用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 究竟讀咩科先唔洗愁出路?
樓主: cpmummy
go

究竟讀咩科先唔洗愁出路?  

Sammi8818 發表於 20-8-25 14:15
你講的CU係中大嗎?最後入咗city u的data science, 19分 A3入,成績不太好,選擇不多,本來想讀bba
...
Roughly speaking, data science = AI = statistics, 前景唔錯. 若讀多些programming (e.g. python, R, SAS, C++, Matlab...), 爭取成績, 會幾易搵工.  

star_skn 發表於 20-7-21 07:42
醫療科:醫科、牙醫、護士、poly三寶
商科:QFin、Gbus
文科:教育(但要視乎讀咩學校,港大/中大/浸大/教 ...

浸大英文教育系ok嗎?

nicolemummy 發表於 20-7-13 19:35
triple E係electronic and electrical engineering. 我估唔到triple E已經淪落到無人識
讀完係做咩工?真係無聽過。

happyfamilybaby 發表於 21-5-29 23:10
讀完係做咩工?真係無聽過。

我地當年Triple E比神科更神     

我識既,在地鐵做車票機、所有電子電機既野。我識既3A triple E都是八達通處理器那條team.

Anniemun 發表於 20-7-9 20:46
護士?
同意,如果諗出路,讀護理比讀醫多,尤其係喺外國。

nicolemummy 發表於 21-5-29 23:38

我識既,在地鐵做車票機、所有電子電機 ...
對,曾幾何時,工程係熱門科目,唔容易入,尤其係讀電。

我老公咪讀Triple E,佢話宜家讀完香港揾唔到食。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-5-31 10:06
我老公咪讀Triple E,佢話宜家讀完香港揾唔到食。

點解呀?

電力公司、MTR、機電工程署,全部都要呢D專門技術。點解話揾唔到食。

當年超神呀。

nicolemummy 發表於 21-5-31 14:53
點解呀?

電力公司、MTR、機電工程署,全部都要呢D專門技術。點解話揾唔到食。

这些大機構,如果冇新項目或者加位,靠自然流失及退休,好難有太多位。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-31 17:28
这些大機構,如果冇新項目或者加位,靠自然流失及退休,好難有太多位。
...

世態炎涼。

nicolemummy 發表於 21-6-1 06:54
世態炎涼。

也不是世態炎涼,只係社會現實。

在香港有限發展之下,讀神科,普通科都要盡力,不單單是成績,整體鋪排好些,受僱機會仍然比其他同科高些,就可以突圍。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-6-1 07:25
也不是世態炎涼,只係社會現實。

在香港有限發展之下,讀神科,普通科都要盡力,不單單是成績,整體鋪排 ...

認同,由其今年競爭激烈。
我大仔今年揾 Intern,佢話好多人見工,佢 sent 咗幾拾份,見咗超過十份,先有兩份請佢,佢話好彩自己 GPA 算好,如果 GPA  差嘅,今年都好難揾到。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-1 08:17
我大仔今年揾 Intern,佢話好多人見工,佢 sent 咗幾拾份,見咗超過十份,先有 ...

過去幾年Intern and fresh graduate 都競爭激烈。

阿仔在大二覺得不能單靠GPA,可以在 Intern 方面下功夫,係有幫助嘅。

3E, 當年要好好成绩才入到

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-1 08:17
我大仔今年揾 Intern,佢話好多人見工,佢 sent 咗幾拾份,見咗超過十份,先有 ...
今年Intern難搵.
聽講科大Computer Science, year 2, 大學完全無提供intern機會.

我細囝, GPA算幾好. 基本都有得見.
但係, 可是見面試能力差, 經過幾次面試, 略有進步.

但, 同時, 顧主的要求, 自己都未攪清楚, 咩技能都話想同學們有, 並已懂實際應用.
所以, 配對有問題. 我自己有睇post要求.CS+DS+ Math+Statistic.....  

不過, interview係一種訓練. 細囝, 不斷修正中.
其中, 生活面對壓力, 面對不同人不同要求, 面對不同人不同態度.

一個case, 面試考核見我囝GPA高, 而表達能力差, 閒言閒語.
我跟亞囝講, 正面睇, 檢討自己, 和修正問題.

stillgood20 發表於 21-6-3 15:15
今年Intern難搵.
聽講科大Computer Science, year 2, 大學完全無提供intern機會.

你敎他的態度正確,現在練習好,到畢業之前搵工的機會也會提高。

GPA幫助到有機會面試,但面試的要求就跟讀書考試是兩回事。數學好嘅男仔,會從失敗中學習,會調整,會歸納失敗的原因!

第二年期望乜都識,是否苛求一點!

我個人覺得第一、二年暑期工可以考慮不同的行業及工種,到第三年暑期工再聚焦也所以,自己也可以試吓不同行業不同工種,可以更肯定自己未來的路!

我的提議只係作為參考,讓你兒子再了解一下!

mom06 發表於 21-6-3 14:15
3E, 當年要好好成绩才入到

我D地鐵舊同事全部3條A1,HKU畢業,仲勁過Medic,我聽到靜雞雞走左,費事佢地問我A Level咩成績 (我讀第2間U第2D學系)

今年Intern難搵.

今年巿差,加上太多compute 學生。

想當年,我地被搶。我當年HSBC,UST,Oracle等著請我

今年Intern難搵.

今年的確係困難,我仔講嘢都唔叻,佢哋只係揾份幾千蚊嘅工都大把人爭,有個人in 有 gp in,有份 first in 完仲要 second in .好誇張,好彩都揾到。我仔話如果揾唔到,唯有再降低人工,最緊要攞到工作經驗,夠食飯/搭車就算。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 07:49
今年的確係困難,我仔講嘢都唔叻,佢哋只係揾份幾千蚊嘅工都大把人爭,有個人in 有 gp in,有份 first in  ...

當年我intern份人工5千蚊一個月

洋蔥頭媽咪    發表於 21-6-4 11:54