用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 或 民生小學,大家會點揀呢?
樓主: mountains
go

KTS 或 民生小學,大家會點揀呢?  

李大人 發表於 20-7-12 08:17
呢D學校未完成小學,已走一大批B23生,升中數據會做得靚

真的嗎?有冇用家可以講下實際情況呢?謝謝!

mountains 發表於 20-7-10 21:45
孻仔,受谷,好動,喜歡學習和閱讀,大家會點揀呢?求意見指點。謝謝!
...
民小:小一約240人,小六約200人
KTS:小一約120人,小六約100人

分別不太大。

民小能成功升上中學部,只有120-130人左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-12 11:35
民小:小一約240人,小六約200人
KTS:小一約120人,小六約100人

收到。那麼,其實民小升民中的競爭也很大,大概只有50%機會。

我會 揀 KTS 老師有愛心 學生讀得開心

mountains 發表於 20-7-12 11:38
收到。那麼,其實民小升民中的競爭也很大,大概只有50%機會。
如果係民小做唔到Top 50%,係KTS相信都係無運行
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mountains 發表於 20-7-12 11:38

https://topick.hket.com/article/2171985/民生書院8成畢業生升讀本地大學學位課程%E3%80%80邀校友當導師助尖子規劃生涯

民生校長在2018年訪問中讲,180名中一生中只有19人係外校生喎。

李大人 發表於 20-7-12 08:14
KTS一樣有幾十人,小六前讀唔掂,自己走

你唔係用家就唔好成日亂講啦!

mountains 發表於 20-7-12 09:36
真的嗎?有冇用家可以講下實際情況呢?謝謝!

成日有非用家唔知邊度聽完就當事實亂講。網上資訊要小心。

creambun 發表於 20-7-12 19:49

明白,用家的意見是最值(emoji)️參考的。

李大人 發表於 20-7-12 20:14
呢度好多人唔係用家,想滅聲?點解唔敢公開,學生每年離校插班數字呢?上次有位用家先講,到高小就會有幾十人 ...

明白,謝謝你的意見。

李大人 發表於 20-7-12 20:14
呢度好多人唔係用家,想滅聲?點解唔敢公開,學生每年離校插班數字呢?上次有位用家先講,到高小就會有幾十人 ...

咁用家話你知!KTS因為不是龍校!升中有一定壓力係無可口非!走的好多不一定讀唔到!係更上層樓或入龍校免卻升中壓力!走的九成九九屬B1之人!不是外人亂噏的B2 3啊
學校升中亮麗除了學術好!自信教育、品德、體藝亦對中學校長來說亦是相當吸睛!好老實插班收返來的一定無走的咁多!唔好唔收亦是真的!有B2 3學生間間學校都有,各有原因!KTS畢業的未必係成績最標青!但去到邊都無乜邊間中學會覺得收錯學生

bettyay 發表於 20-7-12 20:33
咁用家你知!KTS因為不是龍校!升中有一定壓力係無可口非!走的好多不一定讀唔到!係更上層樓或入龍校免卻 ...

明白。

creambun 發表於 20-7-12 19:49
真係頂佢唔順

如果民中未係你杯茶,vote for kts

單睇KTS 的書單,英文科是教快一年,中文科就沒有教快。反而數學科沒有教科書,不知道有冇教快。有冇民小這方面的資料呢?謝謝!

mountains 發表於 20-7-12 20:42
單睇KTS 的書單,英文科是教快一年,中文科就沒有教快。反而數學科沒有教科書,不知道有冇教快。有冇民小這 ...

KTS 數學英文近兩年初小開始改用校本課程!更貼近收返來學生程度!以往英文快一年,數快半年!我估會按學生能力優化程度。
民生數應該都快半年,可等民生家長分享及確實