用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 究竟讀咩科先唔洗愁出路?
樓主: cpmummy
go

究竟讀咩科先唔洗愁出路?  

一家三口 發表於 21-6-7 10:02

这些人空口讲白话,上大陸?有得选择他们当然唔会,只係在香港大隻讲,所以先话係废老!

我现在身在囯内,疫情防控都日日新鲜,我们这些老江湖都好小心翼翼,又要配合国情,又要保护自己健康安全。

一句上珠三角地区(大湾区)揾食,先搞定14+7再讲。

6月5日在“健康驿站”东莞市已经不接受深圳湾口岸入境旅客登记。7-9日大范围普筛中高风险地区核酸,谷針等等,

原本安排国内朋友深圳见面,6号已经改去东莞。去深圳,万一误入中高风险地区,健康码会转色,要立即验核酸,集中或居家隔离。如果广州加深圳,东莞普筛,有7千万到8千万人口,高风险一早就做咗,现在做中风险,然后低风险,中风险地区3日内(7-9)完成,然后低风险。我所在地区低低风险,在等通知。

他们的口头禅,成日叫班后生仔现在上去揾食,真係何不食肉糜!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

pswongg 發表於 20-7-12 11:20
應該冇咁快

我囡現在大學Y1 , 應該會選EE, 將來大學畢業, 你有什麼建議到那裡工作可以揾到啖飯食下?
我都問過大囡, 如果國內有得發展, 她都會回國內工作. (假設香港找不到工作)
其實係一家四口子

ANChan59 發表於 21-6-10 12:38
这些人空口讲白话,上大陸?有得选择他们当然唔会,只係在香港大隻讲,所以先话係废老!

我现在身在囯内 ...

大佬, 現在點上去呀. 咪講笑啦但如果有公司請, 間公司也等到你14+7, 好過响香港等運到啦.
其實係一家四口子

讀EE 點解不去台灣做? 或者美國/歐洲/日本/韓國 甚至印度/越南都可以

華為旗下的海思半導體是中國最大的晶片設計公司,體量比中國所有其他的晶片設計公司加埋仲要大幾倍,而家被美國制裁,基本上完全運作停頓
中國多間其他晶片設計公司,飛騰、高雲等都先後被制裁
中芯國際又被制裁
而家不只美國,就算有好多半導體生產設備公司的日本都會加入制裁 被美國制裁的公司
所以無得走
中國公司在將來有極大機會被制裁,而且會因為制裁而倒閉
你有在中國公司工作過的紀錄 會劃花你個底
影響到將來在其他地方從事先進產業的工作機會
因為人地會覺得你是來 偷技術 做間諜 做企業滲透
而家歐美科技界都好重視中國人的企業滲透

台灣都講緊立法禁止 台灣人跳槽到中國公司 同嚴懲幫中國公司挖台灣人到中國公司工作的人或者公司

雖然話華為海思半導體是中國最大的晶片設計公司,幾乎代表成個中國的晶片設計產業,
但被制裁前,海思半導體的體量仍然細過 台灣的 聯發科技 (Mediatek),
而當時是海思最鼎盛的時期 同Mediatek最差的時期
台灣電子業好勁
如果話驚台灣會在將來的聯軍戰爭中被破壞 不去台灣
但台灣而家 D公司都大力在美國投資,例如 TSMC都在美國建廠
同研發基地,甚至計畫在美國興建的建築面積比現時在台灣的建築面積更大,你去台灣公司 第時都有機會被派到美國 或者其他盟友國家公司

就算講印度,Intel都在印度設計GPU研發中心,有幾千名研發人員,是Intel研發新世代顯示卡(Xe graphics)的主力
就算AMD都有系印度設立GPU研發中心,相比下 AMD在中國只有測試 同 寫driver的團隊 (所以AMD的GPU driver好爛)
而且呢兩年,好多巨型跨國企業,例如Oracle、IBM都大幅裁切甚至完全撤離中國,裁減中國幾千名員工 (雖然好多遣散費都非常厚道有7-8個月),而與此同時在越南印度等地 設立研發中心,體量不比原先在中國的細
你要考慮到, 中國電子業 會因為制裁而大受打擊,再加上跨國企業裁掉在中國的業務,而且中國政府大力增加大學電子相關學科的學額,中國會有大量 電子業人士失業

話香港EE北上搵工是非常不智

再講最先進的晶片 有最核心的技術大部分是在歐美設計的
一定不是中國, 就算華為海思都只是用公版CPU/GPU架構 同 大量第三方IP去堆砌晶片,
要接觸到最新的技術發展,一定不是中國

另外想問問,大家點看 材料工程/材料科學??
呢個可能同EE又有D關係
在香港的情況 又好似同EE有D類似....

