用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點先可以令資優小朋友專心
go

點先可以令資優小朋友專心 [複製鏈接]

我女有濃厚的學習興趣,鍾意較難的功課(現小一,但做緊小三、四)。偏偏每次測驗考試,都會有各式各樣粗心大意、亂做既錯。每次錯左返黎改正,係冇需要指點情況下,會做返岩晒返黎。讀寫仲好笑,中文如果筆劃簡單的字,都會寫讀漏或寫漏。心平氣和問佢點解,話好悶好無聊唔想做。今次仲勁,話真係唔想做所以亂做,錯晒返黎。求賜教。
   1    0    0    0

佢需要遇到一個賞䛊和鼓勵她努力的老師,現在是欠缺動力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔係專心問題,係唔認真,佢睇唔到點解要認真

我發現女仔較多會係咁....學校有無社工/教育心理學家?,試下搵人幫手
恐龍家

dorma716 發表於 20-7-10 16:11
我女有濃厚的學習興趣,鍾意較難的功課(現小一,但做緊小三、四)。偏偏每次測驗考試,都會有各式各樣粗心 ...
對一樣野有濃厚興趣既動力,通常係因為做嗰樣野有滿足感,而有滿足感,一定會做得好。如果小朋友喺測驗、考試都得唔到任何滿足感,其實係無可能會考得好既。

超前學習未必係好事,每對現在所學的更失興趣。

王家爸爸    發表於 20-7-21 13:47

yokie123 發表於 20-7-20 00:32
超前學習未必係好事,每對現在所學的更失興趣。

同意,我都儘量唔俾佢超前學,可自學學校唔教嘅嘢

deco99 發表於 20-7-24 20:13
同意,我都儘量唔俾佢超前學,可自學學校唔教嘅嘢
超前學習其實無好無壞,重點唔係超唔超前,而係小朋友有無興趣。
我都覺得,如果小朋友有興趣,自學啲學校唔會教嘅嘢係最好既。
‹ 上一主題|下一主題