用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到Band 1 學校,是否就是Band1 學生
樓主: JojoDad
go

派到Band 1 學校,是否就是Band1 學生  

醒目開學勳章

chunchunpa 發表於 20-7-12 18:26
樓主是否有心事...耿耿於懷?

我不是樓主,
不過我真係耿耿於懷,

升上中學(乙三)已一年,其實讀得幾好,但原來仍然心底耿耿於懷

一年前後自己30幾名果個都入到,自己入唔到,果種滋味,一年後又走哂出來

janice_BB 發表於 20-7-18 08:16
我不是樓主,
不過我真係耿耿於懷,

若然,你與我一樣相信成長是"個人",那麼讀書、學習、交友、初中、選科、高中和大學也是孩子個人的"路",而路走成點係個人的態度、理解、吸收、應用、增值和努力而建設出嚟嘅成果,以上種不是需要有齊晒才能達至走上"成功路",有的學生"際遇"好便容易DD建立或擁有以上的種種,但際遇稍遜或更差嘅,不代表不能擁有以上種種的,因為要擁有以上種種的不取決於別人別物而是孩子"自己的取向",情願把"時間"繼續放响過去不想要嘅"起步點"吖?!還是珍惜時間把握現在多看一兩本"書籍"為中英文能力加分、為根基加分、為選修科加分和為高中學習加分,打造好一切嘅""準備""好呢?!若,e+嘅中學會影響或阻礙孩子成長削弱以上種種能力嘅就選別校來插班,若不,就要好好""珍惜時間""。努力加油呀!

我不是樓主,
不過我真係耿耿於懷,
如果認為孩子能力可以去更高的就行動去插班啦。

如果你知間學校收100% band 1 學生

我不是樓主,
不過我真係耿耿於懷,

我自己到今日都記得自己升中考我後面既都入到band 1a,我派左band 2,叩番1c,所以你好正常

小曳人 發表於 20-7-16 12:20
其實無話邊個制度公平,就算公開試咁考,都總有人病,然後話唔公平,起碼現時玩呈分,理論上,"病"嘅問題相 ...

同意,無一個制度100% 公平

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-7-18 09:07
若然,你與我一樣相信成長是"個人",那麼讀書、學習、交友、初中、選科、高中和大學也是孩子個人的"路", ...

其實係乙三這一年,整體ok,上學期成績表已經超出我預期,雖然未至於級頭,但小朋友滿足感、自信心爆棚。老師只會讚,9月睇pres1成績已比機會出去比賽,校內活動老師推薦你。  亦都明keep住將來M2都可以揀。

唔係級十內,亦一直唔敢報插班,只係上星期升中又放傍,耿耿於懷感覺走返哂出嚟,即刻去報插班,其實亦考左了,不過估計天外有天,人外有人,機會唔會大。

上網無人知我是誰,唯有發洩下心中情感

小池大魚,上到中四就你揀科先,大池小魚,可能人地揀剩先到你,焗住要讀啲唔鍾意嘅科。

chunchunpa    發表於 20-7-29 22:34
JojoDad    發表於 20-7-24 22:56
YmOra    發表於 20-7-19 09:58

janice_BB 發表於 20-7-18 14:10
其實係乙三這一年,整體ok,上學期成績表已經超出我預期,雖然未至於級頭,但小朋友滿足感、自信心爆棚。 ...

其實讀得好已經感恩,可能派到你想入果間又讀得唔好呢,有時去到你想入的但同同學唔夾又要走,所以不要太介懷,因小朋友在人生裡的難題多到想像唔到,知足常樂幾差的時候都有小確幸。

YmOra    發表於 20-7-19 09:58

其實係乙三這一年,整體ok,上學期成績表已經超出我預期,雖然未至於級頭,但小朋友滿足感、自信心爆棚。 ...

明白嘅!响EK舒一舒氣都係好事。你十分明白清楚孩子响現在的中學的能力與位置,無論建立自信心或是受到賞識獲參加校外比賽,又或是未來高中選科的優勢,這些種種都是對孩子有利無害。那麼,如果一轉成功,又會怕孩子從此就失去原先已"得"的東西。其實,從另一角度看,貴校強過你的孩子嘅學生仲有十幾個,試想想,若然這些學生一早响升中時已經比你的孩子強也不選更強嘅中學就讀,那麼多多少少也代表貴中學有其優點,可能你越發現越愛上呢!不知你現讀何校,亦不知你想轉去邊間學校,故不宜太多意見,一切以你的全盤考慮作依歸吧!我只是以另一角度看事情,盡量幫助你確闊考慮因素。努力呀!

foxli 發表於 20-7-18 14:51
小池大魚,上到中四就你揀科先,大池小魚,可能人地揀剩先到你,焗住要讀啲唔鍾意嘅科。 ...
選科影響問題,這個真的也要考慮.
:-D

肥豬媽爸 發表於 20-7-17 11:41
點解要計算咁多呢
升中排位遊戲就是
最基本小朋友要出盡全力去考好呈分試,呈分試考得好

有一點好緊要,入錯學校的話,做級一都可能唔係Band 1生。
目前制度靠自己其實唔太work(除咗體藝方面)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想當年我升中時級一同學唔好彩派唔到第一志願(當年無分甲乙組別),去咗較弱的band one 中學。雖然如此,他一路保持佳績,在該中學內永遠是頭三名。在同屆小學同學中他取得最好的會考成績(無記錯有7A)。

所以,如果現在間中學唔太差,又能提供好多機會給你的孩子,也算不錯。不過,如果插得返原本的心儀中學,能令你和孩子釋懷,當然更好,不過可能入到去後,又有另一番體會,是好是壞,只有試過才知道。
祝好運(emoji)!

