用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 究竟讀咩科先唔洗愁出路?
樓主: cpmummy
go

究竟讀咩科先唔洗愁出路?  

回覆 hksarah 的帖子

hksarah 發表於 20-7-13 13:01
或者wat321覺得讀醫唔包牙醫囉,
不過港大牙醫重難入過醫科好多, 每年至少二三十個DSE學生A1港大牙醫 ...
agree

醫療科:醫科、牙醫、護士、poly三寶
商科:QFin、Gbus
文科:教育(但要視乎讀咩學校,港大/中大/浸大/教大都有得讀)

F15X5 發表於 20-7-13 11:20
有興趣可以看看以下有關醫療未來人力推算:

這條link的文件是2015年的,裏面的數據不值參考!

star_skn 發表於 20-7-21 07:42
醫療科:醫科、牙醫、護士、poly三寶
商科:QFin、Gbus
文科:教育(但要視乎讀咩學校,港大/中大/浸大/教 ...

科大 Gbus 和牛津 E&M , 那一科出路較好?怎樣比較?

cpmummy 發表於 20-7-13 18:50
我女就係想改選新興科目,但我可能太傳統,所以希望選D穩陣科目,所以她話改選新興學科我好驚呀,她由細到 ...
Data science係新興學科嗎?前景如何?我睇緊 City U呢科,好似不使好高分就讀到。

我女就係想改選新興科目,但我可能太傳統,所以希望選D穩陣科目,所以她話改選新興學科我好驚呀,她由細到 ...

可否講下你女大概幾多分?
香港科目收生冷熱,近年都係同就業率及收入掛勾。
所以應先估量成績再訂目標。

chickchick 發表於 20-7-11 13:37
Anniemun: Link 已pm你

may i have the link

F15X5 發表於 20-7-13 11:20
有興趣可以看看以下有關醫療未來人力推算:
睇唔明啊

hksarah 發表於 20-7-13 13:01
或者wat321覺得讀醫唔包牙醫囉,
不過港大牙醫重難入過醫科好多, 每年至少二三十個DSE學生A1港大牙醫 ...
牙醫一向是醫科的水泡,近年醫科收生double所以條尾收長左,醫科收530個人,牙醫收70人,咁醫科收最後十零廿個的admission grade, 低過牙醫都好正常。中大醫科有30人入唔到牙醫先入醫科,咁有冇入唔到牙科而入港大醫學院的data分享一下呢?

Sammi8818 發表於 20-8-23 23:01
Data science係新興學科嗎?前景如何?我睇緊 City U呢科,好似不使好高分就讀到。 ...

算係,報了CU,他們只辦了一年,所以分享唔多,其實睇program資料都唔錯,有exchange,分數要求唔高,但孩子選科主要睇興趣和前景,要求分數唔係佢的考慮範圍,因為唔會達唔到。
佢就係覺得這科前景好,可多方面應用,靈活D咁,但考慮過後佢最終都選了第二科,不過,並唔代表這科唔好,只係另一科較適合佢

cpmummy 發表於 20-8-25 14:05
算係,報了CU,他們只辦了一年,所以分享唔多,其實睇program資料都唔錯,有exchange,分數要求唔高,但孩 ...
你講的CU係中大嗎?最後入咗city u的data science, 19分 A3入,成績不太好,選擇不多,本來想讀bba

fatman69 發表於 20-8-24 12:07

可否講下你女大概幾多分?

IB 4X分

Sammi8818 發表於 20-8-25 14:15
你講的CU係中大嗎?最後入咗city u的data science, 19分 A3入,成績不太好,選擇不多,本來想讀bba
...

係中大呀,不過如計DSE,我唔知佢哋要求咩分數

cpmummy 發表於 20-8-25 14:25
IB 4X分

有43就報HKU med,有得in。
Poly OT應穩,PT就睇你真正幾多分。

fatman69 發表於 20-8-25 15:54
有43就報HKU med,有得in。
Poly OT應穩,PT就睇你真正幾多分。

IB係non jupas, 所有科已經面試和出CO,冇得因為final grade高過預期而重新排位(有特別例子,不過唔討論了)。最終 孩子已經選定了,已收拾心情編好時間表準備下星期二開學啦thanks!

其實由頭到尾得我多慮

cpmummy 發表於 20-8-25 14:25
IB 4X分
好叻呀,好高分

Coding係屬於computer science嗎?

cpmummy 發表於 20-7-9 18:21
只知讀醫,係香港唔愁出路,大把位等住人,不過冇能力又冇興趣,所以冇得諗
...

Nursing  到到都求人

cpmummy 發表於 20-8-25 16:12
IB係non jupas, 所有科已經面試和出CO,冇得因為final grade高過預期而重新排位(有特別例子,不過唔討論了 ...
你女最後讀藥劑?