用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔 嘉諾撒聖方濟各學校
go

灣仔 嘉諾撒聖方濟各學校 [複製鏈接]

可唔可以有熟悉的家長介紹下??
其實係咪唔算好chur?

咩都唔太熟, 呢度又唔見太多人講, 睇下有冇人介紹下

7    0    0    0

呢間真係好少人講

我覺得冇坊間講得咁chur, 不過亦有家長覺得chur, 所以個個人感受唔同.

課程冇教深一年, 考試亦都係教咩考咩.

我記得以前中學部幾好,但近來睇啲教育網站,成績跌左,去到band 1C
唔知係網站不可信,還是學校不適應DSE,成績退了下來
希望有用家分享下

ruudi82 發表於 20-7-10 10:26
可唔可以有熟悉的家長介紹下??
其實係咪唔算好chur?

我都想知 尼間學校如何?學生成績好嗎?

pingaeid 發表於 20-7-10 12:21
我記得以前中學部幾好,但近來睇啲教育網站,成績跌左,去到band 1C
唔知係網站不可信,還是學校不適應DSE ...

SFCC係灣仔女校隨坑真/SPSS後

2019年 坑真 | SPSS | SFCC
中文4+ 67.5% | 58% | 37% 
英文4+ 86.7% | 83% | 71% 
數學4+ 66.2% | 67% | 67% 
通識4+ 73.2% | 72% | 57% 
主科4+ 73.4% | 70% | 58% 
3322率 90.2% | [73-90%*] | 67%

* 3+ 中90% 英100% 數85% 通98%

坑真 2019
https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

SPSS 2019
http://www.spss.edu.hk/aboutus/School%20Annual%20Report%201819.pdf

SFCC 2019
http://www.sfcc.edu.hk/school/plan_reports/school_plan/19_20_SR_SDP_ASP.pdf

http://www.sfcc.edu.hk/school/exam.html#DSE2019

ivysuen119 發表於 20-7-16 00:55
我都想知 尼間學校如何?學生成績好嗎?

SFCC 2019年成績可參考#6

Poyau 發表於 20-7-16 01:19
SFCC係灣仔女校隨坑真/SPSS後

2019年 坑真 | SPSS | SFCC

想像唔到原來可以差咁遠
尤其中英文

宮二 發表於 20-7-16 06:44
想像唔到原來可以差咁遠
尤其中英文

中文好恐怖,發生咩事

如果唔睇DSE成績, 只講小學部, 其實係咪都叫幾好? 定同普通小學冇咩分別???

請問聖方濟各 vs 軒小灣仔, 邊間好?

女仔冇細佬妹跟尾

mchan0514 發表於 20-7-16 10:35

女仔冇細佬妹跟尾

軒灣升中成績亮麗但B2可能去何東
SFCS可外闖而B2亦大機會上書院

mchan0514 發表於 20-7-16 10:35

女仔冇細佬妹跟尾

軒灣2020年77人升B1中學
B1 = 男校32 + 女校19 + 男女26
假如男女校按男女比例計算
女生有升B1有63%(只計女校44%)

B1*聯中 35 (25.93%)
B1*官津 39 (28.89%)
B1*直資 3 (2.22%)
-----------------------------------------------------------
B1* 77 (57.04%)
B2A-1C* 1 (0.74%)
B2* 34 (25.18%)
NR 8 (5.93%)
-----------------------------------------------------------
名單上 120 (88.89%)
無公布 [15]^ (11.11%)
總數: [135人(男92 女43)]^ (100.00%)

中學學位分配結果(二零二零年七月)

聯繫中學 人數 (Band*)

皇仁書院 26 (B1)
庇理羅士女子中學 9 (B1)
鄧肇堅維多利亞官立中學 13 (B2)
何東中學 7 (B2)
金文泰中學 2 (B2)

其他中學
學校名稱 人數
聖公會鄧肇堅中學 21 (B1)
香港華仁書院 4 (B1)
嘉諾撒聖方濟各書院 3 (B1)
香港真光中學(大坑) 3 (B1)
拔萃男書院 2 (B1)(直資)
瑪利諾修院學校(中學部) 1 (B1)
英華女學校 1 (B1)
聖保祿中學 1 (B1)
協恩中學 1 (B1)(直資)
筲箕灣官立中學 3 (B1)
保良局羅氏基金中學 1 (B2A-1C)
培僑中學 1 (B2)(直資)
高主教書院 2 (B1)
香港鄧鏡波書院 11 (B2)
佛教黃鳳翎中學 5
東華三院李潤田紀念中學 3

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 假設小六人數=去年小五135人

回覆 Poyau 的帖子

這個分析很清楚。想請教鰂魚涌香港嘉諾撒又點睇呢?如果考級十至二十內轉直資大圍培喬機會大嗎?又是否值得放棄14網呢? 請指教.

Yfyh 發表於 20-7-16 13:27
回覆 Poyau 的帖子

這個分析很清楚。想請教鰂魚涌香港嘉諾撒又點睇呢?如果考級十至二十內轉直資大圍培喬 ...

嘉諾撒2019年成績未追上SFCC
據升中成績級20內有機自行B1B
請問為那個校網放棄14網

2019年 坑真 | SPSS | SFCC | 嘉諾撒
中文4+ 67.5% | 58% | 37% | 44%
英文4+ 86.7% | 83% | 71% | 46%
數學4+ 66.2% | 67% | 67% | 62%
通識4+ 73.2% | 72% | 57% | 51%
主科4+ 73.4% | 70% | 58% | 51%
3322率 90.2% | 73-90%* | 67% | 78%

* 3+ 中90% 英100% 數85% 通98%

嘉諾撒 2019
https://www.canossa.edu.hk/index.php/curriculum

ruudi82 發表於 20-7-16 09:45
如果唔睇DSE成績, 只講小學部, 其實係咪都叫幾好? 定同普通小學冇咩分別???

St Francis:
小一前要決定六年嘅藝術課程,
中文及常識用校本設計課程,兩科息息相關、內容緊扣,比坊間偏深.
英文校本設計課程以故事書教學.
數學比坊間淺.
德育非常之好,女仔行出嚟溫文有禮,校風純樸嚴格.
升中進可攻退可守

eli_leung 發表於 20-7-17 21:43
St Francis:
小一前要決定六年嘅藝術課程,
中文及常識用校本設計課程,兩科息息相關、內容緊扣,比坊間偏 ...
謝謝回覆

回覆 eli_leung 的帖子

請問"小一前要決定六年嘅藝術課程"係乜嘢意思?

回覆 zaba 的帖子

有音樂,DANCE,畫,戲劇音樂有分大小提琴...單簧等
DANCE有中同西(好似)

ipki 發表於 21-4-13 09:41
回覆 zaba 的帖子

有音樂,DANCE,畫,戲劇音樂有分大小提琴...單簧等
都好好啊請問學校係咪都期望小朋友受教聽話乖乖嗰類?
我囡比較活躍固執嗰類, 唔係 typical 乖乖囡型, 唔知適唔適合.
‹ 上一主題|下一主題