用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 究竟讀咩科先唔洗愁出路?
樓主: cpmummy
go

究竟讀咩科先唔洗愁出路?  

stillgood20 發表於 21-6-3 15:15
今年Intern難搵.
聽講科大Computer Science, year 2, 大學完全無提供intern機會.

我大囡都好幸運揾到INTERN, 原先大學要求Y1 就要完成INTERN, 但因疫情呢項要求取消左. 大囡都嘗試揾吓揾唔揾到, 最後只有1間有回復和OFFER. 返2個月, 薪金也不錯, 每月有$9600.

PS : 我大囡Y1 讀ENGINEERING
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-6-4 10:06
我大囡都好幸運揾到INTERN, 原先大學要求Y1 就要完成INTERN, 但因疫情呢項要求取消左. 大囡都嘗試揾吓揾唔 ...

我仔人工冇咁高,佢而家呢間有8千,之前有2間請佢,一間中型公司一間初創公司,我仔話聽人講初創公司细間乜都做反而學到嘢,所以佢揀咗間细公司。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 11:59
我仔人工冇咁高,佢而家呢間有8千,之前有2間請佢,一間中型公司一間初創公司,我仔話聽人講初創公司细間 ...
有8仟都唔錯.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-6-4 12:04
有8仟都唔錯.

係呀,佢話如果揾唔到,5千都要做

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 12:17
係呀,佢話如果揾唔到,5千都要做
妳囝囝好有打算.
其實係一家四口子

ANChan59 發表於 21-6-3 20:36
你敎他的態度正確,現在練習好,到畢業之前搵工的機會也會提高。

GPA幫助到有機會面試,但面試的要求就跟 ...
我细囝year3.學校需要今年有intern經驗.

之前,求職posts比較少。
剛過去一星期, 多咗posts出現。
就今星期已有5次interview.
不過,仍然未有什麼落實,
而同科其他同學,都未見有offer.
究竟,咩情況,有d疑惑.

但,今日,見報導,香港科技園,人材荒.
相關工作, 找人十分困難。

現在 ,唯有順其自然.

當我寫緊e句.
突然收到訊息,話找到offer了!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-6-6 11:40

stillgood20 發表於 21-6-5 14:45
我细囝year3.學校需要今年有intern經驗.

之前,求職posts比較少。

最緊要係「最后冇事」,成功有個位。

科學院初創公司較多,要熟手技工,而不是未戒奶的新丁。他們都好慘,政府話資助,但係你要先出錢,然後再去 claim,不少公司被政府拖數,或者因為千奇百怪的原因阻住你。

stillgood20    發表於 21-6-5 20:53
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-6-5 17:35
最緊要係「最后冇事」,成功有個位。

科學院初創公司較多,要熟手技工,而不是未戒奶的新丁。他們都好慘 ...

你又講得啱,我仔而家做初創公司,返科學園佢話連佢公司請咗幾個 intern .但並非請新丁,大家都有啲工作經驗,我仔 in 時老板都有考過佢先請。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-6 11:39
你又講得啱,我仔而家做初創公司,返科學園佢話連佢公司請咗幾個 intern .但並非請新丁,大家都有啲工作經 ...

我在科學院都有些知名度嘅,很多时我講嘅都堅野嚟

洋蔥頭媽咪    發表於 21-6-7 07:51
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-6 11:39
你又講得啱,我仔而家做初創公司,返科學園佢話連佢公司請咗幾個 intern .但並非請新丁,大家都有啲工作經 ...
大家努力!
希望係intern過程中,學習到一些有用東西.

洋蔥頭媽咪    發表於 21-6-7 07:51

stillgood20 發表於 21-6-6 14:00
大家努力!
希望係intern過程中,學習到一些有用東西.

我仔講嘢一向唔叻,由其普通話真係非常普通,佢返咗幾日就發現公司中層好幾個都講普通話,我仔唯有顶硬上,講唔掂佢就講英文,我話你講英文人哋明唔明㗎,佢話幾個都 PhD 點會唔識,咁细間初創公司真係估唔到

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-7 08:04
我仔講嘢一向唔叻,由其普通話真係非常普通,佢返咗幾日就發現公司中層好幾個都講普通話,我仔唯有顶硬上 ...

