用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高小vs sjps
樓主: nanakochan
go

高小vs sjps   [複製鏈接]

kwokbobo 發表於 20-7-12 18:31
咁軒小一級有幾多人?有幾多入QC?你話軒小教得唔深,咁點解入QC果d會比SJ考得好?
...
軒小學生入到QC唔代表能力好過SJPS既學生。
我諗除中文一科外,軒小學生係其餘科目既能力,應該完敗俾SJPS既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-13 18:11
軒小學生入到QC唔代表能力好過SJPS既學生。
我諗除中文一科外,軒小學生係其餘科目既能力,應該完敗俾SJPS ...

of course.
but student will improve ...
sjps students will 完勝

but when time is passing....
You can take a look of QC DSE results...

But sometimes attitude is more important ...

last year Hennessy Road has done a report
10 students of s6 students graduating from Hennessy Road was taking dse last year...and went to MBBS ...
out of them, 7 are from queens. 2 BPS, 1 others....
Of course if you study in Hennessy Road and finally didnt go to QC, it will be another story.

The path for academic road is not a single route...There are a lot of changes..
going to a band 1A school will not guarantee you kid to have a 1A result, ( more likely due to peer pressure )
so here would like to encourage all parents whose kids are not in very famous school.

讀書最後是看自己!
Every year there were so many cases that people going into a famous school and lag behind a lot..

Work hard and don't lose the original heart!

醒目開學勳章 貢獻勳章

swytca 發表於 20-7-13 18:10
SFA幾谷,去喇沙會輕鬆點啦。龍校可以做自己喜歡個野,不好麼。我仔仔SFA連閱讀時間都無,做完學校額所有 ...
sfa當年要求每日帶圖書返學校睇,人人手上一本書喎
每個人能力都唔同,但如果需要EP支緩,我肯定喇沙會係無彈性,資優亦無任何支緩,有問題只係叫社工帶你走,如果响SFA,EP其中一項最主要任務係照顧呢班資優兒

我兒係幸運兒,响SFA得到好多特別安排,包括安排高小師兄响午飯時間同仔捉棋
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

swytca 發表於 20-7-15 02:21
而且我根本不相信資優這一套。我們也是中文資優,所謂資優就係,作文寫得靚,考試又考得好,就免試資優了 ...
好明顯你係幸運兒,孩子無特別嘅情意需要

我講緊唔係標問題,係情意教育,特殊需要
如果成長中長期無人了解自己,周邊嘅人否定自獨特需要,有d小朋友就會隱藏自己嘅能力,變成同其他人一樣,所為潛能未展,或者係無學習動機

我諗起醜小鴨.....
恐龍家

kwokbobo 發表於 20-7-12 18:31
咁軒小一級有幾多人?有幾多入QC?你話軒小教得唔深,咁點解入QC果d會比SJ考得好?
...

SJPS入QC應該係個位數,不可能同兩軒過50人比吧,人多好辦事,況且,SJPS非常前列生亦未必一定要外闖~~~

mrchuchu 發表於 20-7-9 10:13
回覆 nanakochan 的帖子

我和你的情況差不多. 我放棄了高小, 選了sjps.

請問怎樣可以同時有這兩間學校的Offer ?是否叩門? Thx

pidget 發表於 20-11-12 18:41
請問怎樣可以同時有這兩間學校的Offer ?是否叩門? Thx

本來兒子是高主教waiting list, 大抽獎後打電話來收了囝囝。大抽獎我中了乙二軒銅。放棄了高主教和軒銅,因為叩到sjps.

mrchuchu 發表於 20-11-12 22:09
本來兒子是高主教waiting list, 大抽獎後打電話來收了囝囝。大抽獎我中了乙二軒銅。放棄了高主教和軒銅, ...

恭喜晒,小朋友好勁,請問考S J PS有什麼貼士?需要有很多cert或是學術很強勁嗎?謝謝

pidget 發表於 20-11-13 12:08
恭喜晒,小朋友好勁,請問考S J PS有什麼貼士?需要有很多cert或是學術很強勁嗎?謝謝
...

同問!
‹ 上一主題|下一主題