但材料工程 應該當中所涉及到的數學應該比較皮毛?? 遠不及EE的數學深??
因為我識人對材料科學有興趣,想讀材料工程/材料科學,所以想問下

一家三口 發表於 21-6-10 12:55
大佬, 現在點上去呀. 咪講笑啦但如果有公司請, 間公司也等到你14+7, 好過响香港等運到啦. ...

邊間公司肯等你14+7?我都想知道,咁肯做社會公益事務。

你又係假設?

今年大陸畢業生都唔容易搵到工,今日嘅環境,好多公司都倒闭。

ANChan59 發表於 21-6-10 16:01

邊間公司肯等你14+7?我都想知道,咁肯做社會公益事務。

係呀!假設 好過等運到 不過我囡3年後才畢業回港
其實係一家四口子

skywalker167 發表於 21-6-10 13:51
讀EE 點解不去台灣做? 或者美國/歐洲/日本/韓國 甚至印度/越南都可以

華為旗下的海思半導體是中國最大的晶 ...

謝謝資訊! 我囡3年後才响英國畢業,其實那裡有得發展就去那裡 但印度我就唔會有贊成啦
其實係一家四口子

skywalker167 發表於 21-6-10 14:03
另外想問問,大家點看 材料工程/材料科學??
呢個可能同EE又有D關係
在香港的情況 又好似同EE有D類似....

聽大囡講:material 都唔係易讀
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-6-10 16:15
謝謝資訊!  我囡3年後才响英國畢業,其實那裡有得發展就去那裡  但印度我就唔會有贊成啦  ...
印度, 對女仔來講.
是極度高危地方.

一家三口 發表於 21-6-10 16:09
係呀!假設  好過等運到  不過我囡3年後才畢業回港
Welcome back.香港應該有唔少機會.

之前, 話我細囝搵intern.
搵到第一個offer, 當晚, 又有另一個大學內START UP公司的conditional offer.
因為,conditional, 要補充咩...咩..., 所以推掉了.

又一日, 晚上, 突然有位舊中學同學來電. (亞囝好宅, 無咩朋友).
話公司收到亞囝resume, 宜家, 公司有兩三位中學同學一齊做緊,想請亞囝參加佢間公司.

而且, 間公司就係有offer間公司, 樓上樓下.
亞囝答應咗第一個offer. 所以, 無法應承.

不過, 返工時, 可以有機會食飯, 又分享多d工作經驗.

真係估唔到, 外面, 可能有好多機會.

話說, 有位親戚移民英國, 原本係間超大型機構的電腦部工作. 算係好安樂穩定.
去英國, 睇怕一定要轉行.

相反, 佢走了, 空缺就比人取代.

stillgood20 發表於 21-6-10 17:16

無錯。當年D人移民,新一批可以好快升上去。

這情況,再一次出現。

nicolemummy 發表於 21-6-10 18:14
無錯。當年D人移民,新一批可以好快升上去。

這情況,再一次出現。
我大囝今年應該完成全部ACCA會計考試.
半年前,揾d低職位工作,好快揾到.為咗讀書考試.

快將考完試,學歷和工作經驗又提升了。
宜家,面對移民潮.
會有d較高職位懸空.估計下年初.
亞囝會嘗試揾工.
預期, 可以步入較高職位.

始終, 自身要有準備,
嗰社會仍有競爭。

annie40    發表於 21-6-12 15:13
annie40    發表於 21-6-12 15:12

stillgood20 發表於 21-6-10 18:27
我大囝今年應該完成全部ACCA會計考試.
半年前,揾d低職位工作,好快揾到.為咗讀書考試.

好囝囝好叻     
其實係一家四口子

stillgood20 發表於 21-6-5 14:45
我细囝year3.學校需要今年有intern經驗.

之前,求職posts比較少。

我仔UST year 2 報intern未有interview ,可能要等year 3!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-6-11 09:19
我仔UST year 2 報intern未有interview ,可能要等year 3!
畢業要求須要完成intern 嗎?
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-6-11 10:05
畢業要求須要完成intern 嗎?

應該要!
我朋友個仔上年HKU CS year 2都冇intern做,HKU畢業前一定要完成intern。
我仔不會說話,有得in 都擔心佢面試唔掂!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-6-11 10:12
應該要!
我朋友個仔上年HKU CS year 2都冇intern做,HKU畢業前一定要完成intern。
我仔不會說話,有得in  ...

其實係一家四口子

stillgood20 發表於 21-6-10 17:16

你仔好叻呀!同時有幾份offer
我预阿仔揾唔到intern 為有讀多一年!

AAmother 發表於 21-6-11 10:24
你仔好叻呀!同時有幾份offer
我预阿仔揾唔到intern 為有讀多一年!
揾唔到intern , 學校要求讀多一年就可以畢業嗎?
其實係一家四口子