用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 或 民生小學,大家會點揀呢?
樓主: mountains
go

KTS 或 民生小學,大家會點揀呢?   [複製鏈接]

00806143 發表於 20-7-27 16:49
之前不能即時回覆,有點忙,見諒。就老師沒有愛心既問題,我可以舉兩個親身經歷嘅事例,佢哋午飯時間通常 ...

成日都在ek見到啲人狂讚kts,愛心爆棚咁款,真係估唔到推個受傷細路去廁所都唔肯,非常之冷漠同不近人情⋯⋯

areyouangry 發表於 20-7-27 23:00
成日都在ek見到啲人狂讚kts,愛心爆棚咁款,真係估唔到推個受傷細路去廁所都唔肯,非常之冷漠同不近人情⋯ ...

只係想就呢件事另一角度睇,唔係想偏幫學校,傷者已經需要坐輪椅,估計受傷程度唔輕,如果學校隨便指派一名職工去照顧傷者,意外令傷者二次受傷,責任會歸邊一方呢?

沈大C 發表於 20-7-27 17:39
回覆 bettyay 的帖子

中途轉校有學位?我覺得呢D學校無乜人走

呢D學校點會無人轉校呢?有人轉去IS,亦都有人出國讀書,如真係想跳船,就算呢D學校唔公開招插班,都可以自己自薦,當然唔包生仔嘅,但試下無壞~

家長的言論也冷漠

gigayan 發表於 20-7-28 00:05

只係想就呢件事另一角度睇,唔係想偏幫學校,傷者已經需要 ...

唔使用法律責任嚟大我,我冇話過佢有錯,亦都冇話過佢有責任去幫。我只係話佢冷漠及不近人情!

areyouangry 發表於 20-7-28 00:16
唔使用法律責任嚟大我,我冇話過佢有錯,亦都冇話過佢有責任去幫。我只係話佢冷漠及不近人情!
...
KTS也許有N樣好,但愛心絕對不是其一。

areyouangry 發表於 20-7-28 00:16
...

唉唷...... 理性討論咋......唔係玩緊鋤大弟呀,唔需要你大我、我大你嘅......

如果意外發生,一個細路俾自己搞到二次受傷,正常人良心責備會大過所謂嘅法律責任嘅......

catf2 發表於 20-7-16 11:04
民小直升民中都唔係易事, 我會選擇KTS, 學生好smart, 派位成績亮麗,老師有愛心, 係kts 畢業生通常都好打得, ...

老師有愛心完全不同意

hundred100 發表於 20-7-28 00:39
KTS也許有N樣好,但愛心絕對不是其一。

agree 100%

gigayan 發表於 20-7-28 00:05

只係想就呢件事另一角度睇,唔係想偏幫學校,傷者已經需要 ...

其實 小兒除咗受傷行動不便,其他 飲食學習 完全冇問題, 因為去男廁嗰度有一個駁位,所以佢自己 用手推輪椅上唔到去,所以先要 叫人幫一幫, 根本亦不需要什麼專人照顧,如果學校恐防有責任,也可以叫家長先簽一份同意書, 才施出援手, 亦都冇可能因為這樣兩個月唔返學,咁真係留級都有份,而且上到小學,學習進程都幾緊迫,大家都知道

00806143 發表於 20-7-28 01:31
其實 小兒除咗受傷行動不便,其他 飲食學習 完全冇問題, 因為去男廁嗰度有一個駁位,所以佢自己 用手推輪 ...

佢平時上堂去computer room嗰啲都冇問題, 因為條路好平, 佢自己可以手推輪椅過去,當然有啲可愛有愛心嘅同學仔會爭住幫手推啦係佢放學返嚟話俾我聽的,雖然我唔知邊個同學,不過在此衷心鳴謝

其實 小兒除咗受傷行動不便,其他 飲食學習 完全冇問題, 因為去男廁嗰度有一個駁位,所以佢自己 用手推輪 ...

原來係個駁位,咁工友幫手推一推都唔係好大問題,我仲以為要人扶埋入去大小解加善後,咁學校又真係幾不近人情。
BTW,尼個「有障礙」設計而令到坐輪椅同學去唔到廁所,應該可以告殘疾歧視。(純討論,唔係真係要告,KTS fans勿打頭)

KTS 有兩個男廁,兩邊都有駁位嗎?因我個係女,我唔肯定...... 同埋,個廁所本身無預備俾輪椅使用者,廁所入面都窄,入到去佢自己真搞得掂嗎?

如果你咁希望學校要搵工友幫手推一推阿仔,陳主任打俾你時,就試吓提議簽免責聲明,睇下學校接唔接受。再睇返件事,學校都解決緊你提出嘅問題,唔算唔理件事,只係做唔到你期望,俾咗第二個解決方法:首先,你提議咗學校叫校工幫你仔仔,學校俾唔到個校工出嚟,就提議返叫你家人幫手,畢竟在學校立場額外俾姐姐坐咗係學校,都算係解決件事方法之一,只係解決方法,你唔太滿意和唔合乎你期望......

唉,人生就係咁,無可能事事都會順遂自己心意,既然過咗去就算。我有同事,以前同學校關係好好,佢問副校幫朋友拎開放日門票,最後副校叫佢上網自己申請,佢都唔開心㗎,覺得1-2張票都唔肯俾佢,太不近人情。我自己覺得,間學校80年啦,個個都私下問拎票,多多都唔夠派...... 最後我幫佢搵到

00806143 發表於 20-7-27 18:06
轉校唔難,可能仔仔在K T S的兩年成績都唔錯,亦入咗校隊,運動也好,加上老師成績表評語也很正面。轉左國 ...

你轉了國際,小朋友現在應該讀得很開心了。
我覺得你之前的學校不單止老師和校長比較按本子辦事,看comments原來和許多家長的期望也認同做法,看來整個community的mindset也相符,所以家長揀番啱自己的學校最好了。
如果有IS發生這件事,成班同學可能早輪住去幫佢手去廁所了,要不校工或助教都冇理由唔主動幫手,很自然的事無稔過要攪咁多野,可能呢度有家長會話小朋友幫手時整親點算,如果小朋友整親就當一個學習機會,而且邊有咁易呀,咪當D小朋友咁低B。不過這可能就是學校和家長mindset的不同之處,揀學校要考慮埋這些。

NNbaby 發表於 20-7-28 02:28
原來係個駁位,咁工友幫手推一推都唔係好大問題,我仲以為要人扶埋入去大小解加善後,咁學校又真係幾不近 ...

小學概覽入面,其實都清楚列明間間學校對有特別需要嘅學生,可以提供到咩設施支援,建議升學揀學校前可以去睇睇,就返個人需要而揀選學校。

964000 發表於 20-7-28 08:11

你轉了國際,小朋友現在應該讀得很開心了。

都啱㗎,如果需要學校照顧比較多D,大校真係會唔夠貼心......

回覆 ar_mak 的帖子

好一句客戶服務出現問題

之前都講沒有學校百分百完美!但不能因不合符自己某期望時,就抹殺其他一切的好!又如果學校真的咁不濟!係大家著想的,一走又唔出聲,上年又唔提!而家先來講?又或者開一個post講,讓大家自行考量就好!用不著copy paste去數個十個post去控訴

回覆 gigayan 的帖子

突然諗!好彩當年網友揀了KTS,不是另一間津校,否則要轉去IS,可能並不是一樣容易的事

bettyay 發表於 20-7-28 08:56
回覆 ar_mak 的帖子

好一句客戶服務出現問題

教育要做埋customer services
‹ 上一主題|下一主題