用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一零用錢比幾多好?
樓主: vin105
go

中一零用錢比幾多好?  

我兒子現時小六,他現時每月固定零用$300.00 (每月頭發放一次)
升上中一, 基本零用每天$20.00 (星期六/日及假期都有)是否合理or 太多? (中一至中三不能外出午膳, 要訂飯/帶飯。 車費個range 好大, 由最平來回$18.00 左右/日到最貴來回 $32.00左右/日, 我用性價比最高路線來回$25.00左右/日 計30日約預$750.00 交通budget)

車費及飯錢另外, 不計入零用。 750 交通費每月固定, 佢識得控制/時間,選平路線的話,用剩就係bonus 比佢撥入零用。 相反用多左, 就要自己用自己零用錢補貼交通

vkyu 發表於 21-4-4 23:28
我兒子現時小六,他現時每月固定零用$300.00 (每月頭發放一次)
升上中一, 基本零用每天$20.00 (星期六/ ...

差不多了,可以用這方法用住先,之後再"微調",因為唔知孩子將來有幾多活動或是否需要去補習等等,可能放學後活動前都會出現肚餓需要食個T,學生會夾錢、過時過節班內攪大食會、與好友慶祝生日夾錢買蛋糕請食飯都幾多下㗎,因為,阿女講過越嚟越多人要為她們慶生,e+中五已經累積到平均三至四個星期就要大出血一次,1月係最慘情有成4個同學生日,其實,出血量多咗咪又係轉嫁到我身上,即係要求加"家用 ≡ 零用錢"。

我仔中一,3月中復課返5日(半日),8達通我入錢只供搭車或應急,平時一星期50元零用,因為學校小食部冇開,只有飲品機。之前9月開學有開小食部就100元一星期。

佢都有錢儲! 我唔會比太多零用給初中生,夠用就得,因太多誘惑。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-5 18:05
我仔中一,3月中復課返5日(半日),8達通我入錢只供搭車或應急,平時一星期50元零用,因為學校小食部冇開, ...

即係按上學日計, 平均你預$20.00 一日比子女可以在學校買吓小吃, 是麼?

vkyu 發表於 21-4-5 18:29
即係按上學日計, 平均你預$20.00 一日比子女可以在學校買吓小吃, 是麼?
...

係呀!佢豪D食雞肶10元一隻,有時食撈面6元,有時魚蛋5元。

gracelam 發表於 21-4-5 18:41
係呀!佢豪D食雞肶10元一隻,有時食撈面6元,有時魚蛋5元。

依家小食部開唔開?好期盼可以係學校食野,食乜都好食過屋企

b3410 發表於 21-4-5 20:55
依家小食部開唔開?好期盼可以係學校食野,食乜都好食過屋企

3月中復課後,我2個間中學都唔開

b3410    發表於 21-4-5 21:30

每星期$50,返實體課才給。不計車錢,另外幫佢充八達通。食飯屋企食。疫情下學校小會部無開。

醒目開學勳章

我仔S1,撇除車費,因為疫情關係唔使食lunch,都係俾$20/日佢響學校買下小食,星期六日無俾。

我仔中一,3月中復課返5日(半日),8達通我入錢只供搭車或應急,平時一星期50元零用,因為學校小食部冇開, ...

咁!高中呢?

e+疫情,响學校半日課,但有時需要留校,故需要叫外買送遞,一個飯餐要60幾蚊,好貴下,我真係想送飯俾佢食。

YmOra 發表於 21-4-6 10:01
咁!高中呢?

e+疫情,响學校半日課,但有時需要留校,故需要叫外買送遞,一個飯餐要60幾蚊 ...

我女學校附近好多野食,平貴都有,我比60元一日,食完lunch佢有時佢會回校開會/留校圖書館温習/去補習,8達通我另外入。

YmOra    發表於 21-4-6 10:32

gracelam 發表於 21-4-5 18:41

乜而家學校小食部咁多款嘢食,$10.00 就有雞肶食, 正呀!我仔而家小學冇小食部, 以前上實體課時, 要幫佢準備小吃,比佢投訴我哋買嚟買去都係嗰啲喎

vkyu 發表於 21-4-6 12:35
乜而家學校小食部咁多款嘢食,$10.00 就有雞肶食, 正呀!我仔而家小學冇小食部, 以前上實體課時 ...

我女嗰間仲多野食,有奄列tim,不過疫情期間唔開

vkyu 發表於 21-4-6 12:35
乜而家學校小食部咁多款嘢食,$10.00 就有雞肶食, 正呀!我仔而家小學冇小食部, 以前上實體課時 ...

我宜家都預備小食比阿仔帶返學校食,佢放學返黎已經2點幾。

我女小一到小六都無零用錢,佢要買野就直接問我攞錢,買書都成幾百,甚至千幾一個月(佢每個月都去書局搜集練習,考試前每星期都要),文具都係,食飯嗰d全部我比

chasedream 發表於 21-4-6 13:14
我女小一到小六都無零用錢,佢要買野就直接問我攞錢,買書都成幾百,甚至千幾一個月(佢每個月都去書局搜 ...

中學生都需要零用,有時同學仔生日,佢地會買吓小禮物,放學一齊飲吓珍奶,高中會夾錢買蛋糕同食晚餐咁,聯宜都要錢。不過呢D洗費係佢地儲。如有需要我會另外再資助

醒目開學勳章

佢每個月都去書局搜集練習,考試前每星期都要
咁驚?!

我女小一到小六都無零用錢,佢要買野就直接問我攞錢,買書都成幾百,甚至千幾一個月(佢每個月都去書局搜 ...

啲練習好貴呀⋯⋯

Yanamami 發表於 20-7-10 16:30
我就係禁:P1, $1/week; P2, $2/week;.....P5, $20/ month; P6, 25/month. 零食文具屋企提供。 如果想係小 ...
中學每日50包午餐夠嗎?