用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 究竟讀咩科先唔洗愁出路?
樓主: cpmummy
go

究竟讀咩科先唔洗愁出路?  

讀港大牙醫唔愁出路

有興趣可以看看以下有關醫療未來人力推算:

https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/180500_sr/c_chapter3.pdf

October.    發表於 20-7-13 15:29
poonseelai    發表於 20-7-13 11:27

wat321 發表於 20-7-13 09:44
讀港大牙醫唔愁出路
樓主咪一早講咗讀醫唔愁出路囉!

FS 發表於 20-7-13 11:59
樓主咪一早講咗讀醫唔愁出路囉!
或者wat321覺得讀醫唔包牙醫囉,
不過港大牙醫重難入過醫科好多, 每年至少二三十個DSE學生A1港大牙醫A2中大醫科, 最後去咗A2中大醫科.佢哋一係成績唔夠分, 一係面試過唔到.

醒目開學勳章

chickchick 發表於 20-7-11 13:37
Anniemun: Link 已pm你
可否 PM 條 link 比我
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

chickchick 發表於 20-7-10 01:38
UST 的GBus同HKU IBGM爭好遠. UST的BBA一向出色, 才衍生出GBus. 打個比喻:正如CU medi衍生出GPS咁上下.
...

多謝呀!可惜不由我選擇,我只提供意見,朋輩的影響比我更大,咩專業對她來説都不是首要決定因素,她declined了Law的offer後,我才發覺我最想她讀的就是Law因我聽到後萬般失望,而且IB成績出來也是文科較優勝,數理較差,想不到她走去別處敲門入別科⋯⋯

October. 發表於 20-7-11 10:31
呢個youtuber揀擇?如果性格正正常常,又肯由低做起,銀行都會請吧。

真係除左醫護,諗唔到其它咩行業有 ...

其實我都唔知是她性格問題定其他野,不過估計,人種,中學背景,和大家GPA都應該會有關,記得youtuber講過她頭一兩年只顧玩,GPA好差,後尾先加把勁追上

所以我諗來諗去,除左醫護D工等人做外,諗唔到其他

cpmummy 發表於 20-7-13 14:37

其實我都唔知是她性格問題定其他野,不過估計,人種,中學 ...
你既問題我呢2年都諗左好耐,諗唔到。。。
我地DSE,我仔同學熟既幾個,所知都AIM 醫護。

可以俾女仔條LINK我嗎?

F15X5 發表於 20-7-13 11:20

多謝分享,太過睇完之後更傷心,她暫時要左的位係表(emoji)是"負數",如最終她唔選醫療,她只餘下一科可選了,因其他已declined,那科是新開科學課程,末有任何畢業生,坊間沒comments,可能太新,不知前途如何

F15X5 發表於 20-7-13 11:20

請問依份嘢幾時?

好像2015

cpmummy 發表於 20-7-13 15:03

多謝分享,太過睇完之後更傷心,她暫時要左的位係表(emoji) ...

你係唔係講緊藥劑?我姪女諗諗緊樓港獨藥劑抑或過去英國讀環保?佢哋擔心藥劑嘅前景; 以下是明報在2019年的分析,你可以參考一下

https://ol.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20190804/1564858447139/未來城市-藥劑師人手過剩

我覺得都唔使太過擔心,如果你囡囡鍾意呢一課,將來也一定有前途(emoji)

將來個社會點發展其實好難預測,我記得當年讀工程,成績果最好嘅讀EEE 和computer engineering ; 成績一般果批讀土木工程; 邊個諗到工種跌得最快嘅就係 triple E, 土木工程是最有前景的學科(emoji) 所以揀自己鍾意嗰科讀可能更重要。

F15X5 發表於 20-7-13 17:23
將來個社會點發展其實好難預測,我記得當年讀工程,成績果最好嘅讀EEE 和computer engineering ; 成績一般 ...

對. 社會發展的速度亦比以前的年代更快. 我記得我先生當年的年代正是triple E, computer science收生最輝煌的幾年. 到我入大學時卻是BBA的年代. 再到我畢業時就開展了“醫療是狀元不二選”的十年.

現在真的多了新興學科, AI, big data, 環保, 各式數學應用的學科.

有個ted*x talk想分享給大家和仔女
https://youtu.be/MKlx1DLa9EA
是講如何選擇career, 如何成就career. 我自己看了2次, 還記下重點. 然後再和我家大大一起看一次, 大孩子就因為睇完呢個tedx talk而堅定咗佢追求一早已萌芽的職業.

don't follow your interest, and don't follow your passion. DO what's valuable!

Anniemun    發表於 20-7-13 21:51

F15X5 發表於 20-7-13 17:15
你係唔係講緊藥劑?我姪女諗諗緊樓港獨藥劑抑或過去英國讀環保?佢哋擔心藥劑嘅前景; 以下是明報在2019年 ...

係藥劑呀!見圖表向下插,所以極擔心
我會睇下明報的分析,可能之前都睇過,等我再睇下,唔該晒

F15X5 發表於 20-7-13 17:23
將來個社會點發展其實好難預測,我記得當年讀工程,成績果最好嘅讀EEE 和computer engineering ; 成績一般 ...

Sorry我諗唔到triple E係咩,可以解釋下嗎?
而加computer science 真係少人讀,但入學要求依然高
最難是她末拿定主意

chickchick 發表於 20-7-13 17:46
對. 社會發展的速度亦比以前的年代更快. 我記得我先生當年的年代正是triple E, computer science收生最輝 ...

我女就係想改選新興科目,但我可能太傳統,所以希望選D穩陣科目,所以她話改選新興學科我好驚呀,她由細到大對科技都不大興趣,想像唔到她突然話做coding, 做data此類工作,三大以外都有開辦類似課程,甚至深圳院校都有,甚至上網自學也可,坊間咁多supply,點宊
圍呢?
等我上網睇吓tedxtalk先,唔該晒

cpmummy 發表於 20-7-13 18:11
Sorry我諗唔到triple E係咩,可以解釋下嗎?
而加computer science 真係少人讀,但入學要求依然高
最難是 ...

triple E係electronic and electrical engineering. 我估唔到triple E已經淪落到無人識

cpmummy 發表於 20-7-13 18:06
係藥劑呀!見圖表向下插,所以極擔心
我會睇下明報的分析,可能之前都睇過,等我再睇下,唔該晒
...
I heard that 藥劑 in hospital is around 50k-60k.  It is rather low compared.  Consider more.