用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 疫情關係,會唔會覺得哩兩年讀私幼都係白比錢? ...
樓主: littlepieces
go

疫情關係,會唔會覺得哩兩年讀私幼都係白比錢?   [複製鏈接]

kiko1307 發表於 20-7-12 19:34
我相信各位家長都要習慣同疫情共存。呢個疫情睇嚟唔好話今年,下年都冇乜機會完結。。。仲係用停課停學根本 ...

好贊成,呢個疫情係全世界問題,就算香港防疫意識高,出面國家未攪得掂,香港好難獨善其身,如果長遠用停課解決問題都唔係辦法,學術家長當然自己教到,但群體社交同協作技巧屋企係唔會提供得到

好認同係白交

小朋友私幼,但zoom 都係六月至有,共5次,2-5月派功課,其他支援全無

係白交的 , 但係為左要保正99%直升直屬英小小一 , 都要照交住先 , 因為後面未小一面試 , 都唔知咁多間學校會點處理

今日出左新聞8月點都開唔到學,而家真係預呢一年比錢去distant learning, 我自問唔係有錢人家,覺得唔值比,但我冇心儀的學卷幼稚園back up, 好心煩

julilee 發表於 20-7-20 17:05
今日出左新聞8月點都開唔到學,而家真係預呢一年比錢去distant learning, 我自問唔係有錢人家,覺得唔值比 ...

你小朋友幾大呀?

升k1, 另有個大的升小一津校

julilee 發表於 20-7-20 17:21
升k1, 另有個大的升小一津校

咁細果個本身讀學卷幼都得啦,大果個都有back up la

回覆 littlepieces 的帖子

開頭,我都唔覺白交。但持續左半年之後,我開始覺得都幾浪費金錢。雖然,我女嗰間唔算好貴,但係加理校車,都覺得肉赤。我大女都讀同一間幼稚園,我發覺,係video裡面, 係教少左野,亦無左重點,無左默書。呢間幼稚園,出名學術好(所以升小一好),無左默書呢部份,其實,變左要家長自己跟返。好在我大女係嗰度讀過,我知道進度,否則,我就會好似其他家長,唔知原來無左啲野。
老實講丫,如果我係屋企可以平衡到,好似讀幼稚園咁,咁幼稚園要黎做乜?仲有喎,我唔知大家嘅zoom/ web learning有幾長,我女就得半小時都無。平時返三個半鐘,依家得半小時,你話無學少左野就呃你嘅。

darkgard 發表於 20-7-20 17:27

開頭,我都唔覺白交。但持續左半年之後,我開始覺得都幾浪費金錢。雖然,我女嗰 ...

校車仲要繼續比架?
所以我覺得教學上其實依家都係家長自教,
依家連補習班都停,你話如果唔係ftm 邊有時間教,變左考小學時本身名幼學術方面著數啲,但可能今年冇咁著數

darkgard 發表於 20-7-20 17:27

開頭,我都唔覺白交。但持續左半年之後,我開始覺得都幾浪費金錢。雖然,我女嗰 ...

我大約估到邊間, 我好認同你講法, 始終我小朋友比左錢唔係上足3個鐘, 老師話佢地拍片都用好多時間,但事實係我小朋友每日加加埋埋收到的片都可能得一個鐘。
本來家長係support 學校,在家溫習,而家比錢之餘,仲要主力教埋,學校的位置變成唔係主力,所以我覺得唔值

littlepieces 發表於 20-7-20 17:24
咁細果個本身讀學卷幼都得啦,大果個都有back up la

但學卷係臨時搵,唔係心儀的學校

我都知邊間啦!一級18 班 ,D 片見唔到老師樣, 一次過比全級用,老師好辛苦架,忠粉不會介意的
相信學校

sheep2015bb 發表於 20-7-20 19:33
我都知邊間啦!一級18 班 ,D 片見唔到老師樣, 一次過比全級用,老師好辛苦架,忠粉不會介意的
相信學校
...

表面緊係話唔介意,當內裡就好肉赤,我有親戚都讀緊9月升k2

佢係ftm自己跟,咁佢間學校著重抄寫默書,其實自己有時間可以教,都仲係會叻過一批人,始終學劵幼真係k2先開始寫,佢地間學校k1下學期已經開始寫畫。

不過都係果句,如果自己有時間教,讀咩學校都冇所謂!讀學劵幼好多都唔跟學校進度,會自動教快!

唔pm 了
呢間名幼...有心好易找到答案

Yes, 我有兩個朋友都係券幼
一個DB 一個DG
當然有外補

不過我再擇都係擇私幼插班
但今次針對語景,實際D
無得覆課起碼有zoom 學左袋落袋
唔再為名氣=其實自己辛苦谷住條氣

都唔系白交既,細女有video睇,好過咩都無,zoom唔係唔好,但對全職家長有D困難,老師都用心整,都明佢地難處既

回覆 darkgard 的帖子

大約估到邊間~

但起碼升小時張certificate 印著那個名,不是易入叩門第一round嗎?

唔知如果之前放左券幼offer 宜家返轉頭佢地會唔會收番 附近几间熱門券幼都冇留位只注冊左一間私校
‹ 上一主題|下一主題