用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs DBS 2020 ver.
樓主: 麥精豆奶
go

SPC vs DBS 2020 ver. [複製鏈接]

如果屬意運動強的中學,但又十五十六擔心成績,我覺得唔好淨看公開試百分率,可以花少少時間做下功課,了解一下非運動員的整體成績,可能更能全面反映學術質素。

Soundervolt 發表於 20-7-13 16:44
可否用實例指教一下LSC如何英語講寫能力比男神校弱?弱喺邊一方面?好等一班家長可以向學校反影,謝謝!
...
如果要实例,即是要我叫那些LS同事朋友和DB同事朋友出来做比赛?可能可以看看前一哥,但我知道这麽一个例子,又算不得什么。一个人讲英文是否流利,写email, report等的写作功力,user一听一看就知道wor, 弱就是弱在overall的英语能力。当然,只是跟DBS比而已。
不过你问得,即是不知道或不同意,其实可以试试问问你身边的朋友,看看他们如何评价的。

猴子爸 發表於 20-7-13 17:50
如果要实例,即是要我叫那些LS同事朋友和DB同事朋友出来做比赛?可能可以看看前一哥,但我知道这麽一个例子 ...

Um.....三幾個朋友做代表.....點解唔搵胡鬚曾而要搵前一哥做代表?DBS又可唔可以搵吳卓彰(杜汶澤)做代表?我都認識同共事過呢兩間學校唔少人,當中有英文十分好、亦有部份一般。坊間對呢兩間學校好多所謂比較只係片面印象而已。

Soundervolt 發表於 20-7-13 18:02

Um.....三幾個朋友做代表.....點解唔搵胡鬚曾而要搵前 ...

同意,所以客觀d數據,可以睇dse
雖然有人話叻個d去左ib
但我覺得叻都一樣可以去左海外

鬍鬚曾無係LSC讀完中學,咁比法越來越復雜,又可能,要計埋幾個月果批學生算唔算,定抑或係原校生P1開始先計~~~

如果要实例,即是要我叫那些LS同事朋友和DB同事朋友出来做比赛?可能可以看看前一哥,但我知道这麽一个例子 ...
我諗LS 學生個 pool 比較 wide spectrum, 他包容地收了很多直屬 band 2 生, 但DSE 成績依然出眾, 在我心目中, 他比DBS 及QC 都要高, 因為其 intake 水平應該不及DBS 及QC.
或者是我幸運, 我在朋友圈中都認識一些LS / DBS 的畢業生或現役學生。我覺得 top 果堆英文水平都好, 好難話 LS 一定好過DBS 或DBS 一定好過LS, 反之 top 果堆, LS 的中文真係好過 DBS.

中游那一群, 情況比較 diverse, 各有擅長, 不過 LS 英文水平較平均, 而DBS 相對兩極化.

至於 SPC, 幾十年前曾經輝煌過, 名氣不亞於DBS.  但長期積弱下, 近年雖反彈, 但仍未復舊觀, 畢竟直屬生也有很多 band 2 生。  只能說他已是很好的男校, 但未到頂級。不過作為用家, SPC 英文水平很強, 我偏心地覺得其平均英文水平不會輸給港島其他男校。

IYY 發表於 20-7-13 19:23
我諗LS 學生個 pool 比較 wide spectrum, 他包容地收了很多直屬 band 2 生, 但DSE 成績依然出眾, 在我心目 ...

咁DBS一様會收其他才能學生,都可以叫平手。

02413124 發表於 20-7-10 14:00
回覆 IYY 的帖子

Shatin College應該係DBS之上,甚至可以話好過SPCC

SPCC 平均 41.8分
Shatin College 平均 37.6分

SPCC 45分 4人+ 44分 9人 = 13人(out of 47人 -> 27.7%)
Shatin College  45分 6人+ 44分 7人 = 13人(out of 150人 -> 8.7%)

SPCC 40分以上 80.9%
Shatin College 40分以上 32%

點睇得出 Shatin College 好過 SPCC?唔明......

B.B.BaBa 發表於 20-7-14 11:24
SPCC 平均 41.8分
Shatin College 平均 37.6分

我睇拎44,45分人次,我主要睇上年,唔係睇今年(因今年冇考試反而覺得唔準)

等於睇lv5** percentage
因spcc係簡過先可以讀,shatin college 係全部都ib
各人觀點不同,所以我都冇話一定係好過,視乎你點睇

我同意整體上DB英文會好過LSC,尤其轉直資後。阿仔英作補習老師是DB IB畢業生, 英文真係好好。

akys 發表於 20-7-14 11:55
我同意整體上DB英文會好過LSC,尤其轉直資後。阿仔英作補習老師是DB IB畢業生, 英文真係好好。
...
终于有人支持下
不过,其实一开始时已经戴了头盔,我自己都不肯定是否误判,但活了一把年纪,见识了那么多人,总可以作出一些结论的,虽则比较主观。。。

02413124 發表於 20-7-14 11:27
我睇拎44,45分人次,我主要睇上年,唔係睇今年(因今年冇考試反而覺得唔準)

两者真的不可比较。就好像A Level/HKCEE 和DSE时期,是可以发生两种情形。
莊启程A Level威猛,但DSE后,谢晒。
SPCC在两个时期都继续辉煌。

回覆 Ryan_baba 的帖子

咁都認到?!

02413124 發表於 20-7-14 11:27
睇拎44,45分人次,我主要睇上年,唔係睇今年(因今年冇考試反而覺得唔準)
因spcc係簡過先可以讀,shatin college 係全部都ib
各人觀點不同,所以我都冇話一定係好過,視乎你點睇

你响前面 #8 明明說了 shatin college 比 SPCC 好,你已經表明了立場。你說 SPCC IB 是揀過先可以讀,但spcc 並非揀成績最好的去讀,只是揀性格適合去讀。如果最叻d去哂 IB, 而 DSE 成績仍然可以咁亮麗(around 7x%4科 5+, average 每人5.4 個5+),又点解釋?spcc_結合了IB 和 DSE 的成績,你都認為shatin college 成績更勝一籌,我無話可說。

Sheep06 發表於 20-7-16 23:09
你响前面 #8 明明說了 shatin college 比 SPCC 好,你已經表明了立場。你說 SPCC IB 是揀過先可以讀,但sp ...

可能我表達得唔好,我意思某角度可以話好過,係因為基於shatin college 就算性格唔適合IB都只可以簡IB. 當然無可否認,spcc 是一所dse ib都有亮麗成績既學校,無可置疑。如果唔係都唔會稱為神校中的神校。

回覆樓主:

DBS係男校始終係又好玩又讀開心,讀書機器文皺皺唔係拔萃仔,一大班friend志同道合,希望個仔運入到!
‹ 上一主題|下一主題