用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位分band疑問,2019 及2020同用2016/2018 pre-S1 dat ...
go

派位分band疑問,2019 及2020同用2016/2018 pre-S1 data [複製鏈接]

我想不明向,想請教一下,2019 及2020同用2016/2018pre-S1 data,但為什麼結果相差甚遠?可以指點一下嗎?

以我校為例,小學是有直屬中學,有足夠位收全部附屬小學學生。以往中學用自行位收埋小學部band 3生,以達至100%。聽說前兩三年開始覺得勉強冇幸福,所以有15-18人入唔番,咁估計她們是band 3生。今年2020,照理跟去年%band 3應該差不多,肯定自行只收了幾位top students,沒有收近尾的同學,但今年近乎全部入番,咁即係今年冇band 3?點解會咁唔同?我明白每年每區有不同人數的人要抽獎及分band,但會導致結果差咁遠?還有甚麼原因呢?

1    0    0    0

回覆樓主:

以前15-18人入唔到係投降定抽唔到?

Poyau 發表於 20-7-11 16:55
以前15-18人入唔到係投降定抽唔到?

我不認識她們,所以不能肯定,但聽説她們哭得很淒涼,所以估計是抽唔到。今年入唔到的反而可能是投降。

熊貓BB 發表於 20-7-11 16:43
我想不明向,想請教一下,2019 及2020同用2016/2018pre-S1 data,但為什麼結果相差甚遠?可以指點一下嗎?
...

單數年剛轉用新Pre-S1成績分banding,多數學校頃向保守。雙數年有咗一年數據參考,通常會理想D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
請問是哪區小學(男女/男/女),中學可以幾乎收回直屬,謝謝!

回覆 熊貓BB 的帖子

今年全數入晒咪代表學校重回用自行位收晒B3學生lor。

...

可能係學校檢討返,覺得都係應該照顧埋自己的b3生,用返以前的策略,用自行位收b3。b3生唔用自行位,是沒可能抽到直中的

WinnieCatCat 發表於 20-7-12 17:15
可能係學校檢討返,覺得都係應該照顧埋自己的b3生,用返以前的策略,用自行位收b3。b3生唔用自行位,是沒 ...

今年改了制,自行收的四月已收通知。中學部亦發佈了自行收了多少位小學部。以我知道,收offer的全部都是名列前茅的。

回覆 熊貓BB 的帖子

唔用自行都可用留班叩門位收,要收B3,學校更有辦法嘅。

foxli 發表於 20-7-12 19:59
回覆 熊貓BB 的帖子

唔用自行都可用留班叩門位收,要收B3,學校更有辦法嘅。 ...

但全部人是派位入的。派行list只有170人,估計是10個留班位根本未用 ,所以諗唔朋白。
同埋我覺得學校唔會行回頭路,去年前年入唔到的,最後也叩不到,似乎立定了心腸唔收band 3。

回覆樓主:

嚟緊年度升中適齡人數,會比2016及2018人數多,係咪代表下年度,每間學校嘅band1生 都會增加,這理解對嗎?

可能其他人唔敢報,怕難入。結果只有自己學生報。

sistar 發表於 20-7-12 16:03
請問是哪區小學(男女/男/女),中學可以幾乎收回直屬,謝謝!
我都想知~

sadsam 發表於 20-7-15 09:14
我都想知~
跑馬地某直屬中小學

medicine 發表於 20-7-15 09:18
跑馬地某直屬中小學

似乎係中西區喎~~~

medicine 發表於 20-7-15 09:18
跑馬地某直屬中小學
唔係跑馬地啦,第一,學校冇一早通知收咗邊啲名列;第二,自行階段以我所知冇收到任何小學部;第三,今年收唔哂,起7/7階段,但扣門有否收番,我唔清楚。

熊貓BB 發表於 20-7-12 20:12
但全部人是派位入的。派行list只有170人,估計是10個留班位根本未用 ,所以諗唔朋白。
同埋我覺得學校唔會 ...

如果直屬中學有心收埋B3組別,純吹水估估下,放晒B3組別生落自行收生名單嘅後備,咪可以避咗唔使係4月通知學生囉。由後備#1開始,好容易可以全收1X個~~~

sistar 發表於 20-7-12 16:03

SSGCPS, SPPCS,St Rose,St Clare’s,中學班數多於小學班數,再加埋有部份轉船,有部份係B3唔可以用直屬位,所以係好大機會係全收自己學生。尤其是近年嘅SSGCPS和St Clare’s,小學人數係比較少~~~

mcl203 發表於 20-7-15 13:04

如果直屬中學有心收埋B3組別,純吹水估估下,放晒B3組別生落 ...

我有諗過呢個可能性,但眼見過往兩年每年十幾人派唔到 ,之後叩門亦只是只中一年收番一個,可見是決心不再收band 3。另自行有54位,可以有10幾個(根據以往估計)自行waiting list收返?

mcl203 發表於 20-7-15 13:29
SSGCPS, SPPCS,St Rose,St Clare’s,中學班數多於小學班數,再加埋有部份轉船,有部份係B3唔可以用直 ...
我記得係樓主係跑馬地有直中的小學,當然,記錯係唔出奇。
‹ 上一主題|下一主題