用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學vs 德雅, 哪一間較好?
go

培道中學vs 德雅, 哪一間較好?

有培道offer,阿女今日扣門扣到德雅,選擇哪一間較好?thanks

兩間都係女校,論DSE 成績好似德雅好D。仲有校舍大細差好遠。

Clarawsf 發表於 20-7-10 23:31
有培道offer,阿女今日扣門扣到德雅,選擇哪一間較好?thanks

德雅成績好D,但培道老師好,德雅比較嚴。校舍你知啦。阿女叩得就應該鍾意德雅吧。

我女同學派了德雅, 不過父母愛培道, 想叩門培道, 但女唔想去因為已經有學校收左及有老友一齊入左....

其實睇吓你想要咩, 你係咪始終覺得培道中中, 唔係英中呢>?

我前日搵到我仔同學媽咪, 同佢傾左幾個鐘, 佢話女非常愛培道(現在中一), 去了3年簡介會, 自行唔收, 但直資匯基收左, 最後叩門培道成功了, 唔去匯基, 佢話培道老師好好, 好關愛學生, 學校都好嚴的, 功課都好多, 培道現係雙語教學, 個女好熱愛學校生活...........(女同學係小學係考頭10名架, 我女都係級20內的學生)

9號我去註冊, 男老師及女的老師都好NICE, 餐廳EE都好好人, 比我同女感覺非常良好....

其實去邊無所謂, 最緊要學校適合孩子及佢自已喜歡邊一間, 開個家庭會議商量一下吧....

JHsbb 發表於 20-7-11 01:21
我女同學派了德雅, 不過父母愛培道, 想叩門培道, 但女唔想去因為已經有學校收左及有老友一齊入左....

其實 ...

培道各方面都好好,不過小C妹,真係要自己俾D心機落英文度,數理都要好慎重,唔明真係出去補補好。

如果,囡囡屬讀書形就容易揀,因為德雅屬B1c培道屬B2a,又如果唔太介意B2a嘅培道,培道係有多DD讀書以外的活動可給孩子選擇,校園生活培道應該優勝DD,這些都可以與囡囡傾下,看看她的睇法如何。又如果,女兒屬理科人,高中嘅理科而言,兩間都係以英文教授DSE亦是以英文應考,商科人就德雅好些是全英任教培道則分能力高DD嘅就入英文組其次為中文組學習經濟和企會財,若然覺得囡囡屬電腦人,則培道會比德雅好,因為資訊與通訊科技培道以英文教授德雅則用中文任教,這科分別最大,我都好唔明點解德雅屬英文中學,但資通反而以中文授課。個人認為,兩所中學各有優點,但級數就差不多,好睇你囡囡的個性,反過來看,反而係可以完完全全以囡囡的個性的適合度作選校方向,就可以容易DD選擇,建議與女兒詳細傾下,以女兒的個性出發。

YmOra 發表於 20-7-11 09:18
如果,囡囡屬讀書形就容易揀,因為德雅屬B1c培道屬B2a,又如果唔太介意B2a嘅培道,培道係有多D ...

仲有一點就係培道高中件白色長衫真係好麻煩!!

王家爸爸    發表於 20-7-13 09:59
YmOra    發表於 20-7-11 10:31

little_yolky 發表於 20-7-11 10:22
通常都是藍色的,白色好靚、好特別!

little_yolky 發表於 20-7-11 10:22

基本成條白色嘅校服真係好麻煩!

p.s. 不過培道係好好,朋友囡囡讀得好開心
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bbforever 發表於 20-7-11 11:20

我都一樣,對條白色旗袍感特別,係全港唯一白色。

回覆樓主:

我仔同學上年都入左培道話好開心,我都計畫緊每年帶個女去佢open day, 重有兩三年到佢睇下佢鍾唔鍾意!

bbforever 發表於 20-7-11 11:20

仲好易污糟添⋯⋯

In2c68 發表於 20-7-11 12:34
我仔同學上年都入左培道話好開心,我都計畫緊每年帶個仔去佢open day, 重有兩三年到佢睇下佢鍾唔鍾意!
...
你仔就算鍾意培道都讀唔到........ 培道中學係女校嚟喎!

In2c68 發表於 20-7-11 12:34
我仔同學上年都入左培道話好開心,我都計畫緊每年帶個仔去佢open day, 重有兩三年到佢睇下佢鍾唔鍾意!
...

培道係女校喔,你帶個仔去open day想做乜先?學校老師好惡㗎,唔好諗住門口等放學呀,報警㗎!

bbforever 發表於 20-7-11 12:47
你仔就算鍾意培道都讀唔到........ 培道中學係女校嚟喎!

打錯左,係帶個細女!

bbforever    發表於 20-7-11 12:54

培道  

vote for 培道,我響培道畢業,老師真係好好,環境又好。

回覆 opclk99 的帖子

入得培道都要叩德雅估計樓主喜歡英中多d。成績方面德雅係好d, 但校舍設備培道真係一流,校風兩間都好。可以比較埋課外活動再決定吧!
我喜歡培道多d,今年培道唔易入呢!我地班六個女仔放1st choice, 最終得兩個抽到。

容易污糟