用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到Band 1 學校,是否就是Band1 學生
樓主: JojoDad
go

派到Band 1 學校,是否就是Band1 學生  

其實你知唔知點派位架?根本冇所謂band 1 學校,所有學校應該都係收band1 學生先,而一些受歡迎學校只係收到較多或全部都係band 1 學生

回覆 高達紅色 的帖子

有 Band 1 學校嘅,做 Pre S1 出埋成績咪知,以前沙崇有試過全屆都係 Band 1,咁咪算得上 Band 1 學校。我諗荃官都係,佢自行都一定系 Band 1 生,區內唔會有 Band 2 入。QC、林護呢啲都有機會。

JojoDad 發表於 20-7-10 17:48
如題,請賜教。

樓主是否有心事...耿耿於懷?

martindu 發表於 20-7-12 09:28
沒錯,我完全同意你的觀點,直接公開試,各憑本事,何必要搞得如此複雜。而且要睇前面兩屆師兄師姐的成績, ...

係, 我寧願好人似之前學能測驗, 統一考試好似dse甘 公平d

chunchunpa 發表於 20-7-12 18:26
樓主是否有心事...耿耿於懷?
謝謝你,我沒大心事,在這感激各位賜教,亦讓我看清楚很看到無論文字上如何謙卑,也總有不同的回應態度,有心如上chunchunpa, 也有些不客氣,post得出來,預左。有位網友講得好,前人種樹後人涼,又或對後來校友有負面影響,意見也有不一,但這似乎將是大數據發展出來的路。我是從舊式升中試走過來,會知我年紀,那時一朝定生死,不論你平日多好成績,就讀什麼名小(我是SFA),之前6年努力奮斗就拍拍不計了,這樣在現時看重快樂學習及全人教育來看公平與否,自有定論。女兒不是名小,心愛的ECA多不勝數,試過呈一那學期只有每周三沒課外活動,不讓她去會不開心,周六補課,周日學畫畫是她減壓方式。今年升中,呈一丶二平均級30,派左B1C,同估band 結果相近,感激校方選校建議非常精准,升中後我仍會伴女兒同行,面對往後的挑戰。於此,祝各家長及網友身體健康,小朋友升中後學業進步,共勉之。

Poyau    發表於 20-7-15 11:10

其實收咗幾多B2,B3唔重要,最重要學校有冇心或可唔可以將果班人推番上去,呢方面可能女校會奸啲,囡囡今年自行一入咗SRL,自己從來冇諗過呢啲問題,我覺得如果係真B1學生,讀呢啲學校相對壓力冇咁大,我自己反而會擔心好多科一吓子由中轉英,小朋友可能比較吃力啲。

opclk99 發表於 20-7-12 00:51
回覆 martindu 的帖子

我個女同阿仔當年最痴缐係一女生,幾位男生,主科都肥仔,鐵定B3。

鄧鏡波... 普通野姐...

其實... 人地真正分可能無講你知...

martindu 發表於 20-7-12 09:28
沒錯,我完全同意你的觀點,直接公開試,各憑本事,何必要搞得如此複雜。而且要睇前面兩屆師兄師姐的成績, ...

冤有頭, 債有主, 睇下當年邊D高人攪出嚟

https://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/Edu-reform-chi.pdf

P.138-140有相關名單

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

foxli 發表於 20-7-15 10:57
其實收咗幾多B2,B3唔重要,最重要學校有冇心或可唔可以將果班人推番上去,呢方面可能女校會奸啲,囡囡今年 ...
超100%認同啊!我女兒B1邊緣人,升中後由中英數常聖5科擴大至中英數科聖中西史地通9科,仲要其中7科英文,雖然她英文不錯,不會怕,始終需時適應,我已開始教她做英數,講中西史給她聽,又會睇下坊間中一地理教乜,事先有課內容蓋念,到時適應期望縮短一些。

JojoDad 發表於 20-7-10 17:48
如題,請賜教。

好認真去講,派B1中學是否係真B1生,係好復雜,首先要視乎校網是否夠B1學位,選校策略。

再加上,各區B1生水平係有差別嘅,統一選校睇本區,去到自行就睇全港排列,可以係全港B1本區B2,亦可以係相反~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

哈哈哈呢個回覆好正呀

醒目開學勳章

hahaha1231 發表於 20-7-14 16:41
係, 我寧願好人似之前學能測驗, 統一考試好似dse甘 公平d
其實你清唔清楚以前學能測驗嘅機制?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實無話邊個制度公平,就算公開試咁考,都總有人病,然後話唔公平,起碼現時玩呈分,理論上,"病"嘅問題相對影響細咗

另外,學能測驗其實比較重視推理、數學能力,亦係智力,雖然話部份題目可以背,可以操練,但更多嘅係單純IQ夠高,就好快解到題,就算你英文能力一般,甚至中下,一樣派到神校,呢d~又唔知叫唔叫公平喇

恐龍家

呈分試制度最唔鍾意係拖得太長, 又計埋VA 果D科, 呀, 仲有用前人數據, 咁變成叻人一定要去叻校讀, 慢慢就D學校強弱分明

回覆 cafeva 的帖子

本人小兒是上年升中,當時問過朋友,話現時升申制度係教育局定下方針,吾想某間學校,收晒全部band1A生,有D學校收晒band3C生,原意係引入抽獎制,學生平均D入不同學校!公吾公平,實際又如何,真係見仁見智!本人讚承簡單D,每年小六考一次或二次全港考試,然後以成績全港排名,以名次優先選校!考得好、派得好,自己努力,自己承擔後果!

絕對唔係,視乎家長敢搏程度。 好多B1的家長,第3, 4志願已放間B2去止蝕,同樣唔少B2B3家長會用第1,2志願搏B1中學。

其實坊間所謂BANDING 都係用DSE 的成績去推算,根本唔中肯。

好多B2B3的學校,其實都好有心經營,但鑑於普遍家長都人云亦云想搏入名氣中學,完全唔理地點同小朋友的性格,自理或適應能力,搏咗先算。

老實講,搏到最開心係大人囉! 如果小朋友的能力夠,追得上當然好,皆大歡喜,若只係好彩冧巴靚或抆邊入,所面對壓力可大了! 當同學比拼成績,自己年年包底123,只有挫敗連連...渡日如年。

但係呢個教育制度下,啲B2B3的中學可以點呢? 除了自行時可以揀選下,統一派來的學生咩質素都無得揀, 可以點提昇呢?

maskedrider2158 發表於 20-7-17 10:35
回覆 cafeva 的帖子

本人小兒是上年升中,當時問過朋友,話現時升申制度係教育局定下方針,吾想某間學校, ...
升中一向都係抽獎, 只係由以前5個派位組別縮到3個派位組別
EDB係2000年教改時仲有個"宏願", 話想取消所有派位組別等所有學生一齊盲抽, 能力差異就靠學校尖補底攪好佢喎 ...... 當然大部份中學校長大力反對, 結果攪唔成啦!

最大問題係, 現今無論考N次試, 都唔可以用嚟反映自己真正實力.

升中分Banding繼續按前人成績去計, 其實如同"升中世襲制", 只會強者越強, 弱者越弱

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解要計算咁多呢
升中排位遊戲就是
最基本小朋友要出盡全力去考好呈分試,呈分試考得好
小朋友係第一組別嘅學生
自然有較多選擇權
其次係大抽獎填表
如果你自殺式填表,當然Band one生都有機會,跌落去Band two學校