用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs DBS 2020 ver.
樓主: 麥精豆奶
go

SPC vs DBS 2020 ver. [複製鏈接]

Ryan_baba 發表於 20-7-13 13:10
佢係Old Boy黎
Old boy? 0甘大个人了,仲看不开? 放下啦

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-7-13 12:02
你肯定DSE方面,SPC贏?SPC只有係英數理化既優良率明顯地高過香港平均,其他科只係一般。 ...
如果其他科只係一般應該只算band 2校喎
ek不嬲唔like dbs(唔明點解),但我見過啲仔demeanor確實寧舍唔同,成績無得頂

呢啲名校PK戰都係唔會完。

SPC 喺DSE 年代成績係比會考後期有改善。可歸因多樣:教學效能、師生比例、收生由抽籤變自選,孰輕孰重,唔識。

DBS 係唯二所有方面全面發展嘅男校(另一係LSC)。有音樂體育專才,公開試成績自然有影響。

至於課外活動,西樂DBS基本獨大 (LSC就中樂)。體育亦係DBS獨大 (個別單項LSC 領先,但大局影響不大)。SPC 要做到contentious 仲有一段路要走,最少YWC/WYK/WYHK 都有競爭力。

學術比賽,數理科學,DBS/LSC各擅勝場,SPC要鼎足亦不易也。

IYY    發表於 20-7-13 13:35

讲开又讲,如果比较DBS和LSC, 只谈英文,我观察下,以学生和毕业生来讲,DBS比LSC是强一个距离,虽然DBS的DSE成绩比LSC弱。
大家觉得这个是否事实,还是我偏颇的观察?

猴子爸 發表於 20-7-13 13:30
讲开又讲,如果比较DBS和LSC, 只谈英文,我观察下,以学生和毕业生来讲,DBS比LSC是强一个距离,虽然DBS的 ...
考試成績同語文運用能力無直接係
叫美國/英國土生土長學生嚟考DSE英文, 可能4級都攞唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

讲开又讲,如果比较DBS和LSC, 只谈英文,我观察下,以学生和毕业生来讲,DBS比LSC是强一个距离,虽然DBS的 ...
DB 英文好勁架

02413124 發表於 20-7-10 14:00
回覆 IYY 的帖子

Shatin College應該係DBS之上,甚至可以話好過SPCC
Shatin College 44  分有幾多?

hkpapa852 發表於 20-7-13 13:42
考試成績同語文運用能力無直接係
叫美國/英國土生土長學生嚟考DSE英文, 可能4級都攞唔到 ...
我当然是指实际的讲写能力。

猴子爸 發表於 20-7-13 14:04
我当然是指实际的讲写能力。
實際的講寫能力係工作上先明顯體現。但考試分數的高低直接關係能否過門檻。急功近利追求分數成為致勝法門,制度如此……

毎一位dbs 學生都是經過揀選過, lsc喇小是經抽獎派入, 生源有別呀

bobbob 發表於 20-7-13 13:28
如果其他科只係一般應該只算band 2校喎
ek不嬲唔like dbs(唔明點解),但我見過啲仔demeanor確實 ...
現在DBS好唔好我就唔知道,始終幾年無去聽。之前連續去咗3年既DBS入學講座,DNA校長都有講DSE成績,其實DBS既DSE成績比坊間相像既好(起碼5年前係)。

小鹿揀學校 發表於 20-7-13 14:16
毎一位dbs 學生都是經過揀選過, lsc喇小是經抽獎派入, 生源有別呀
直/官津的制度分別,大家都明。唔明個部分,你我就算費盡口舌亦無用。

02413124 發表於 20-7-10 14:00
回覆 IYY 的帖子

Shatin College應該係DBS之上,甚至可以話好過SPCC
計百份比一定唔係.

小鹿揀學校 發表於 20-7-13 14:16

但喇沙书院=成绩好喇小+全港劲band1。有英文小学打底,加上DBS传统以来都是英文强,DBS的确有这方面的优势。
不过有得有失,中文弱,所以整体DSE会比QC, LSC差。
英文强,读IB就着数。

回覆 cafeva 的帖子

https://shatincollege.edu.hk/ib-diploma-results-provisional-may-2020/
7個

回覆 猴子爸 的帖子

係有收BAND 2喇小的

回覆 retriever 的帖子

我唔係計百分比,因考生數目DBS相對少好多

猴子爸 發表於 20-7-13 15:21
但喇沙书院=成绩好喇小+全港劲band1。有英文小学打底,加上DBS传统以来都是英文强,DBS的确有这方面的优势 ...
LSC 每年都差不多收晒所有喇小B2生的

猴子爸 發表於 20-7-13 15:21
但喇沙书院=成绩好喇小+全港劲band1。有英文小学打底,加上DBS传统以来都是英文强,DBS的确有这方面的优势 ...

可否用實例指教一下LSC如何英語講寫能力比男神校弱?弱喺邊一方面?好等一班家長可以向學校反影,謝謝!

回覆樓主:

讀傳統名校(尤其男校)並非只係睇分數,學校實力、社會影響力、視野、國際學界之間嘅認受性....等等都係佢嘅重要價值,如果只係着重分數,選擇鄧顯、曾肇添...等學校可能更適合。SPC已經係非常好嘅學校,但綜合實力短時間內仍然同DBS有段距離。

‹ 上一主題|下一主題