2024年則改為取用2018和2022年數據。請問是 ...

呢個EDB公佈既安排
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-15 15:43
呢個EDB公佈既安排

即是話,在2019-2022年間,即使某小学整體P6學生的PreS1成績上升,但仍然沒辦法改變學校的band1%, 1618Pre S1考得好的,例如宣小,SFA這些,就可以一直食4年老本?

喇叭茶 發表於 20-7-15 15:50
即是話,在2019-2022年間,即使某小学整體P6學生的PreS1成績上升,但仍然沒辦法改變學校的band1%, 但16和18 ...

只有2022年畢業生考既Pre-S1成績, 可以再影響日後升中分Banding

hkpapa852 發表於 20-7-15 15:53

只有2022年畢業生考既Pre-S1成績, 可以再影響日後升中分Banding

相信所有小學都會力今年9月升小5的同學仔。。。

喇叭茶 發表於 20-7-15 15:59
相信所有小學都會力谷今年9月升小5的同學仔。。。
偏偏現在的小四已經在家“學”了好幾個月,未來都仲係個未來。

回覆 hkpapa852 的帖子

聽講今年好多小朋友做唔切pre-s1份卷, 好彩唔計分啫。睇嚟停課真係有影響。

喇叭茶 發表於 20-7-15 15:50
即是話,在2019-2022年間,即使某小学整體P6學生的PreS1成績上升,但仍然沒辦法改變學校的band1%, 但16和18 ...

反之亦然 想追亦無得追
‹ 上一主題|下一主題