用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 疫情關係,會唔會覺得哩兩年讀私幼都係白比錢? ...
樓主: littlepieces
go

疫情關係,會唔會覺得哩兩年讀私幼都係白比錢?   [複製鏈接]

多多宝 發表於 20-7-23 16:06
唔知如果之前放左券幼offer 宜家返轉頭佢地會唔會收番 附近几间熱門券幼都冇留位只注冊左一間私校
...

如果果間而家返轉頭都收返應該吾太熱門,不如疊埋心水讀私幼

BreezeST 發表於 20-7-23 12:05
回覆 darkgard 的帖子

大約估到邊間~
你講啱左一半。呢間學校嘅出品,基本上叩門嘅命中率係高嘅,主要係佢地出名學術好,小朋友坐定定,又可以好容易適應小學生活。呢個係多年嘅口卑。
所以,一直讀呢間學校係無投訴,揀得佢,係知道buy佢啲乜。
但係疫情間,無左老師嘅上堂教學,自己教,又無老師嘅效果。當然又無左默書,雖然可以自己幫佢默,但基礎上,無左老師嘅教學,要默到小朋友識隻字,我自間係好吃力。

講左咁耐,其實,我想講係,揀得呢間野,唔係只係貪佢名氣,只得名氣都幫唔到小朋友學 習。最重要係貪佢可以推高小朋友基礎。

你講得啱呀,本身英文數學都係靠自己無得怨,比得錢就係中文靠佢哋,
點知一係就話唔教書放住假先,一係就冇乜功效嘅video,
唔見得呢個程度可以考到咩學校叩到咩門,今屆確係名不符實,嘥錢幫人養老師

完全白交

值唔值得就睇人啦!

個人覺得zoom係無咩用,除非是1:1的zoom. 一班人的zoom, 只是嘈同亂

icanhear 發表於 20-7-26 00:35
完全白交

值唔值得就睇人啦!

Zoom其實係玩互動,並非主要用來教學。
教學要靠睇學校video

julilee 發表於 20-7-20 18:21
我大約估到邊間, 我好認同你講法, 始終我小朋友比左錢唔係上足3個鐘, 老師話佢地拍片都用好多時間,但 ...

好同意,如果zoom係可以一樣每日跟反返學的時間,我覺得起碼時間上都比得有個價值。但如果要比一樣的學費,但時間上有大大的差距就另計了........如果經濟許可,那當然無問題,但係這個環境下,有幾多家庭還可以個個月比6-8k出去,而小朋友又不可以正常返學呢。仲未計有d over 10k的私幼。

返學其中一個希望,係想小朋友認識怎樣同人相處,這樣同其他小朋友玩,有朋友.....這是zoom不可以代替的。所以我個人覺得學費比的唔值得。

小朋友太細,zoom 可能效果麻麻

今年讀私校好似倒錢落海

回覆樓主:

所以睇埋zoom質素去揀學校, 大啲例如K2開始,親身經歷,停課有zoom真係幾重要。

但zoom質素再好,未開學,K1小朋友又小,未見過老師同同學就上zoom,效果應該都唔會好。

白交學費

學校完全無支援,有派功課,電郵交功課,交了無覆,無交又吾理。停學咁耐只有六月開始有網上堂5次。老師在四五六月打過幾次電話來,無啦。

aaa28 發表於 20-9-7 03:05
白交學費

學校完全無支援,有派功課,電郵交功課,交了無覆,無交又吾理。停學咁耐只有六月開始有網上堂5 ...

邊間

littlepieces 發表於 20-7-10 22:08
Zoom其實幫到幾多?都係家長心理好過少少,始終都係要家長教返,又或者外補,9月將會升k3,又多面試,真係 ...

睇你乜學校喎,我地呢度zoom 好夠洗,唔洗我操心

lovelovebabe 發表於 20-7-27 12:50
所以睇埋zoom質素去揀學校, 大啲例如K2開始,親身經歷,停課有zoom真係幾重要。
...

係,我小朋友zoom老師都會逐個逐個問問題同對答,我覺得學校安排得非常唔錯,大前提當然係小朋友可以坐定

julilee 發表於 20-7-12 23:38
我就係有咁的煩少,覺得k1 太細個,好難靠zoom 去學,前題仲要有個家長係full time 先可以輔助小朋友zoom  ...

好嘅卷校都唔係你隨時想讀就讀,去學卷算呢句說話好明顯你心目中已睇唔起卷校,咁何要迫自己?

mrstt 發表於 20-7-26 02:57
好同意,如果zoom係可以一樣每日跟反返學的時間,我覺得起碼時間上都比得有個價值。但如果要比一樣的學費 ...

其實如果比6-7千讀私幼會對家庭做成負擔,有冇疫情都唔應該太勉強...

長遠對家庭都唔會你健康的事...

比得10K 以上既,放心啦,通常,錢,完全唔係問題(emoji)

mrs.3845 發表於 21-3-24 22:50
睇你乜學校喎,我地呢度zoom 好夠洗,唔洗我操心

比起白交一年錢... 我會覺得如果冇埋Zoom ,小朋友人生就白過了一年...
反正我讀個間zoom 同 online learning 算好夠。我ok 比錢。

希望學校可以繼續運作,老師繼續有工作有糧出。最困難既時間,大家一齊撐過去。 疫情總會過的。

libra2018 發表於 21-4-1 14:31
比起白交一年錢... 我會覺得如果冇埋Zoom ,小朋友人生就白過了一年...
反正我讀個間zoom 同 online lear ...

我都俾緊$7000幾學費,但學校喺疫情期間安排日日zoom,有功課!真心唔覺得係求其做。

老實講,我覺得我小朋友呢段期間係有學到嘢,而且冇少到,我覺得冇問題! 好睇學校吧

libra2018 發表於 21-4-1 14:31
反正我讀個間zoom 同 online lear ...

所以我都好希望學校可以運作,老師有工開,事實係疫情大家都唔想,你講得好好!

比得6-10k 一個月既家庭 應該都負擔到 經濟影響既比較多係基層 所以應該對佢地黎講 無乜影響?

純個人觀點
‹ 上一主題|下一主題