用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到Band 1 學校,是否就是Band1 學生
樓主: JojoDad
go

派到Band 1 學校,是否就是Band1 學生   [複製鏈接]

janice_BB 發表於 20-7-18 14:10
其實係乙三這一年,整體ok,上學期成績表已經超出我預期,雖然未至於級頭,但小朋友滿足感、自信心爆棚。 ...

我都耿左十幾廿年,不過我係揀錯學校排錯位,追悔無及。

medicine 發表於 20-7-25 00:00
甘你又大可放心,相信阿妹可以跟得到進度。
雖然在好多時候都係覺得阿妹個一間小學(唔開名,知就好啦)係h ...
感激鼓勵!疫情下大家保重,祝願身體健康。

我都覺得用師兄/師姐的pre S1 成績來決定自己囝囡個年度有幾多BAND 1/ BAND 2/ BAND 3 生係唔公平

而且係小學階段, 囡仔一般成績較囝囝好.

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-11-3 09:26
看到你的題材,也看到很多這裡家長回覆,答案都各有各解釋. 其實看到樓主在另一版的心路歷程,你的孩子也很多 ...
哈哈,竟然有兄弟姐妹見到拙文,感謝回應。小女小一至小四是普教小,她的普通話比我更好,而我把你的回覆念給她聽,她請我立刻澄清,她所有的課外活動都很開心很好玩。相信我是讓她參與舒緩讀書辛苦與壓力。今周剛好是她中學的測驗周,她也自已讀書溫習了。另外她的中國語文一般,我問她要否專科補習,她說要,唉!又每月一千了😢

JojoDad 發表於 20-11-3 15:05
哈哈,竟然有兄弟姐妹見到拙文,感謝回應。小女小一至小四是普教小,她的普通話比我更好,而我把你的回覆念 ...
恭喜,又為補課業界做貢獻

簽名被屏蔽

回覆樓主:

小學補中文,去文化協會,唔算要補。原來,分享有階段產生嘅觀點,今天可以打倒昨天,明天又打倒今天乎?~~~

簽名被屏蔽

咁,原來評人嘅原則,和自己係唔同嘅~~~

肥豬媽爸 發表於 20-7-17 11:41
點解要計算咁多呢
升中排位遊戲就是
最基本小朋友要出盡全力去考好呈分試,呈分試考得好
個女有個同學,呈一丶二名次都高過女兒,唔知佢點填甲乙,竟然唔好彩派左油尖旺男女B2C/3A,喊左三日,好在後來叩返間又一村女B1C/2A,但都嚇歺死。

回覆樓主:

簽名被屏蔽

YmOra 發表於 20-7-18 09:07
若然,你與我一樣相信成長是"個人",那麼讀書、學習、交友、初中、選科、高中和大學也是孩子個人的"路", ...

Well said.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JojoDad 發表於 20-11-3 20:58
個女有個同學,呈一丶二名次都高過女兒,唔知佢點填甲乙,竟然唔好彩派左油尖旺男女B2C/3A,喊左三日,好在 ...

Thank you for your sharing.

Poyau 發表於 20-7-10 19:02
基本上係除非在B1位多過B1生地區
例如中西區B2女生有機會抽獎入B1
非直校邊間機會大呢?其實個個都搏sc,咁都不易入

hkpapa852 發表於 20-7-17 11:26
升中一向都係抽獎, 只係由以前5個派位組別縮到3個派位組別
EDB係2000年教改時仲有個"宏願", 話想取消所有派 ...

如果真係肓抽,真係好恐怖⋯⋯⋯

按能力去教先有系統,真正因材施教。

肓抽⋯⋯⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題