JojoDad 發表於 20-7-15 10:16
謝謝你,我沒大心事,在這感激各位賜教,亦讓我看清楚很看到無論文字上如何謙卑,也總有不同的回應態度,有 ...

客氣與否,我不評論。

正如樓主所說,從舊制到現在,相信你有一定年資,開post問如此的問題,一定是心懷所事,倒不如如盤托出,無謂反問過來啊?

其實何謂[最好中學],都只是用該學校的考試成績或升大學率來評分,是一個客觀的考量,作為選校的準則,無可厚非。但作為小朋友成長及為未來打好基礎的一個重要里程碑,成績真的是唯一的考量嗎?

我個人認為選擇[合適中學]更為重要,小朋友在選擇中學時,其實真的未必知道那一間好,他們知道的都是從老師或同學間得到的資訊。例如我兒子,他一心想入區內公認最好的中學,因為老師說是最好,同學也有很多說想入,這便是他單純的選校標準。作為家長的我們,陪伴小朋友過了六年的小學生涯,理論上最清楚他們的學習能力及處事性格,我們的選校的標準也如他們的單純嗎?最後我為小朋友選了一所區外的直資中學,雖然不是什麼B1ab中學,但我覺得會更合適及令他讀得更開心,更能提升他的學習興趣。當然,這也只是我的一廂情愿,也要待他真正開學後才知答案。但若果他能在中一完成時已做到樓主的小朋友所達到的程度,我會覺得是[找對了]!

我個人認為[開心學習]對小朋友成長及為未來打好基礎,更為重要,六年中學,讓孩子學懂分辨是非,享受學習的樂趣,增長知識,認識待人接物,專師重道。孩子所得到的可能遠超過我們的想像。當然,若果孩子是一個學霸,可能真的要找學習成績勁的中學,才能滿足到他的學習須要,從而令他能[開心學習]

若果樓主所提的中學,只是因為[心儀]而放不下,可以從新考量是否一所[合適中學]或能令小朋友更[開心學習],如果結論是的話,我也會支持你努力為小朋友爭取。

jli008    發表於 20-11-3 09:28

回覆 foxli 的帖子

Agreed

chunchunpa 發表於 20-7-21 13:16
客氣與否,我不評論。

正如樓主所說,從舊制到現在,相信你有一定年資,開post問如此的問題,一定是心懷所 ...
既然咁有心,就打開舒懷一下:女兒不是念名小,今年升中,自去年起已打算報讀九龍的女校,聖瑪利、聖保祿、HTC、油真及MCS,  呢D名津校唔敢自行及甲乙部報,只敢自行報下培道丶九真呢D 1C/2A。結果大家無面試下,女兒級30睇成績自行入唔到。選擇聽從學校建議,甲乙一揀左區內男女教會B1C,結果派左入去,算oK啦。後來帶著派表再叩九真但唔收。擔心什麼?就怕唔女兒是B2生唔夠實力讀B1學校,只是好彩入左去,到時跟唔上成日尾三四就好辛苦了。

JojoDad 發表於 20-7-24 23:21
既然咁有心,就打開舒懷一下:女兒不是念名小,今年升中,自去年起已打算報讀九龍的女校,聖瑪利、聖保祿、H ...
甘你又大可放心,相信阿妹可以跟得到進度。
雖然在好多時候都係覺得阿妹個一間小學(唔開名,知就好啦)係happy school。但個人亦一直認爲,並不是小學加强深度與廣度即“催谷”就會提升小朋友的資質,只是提早開發而已。當然,該過程係可以調動小朋友的學習興趣與參與積極性及增强信心。中學的課程增多及加深,再靠高小的催谷模式成效甚微。happy school係未經雕刻,成可造之材的幾率大過出自曾經催谷之小學的同學(不同小學相近名次的同學)。重要的係在升中的適應期,盡快從中文小學轉變為英中的學習模式,不要掉失信心,保持學習的積極性,相信可站穩中游,甚至有驚天之爆發力:2019同今年,頻頻在新界B2校見到高分DSE尖子,雖然無從考究他們的小學升中過程,但思考整個并非凴個人實力在六年前就決定Banding的制度,卻正常不過。

祝   開心學習

加油,(阿妹)你係得架!

JojoDad 發表於 20-7-24 23:21
既然咁有心,就打開舒懷一下:女兒不是念名小,今年升中,自去年起已打算報讀九龍的女校,聖瑪利、聖保祿、H ...
學習態度比現有能力重要。6年後既結果就係取決於未來6年既態度。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

opclk99 發表於 20-7-12 00:51
回覆 martindu 的帖子

我個女同阿仔當年最痴缐係一女生,幾位男生,主科都肥仔,鐵定B3。

全港公開試?咁係未等如以前嘅小學會考?