用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一零用錢比幾多好?
go

中一零用錢比幾多好?   [複製鏈接]

在居住本區,升中一生。如果在校訂飯,咁除掉車費外比幾多零用錢好?每月發,定照舊小學般每星期發好D?其實想孩子學習下理財。

小學是步行上學,高小也只給$20一星期!

請指教!
   11    0    0    1

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 6%E7%94%A8%E9%8C%A2

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 6%E7%94%A8%E9%8C%A2

小五開始已每月發了……

Yanamami 發表於 20-7-9 12:17

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 6%E7% ...

原來有討論過,有用!謝謝分享!

vin105 發表於 20-7-9 12:01
在居住本區,升中一生。如果在校訂飯,咁除掉車費外比幾多零用錢好?每月發,定照舊小學般每星期發好D?其 ...

你高小還比我少,我$5/日,中一就$20/日(齋袋嘅零用錢)。

YmOra 發表於 20-7-9 14:23
你高小還比我少,我$5/日,中一就$20/日(齋袋嘅零用錢)。

我看$30一日應該夠,主要在學校時小息買零食!?

vin105 發表於 20-7-9 14:25

我同你一樣,想孩子學習理財,其實我係俾$30/日,要佢自己準備早餐,有剩餘就歸佢的,當時我估計早餐錢大約$10,故每日應該可以齋袋$20,我專登唔教路,睇睇佢會唔會自己想出辦法令收入增加,後來佢想出辦法,買幾日嘅早餐改响屋企食,一次過買多幾日嘅圍番起只需幾蚊,即每日就可以剩餘$25/日左右。

vin105 發表於 20-7-9 14:25

女仔夠晒,男仔大食可能唔夠,放學肚餓要食返個tea
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

好辦法!

咁你有冇幫孩子開銀行戶口?

我只係上月復課才開始供應零用錢,每星期$50。
預期升到中學要加碼,留校食飯。唔知應該幾多好

vin105 發表於 20-7-9 12:01
在居住本區,升中一生。如果在校訂飯,咁除掉車費外比幾多零用錢好?每月發,定照舊小學般每星期發好D?其 ...

我$50一日包午餐,每星期發放,疫情午餐回家食就無,每星期都有兩餐出去食。佢就算吾夠都會自己計著食50以內,另外,佢無乜會同同學出去食,如果同學生日佢會叫我比$100。
小學個就20元一星期,淨零用。

gracelam 發表於 20-7-9 15:00
女仔夠晒,男仔大食可能唔夠,放學肚餓要食返個tea

又要打波又要長高一定吾夠飽,之前我女有個同學,是朋友個仔,成日揾我女食飯(不同班),因為女兒吃得少,一起吃會吃女兒份,不會浪費,之後有女朋友了無再找女兒吃

每星期$350(午餐 車費)
我女仲可以儲到好多錢

love-baby 發表於 20-7-10 11:16
每星期$350(午餐 車費)
我女仲可以儲到好多錢

不計週末兩天,每天$70。連費不用$20一天吧!約$50午歺加零食!

了解!

YmOra 發表於 20-7-9 14:23
我就係禁:P1, $1/week; P2, $2/week;.....P5, $20/ month; P6, 25/month. 零食文具屋企提供。 如果想係小食部買就要自己儲。 升中出街食$50/day,每月支付. 佢可選擇學校飯$2x/餐,餘款淨袋。如果學校放長假,我唔会cut, 當零用。

Yanamami 發表於 20-7-10 16:30
我就係禁:P1, $1/week; P2, $2/week;.....P5, $20/ month; P6, 25/month. 零食文具屋企提供。 如果想係小 ...

小學階段好特別呀!學校飯都好平喎!咁齋袋都會幾開心。

YmOra 發表於 20-7-10 16:50
小學階段好特別呀!學校飯都好平喎!咁齋袋都會幾開心。
不过学校飯亦唔常合囗味,女仔出街食吹水係調剂,好enjoy下。我記得佢有次以為唔见左headphone,所以捱左成个月学校飯盒自己買番个新headphone.

Yanamami 發表於 20-7-10 17:45
不过学校飯亦唔常合囗味,女仔出街食吹水係調剂,好enjoy下。我記得佢有次以為唔见左headphone,所以捱左成 ...

認同呀!出下去食午餐的確係種調劑,阿女中三開始自由外出食飯就第一時間與友人們出去食,之不過後來佢哋懶得出去,因為最近嘅九龍城都要行20分鐘,一來一回都幾辛苦。

回覆樓主:

500一週,撘車加午飯,結果成屋韓星專輯。

LeeCC    發表於 20-9-15 07:40
bobo101^*^    發表於 20-7-15 13:28
Arabellahk    發表於 20-7-14 14:08
Yanamami    發表於 20-7-12 23:26
Yanamami    發表於 20-7-12 23:25

$500一個星期連車費、早餐、lunch, 放假會照支零用$400, 停課期間屋企多咗好多護膚品、化妝品、首飾.....

$20 per month
‹ 上一主題|下一主題