用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人去了跑馬地聖保祿中學叩門,有面試機會? ...
樓主: Lililalalala
go

有無人去了跑馬地聖保祿中學叩門,有面試機會?  

mcl203 發表於 20-7-11 00:01
同邊個講都係行貨,唔真實~~~
咁我覺得冇必要同班囡講,係有感而發

PTL_L 發表於 20-7-10 23:58
應該一個都冇,聽啲媽媽講,今年異常多校外生。

咁恐怖小學真係咁差?

pinkyyip 發表於 20-7-11 00:31
咁恐怖小學真係咁差?
唔關小學部事,大部分有直小嘅中學都唔會起自行階段收親生女,會盡收外校生叻女,因為小學部嘅妹妹只要係band 1或band 2起大抽獎階段都必收,唔需要起自行位收。我哋中學部係直屬位最夠嘅中學,比聖心,瑪利曼⋯為高。

咁恐怖小學真係咁差?
我哋小學部嘅妹妹唔可以話個個都好叻,但出名又乖又純,學校教得好好。

咁恐怖小學真係咁差?

小學約120+-, 直屬位99,每年走15左右 , 剩番有幾多(可能屬band 3 pool 都未定)!
就咁計band1+2幾乎可以碌番過隔離! 自行唔收直小都好正路喎!

係咪冇班同級排名,又冇派banding紙?
咁家長只可以靠估?

咁睇黎叩門機會都好微了😔

WWBaby 發表於 20-7-11 07:19
咁家長只可以靠估?

可以咁講,學校成績表由一至六年級都冇班/級排名/冇banding

每年會random 分班(以基制分學校冇講)

WWBaby 發表於 20-7-11 07:19
咁家長只可以靠估?

但這裡又有人知佢個女排級十?莫非佢靠估?

piyohk 發表於 20-7-11 13:21
但這裡又有人知佢個女排級十?莫非佢靠估?
係呀,全部靠估,唔會知真實㗎,亦都好靠囡囡自己返嚟講,佢哋都知少少嘅,亦知自己對手係邊幾個,咪會target留意囉!不過,真係全部靠估......

PTL_L 發表於 20-7-11 13:27
係呀,全部靠估,唔會知真實㗎,亦都好靠囡囡自己返嚟講,佢哋都知少少嘅,亦知自己對手係邊幾個,咪會targ ...
每班成績最好的三位都有獎,3人乘四班,都估到頭十二人是誰嘅😊

piyohk 發表於 20-7-11 13:29
但派咗位,就會再清楚少少自己嘅位置囉,通常成績好而又外闖成功咁應該會起前列。

雲牛 發表於 20-7-11 13:32
每班成績最好的三位都有獎,3人乘四班,都估到頭十二人是誰嘅😊

唔係,成績獎係頭10,如果平均分夠都有獎,不過唔係班班都頒到10個獎。

雲牛    發表於 20-7-11 13:39

PTL_L 發表於 20-7-11 13:35
唔係,成績獎係頭10,如果平均分夠都有獎,不過唔係班班都頒到10個獎。

好似每科都有獎

bj1315 發表於 20-7-11 14:37
好似每科都有獎
冇,只有操行、進步、服務獎。

pistachio    發表於 20-7-23 22:24

facebook 有人自稱佢女叩門入到SPSS, 不過放棄,而我所知,SPSS一向不接受叩門

sandylaw617 發表於 20-7-23 18:01
facebook 有人自稱佢女叩門入到SPSS, 不過放棄,而我所知,SPSS一向不接受叩門

如真是佢所說, 咁佢最後選擇邊間?

回覆 pooh仔 的帖子

St francis. (SFCC)
Actually, i dont believe she didnt take SPSS compared instead of SFCC
cox SPSS is much better than SFCC.

醒目開學勳章

sandylaw617 發表於 20-7-23 23:31
回覆 pooh仔 的帖子

St francis. (SFCC)

其實呢,有好多中學都係不設叩門位,但年年都有人話叩到又唔去