用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 疫情關係,會唔會覺得哩兩年讀私幼都係白比錢? ...
go

疫情關係,會唔會覺得哩兩年讀私幼都係白比錢?  

Zoom其實幫到幾多?都係家長心理好過少少,始終都係要家長教返,又或者外補,9月將會升k3,又多面試,真係咩都係靠家長

我又唔覺得白比。 zoom加video,都學到好多嘢,我唔擔心學術,我反而擔心社交。

教學黎講,唔覺得zoom會俾上堂差太遠,應該慶幸自己幼稚園有zoom,因為唔係必然,有啲幼稚園只會拍片,亦唔係日日有片睇,如果wfh,仲可以睇到老師係點教小朋友,小朋友又係點同同學老師互動,呢啲嘢正常係睇唔到,自己都學到少少嘢,啲人通常彈zoom都係話小朋友分心之類,重點應該係咩會令到小朋友分心,而唔係zoom本身。

好想請教大家值唔值得為左學校d教材黎緊報n班

magmum 發表於 20-7-11 12:43

唔係值唔值得報,係收唔收?收佐先講啦。

吾值

Of coz not!
不過你應該問,名幼收左9月讀n果班,會唔會繼續讀?

名幼家長本身冇疫証都外補。而交錢係為了保留學位(如n 或k1), 要讀4年,就算白交1年,都仲有3 年未來要讀。

littlepieces 發表於 20-7-10 22:08
Zoom其實幫到幾多?都係家長心理好過少少,始終都係要家長教返,又或者外補,9月將會升k3,又多面試,真係 ...
係白交

回覆樓主:

人人價值觀不同,有好多人直頭覺得讀私幼都係浪費錢㗎。覺得白比嘅咩唔好讀law。至於補習,並非人人會做。
疫情下,所有學校都停課,zoom and video嘅質素好壞好重要。
小朋友停課,學術方面唔算退步。反而因為疫情睇多佐書。但繼續停課,小朋友社交方面有退步。

我個女讀緊康怡中英文幼稚園K1,係私校國際學校,借個機會讚下(利申:哥哥都係讀Kornhill 畢業)

冇記錯除左3月底開始zoom,4月初學校已經開始childcare service,可以送小朋友返學校玩 9-12pm,1-4pm兩節。

我地下午都送左返學校玩整整2個月,上午就日日有zoom,小朋友好開心。

另外,學校主動推遲暑假到8月中,補番2、3月停課。

星期五2pm教育局出announcement,我地都擔心會唔會即刻暑假。。。結果學校當日4pm就出通告,話childcare服務繼續提供。

覺得學校同老師都好有愛心,好歡迎有需要嘅家長送小朋友返學校“托管”,另外校內係全英語環境,外籍老師多。讚

Poyau    發表於 20-7-13 23:37

ipheitat 發表於 20-7-12 12:02
我個女讀緊康怡中英文幼稚園K1,係私校國際學校,借個機會讚下(利申:哥哥都係讀Kornhill 畢業)

冇記錯 ...

咁都幾好wor!你哩間冇白交!
我見真係出名果啲,真係咩都好zoom講真都係好hea

ipheitat 發表於 20-7-12 12:02

冇記錯 ...

但如果疫情而家係咁,點敢俾小朋友上'childcare'

蚊蚊mosquito 發表於 20-7-12 18:09
我相信各位家長都要習慣同疫情共存。呢個疫情睇嚟唔好話今年,下年都冇乜機會完結。。。仲係用停課停學根本就不是一個長遠辦法。

kiko1307 發表於 20-7-12 19:34
我相信各位家長都要習慣同疫情共存。呢個疫情睇嚟唔好話今年,下年都冇乜機會完結。。。仲係用停課停學根本 ...

Agree, 小朋友無可能一年唔返學。

我就係有咁的煩少,覺得k1 太細個,好難靠zoom 去學,前題仲要有個家長係full time 先可以輔助小朋友zoom 的學習,雙職父母相對比較依賴學校去教,有zoom 都未必上到,所以我心大心細要唔要quit 轉去學卷算了

julilee 發表於 20-7-12 23:38
我就係有咁的煩少,覺得k1 太細個,好難靠zoom 去學,前題仲要有個家長係full time 先可以輔助小朋友zoom  ...

其實k1本身讀學卷,ftm都係會自己教加外補,返學純粹真係玩同埋學社交,守規矩,停左課咁耐,我都係自己不停教小朋友野,一定已經超過哂學校本身嘅進度!

所以我先覺得讀私校有啲白交學費,哩一兩年,都真係家長自己教多!

當然,有啲人覺得比一年幾萬蚊留個位,留個名都係值得嘅!
只係登有啲本身屋企環境唔係真係好富裕,而又繼續去白交學費嘅家長們好慘!

蚊蚊mosquito 發表於 20-7-12 18:09

我都覺得係,我唔敢返。反而學校仲繼續提供childcare service, 有少許意外

我相信各位家長都要習慣同疫情共存。呢個疫情睇嚟唔好話今年,下年都冇乜機會完結。。。仲係用停課停學根本 ...

就算家長同學校願意,都要教育局點頭先得啊

其實我都明長遠都係要同疫情共存,但而家教育局指引咁唔清晰,老師學生其實都無驗過會唔會係隱形病人,就算冇高風險因素,都唔敢100%肯定自己係咪隱形病人,咁多冇源頭個案。

黎緊2個星期對香港疫情對都好關鍵,但係而家香港好似係佛系抗疫咁,冇乜措施,好驚好快幾何級數上升。

穩定左我都明要開學,但而家爆到咁都冇措施睇下點令確診人數上升速減慢,真的好難放心上學去。