初創公司碩士掹車邊有四分一到三分一左右,大部分都係博士,學士幾叻,公司真係幫人教仔,當社會公益。

唔好以為有幾醒,有幾大貢獻。肯虛心學習,主動幫手,識幾多幫幾多,唔好浄係諗住做R&D,(因為絕大部份本港大學教學生,R&D係全世界最好的工作),他們Admin 都要㗎,例如執申請專利檔案,申請政府資助等等,做 pitching 嘅 PowerPoint ,採購,生產,到將來都係好有用。

趁機會有語境,苦練普通話,他們會相就嘅,通常嫌棄香港學生唔夠好,反而係本地啲廢老!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-6-7 11:00
stillgood20    發表於 21-6-7 09:41

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-7 08:04
我仔講嘢一向唔叻,由其普通話真係非常普通,佢返咗幾日就發現公司中層好幾個都講普通話,我仔唯有顶硬上 ...
謝謝分享.
我囝都係入一間初創公司.下星期才上班。到時,先知咩環境.

Intern , 抱著學嘢心態.要適應環境.
我囝都係弱項, 不過,現實,始終要面對。

ANChan59 發表於 21-6-7 08:31
初創公司碩士掹車邊有四分一到三分一左右,大部分都係博士,學士幾叻,公司真係幫人教仔,當社會公益。

...

通常嫌棄香港學生唔夠好......上國內發展啦.

ANChan59 發表於 21-6-7 08:31

...

謝謝你專業分享.

初創公司, 對於普通市民, 一定很陌生.
就算, 我囝當初讀DS, 目標工作也是: 一. 學術機構 二. 大形商業機構.
未有考慮過, 初創公司的工作.
入初創公司, 目標是打一份工, 還是參與志同道合人仕創業. (或許, 講得太遠)

Netflix有套韓劇, 講START-UP.
可能係有趣的故事.
年青人, 有機會, 有困難, 有未來, ....

至於"癈老", 這個很有意思.  (或者, 癈青).
除了意識形態, 更重要是自己能力.

曾看一個新加坡的節目, 訪問一位90歲藝術家.
"老人家" , 白髮, 童心.  甚有趣.

其中, 攝影師問老藝術家, 如何安排藝術家拍照.
老人家反問, 你可懂拍動態gif 相片.
佢話, 靜態相片, 很難拍出白髮白鬚的飄逸.

當我哋判斷一個人能力, 90歲的創作慨念. 也不會落後.
終身學習.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 11:59
我仔人工冇咁高,佢而家呢間有8千,之前有2間請佢,一間中型公司一間初創公司,我仔話聽人講初創公司细間 ...

兒子的暑期工工資最多只有8K,最低6K,但8K那一份暑期工未計機票連Uber,一個月紐约租金已經US$6500,還有信用卡及某他津貼,到畢業入了這間公司的香港公司,所以第一年人工好奀,只可以自我安慰,當係已經預支咗。

stillgood20 發表於 21-6-7 12:50
謝謝你專業分享.

初創公司, 對於普通市民, 一定很陌生.

個老人家憑創意去創業,他沒有對年輕人指指點點,我深信佢多數唔會,他會明白大家的難處。廢老通常冇乜實力,死剩巴口,乜都政治化,冇用合理的角度分析及鼓勵年輕人!

我個人後生時係可以幾串,但我唔會對年輕人做百彈齋主,希望唔好慢慢變成廢老!有阿仔監察住,應該唔會啩!

ANChan59 發表於 21-6-7 19:02
個老人家憑創意去創業,他沒有對年輕人指指點點,我深信佢多數唔會,他會明白大家的難處。廢老通常冇乜實 ...

癈老這話題, 很有意思.

而且, 今天給了我一些很大的啟發.

待我整理一下, 再分享.

謝謝!

October. 發表於 20-7-11 10:31
呢個youtuber揀擇?如果性格正正常常,又肯由低做起,銀行都會請吧。

真係除左醫護,諗唔到其它咩行業有 ...

香港未來都重有大量基建,近年就算經濟唔好,政府都重會放水係基建保經濟,土木工程相關科目都唔會差

gracelam 發表於 21-5-31 10:06
我老公咪讀Triple E,佢話宜家讀完香港揾唔到食。

triple E 的folder