用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高小vs sjps
樓主: nanakochan
go

高小vs sjps  

回覆樓主:

另外只有人由高小走去插SJ,
未見過有人由SJ去插高小

晴晴小B 發表於 20-7-9 13:43
另外只有人由高小走去插SJ,
未見過有人由SJ去插高小
走去插班主要是學費問題。

nanakochan 發表於 20-7-9 11:20
多謝大家寶貴意見,其實呢一刻出貼文,係因為我琴晚係屋企睇過晒高小一年級嘅課本(高小已經買曬書),覺得 ...
首先要了解一吓,小朋友學得快是因為家長超前教育還是小朋友資優? 兩者有很大的分別。如果小朋友是資優,我會覺得傳統津小和大班教學的私小也未必有足夠的支援。你可以參考另一位活躍的資深版友兒子讀九龍區傳統男名津一直以來的分享。如果小朋友是「被資優」,我會建議考慮兩校在讀書以外的興趣培養發展如何。
另外,以課本去評論一間學校是有點表面的。很多學校也會用同一出版社的書本,但老師如何用、如何教、如何考;是可以很不一樣的。

如果囝囝資質超凡,我會考慮哪一間學校更少不必要的抄寫功課,讓孩子有多一點時間閱讀和自學。

最近留意英國升學嘅資訊,發覺英小好重要。

lambeanmama 發表於 20-7-9 14:19
首先要了解一吓,小朋友學得快是因為家長超前教育還是小朋友資優? 兩者有很大的分別。如果小朋友是資優,我 ...

是的,所以我就係上嚟問吓兩間教學質素的比較,例如老師設計的校本課程等等,我個仔又真係好唔鍾意抄野嘅,唔知邊間少啲抄寫功課呢?

monodad 發表於 20-7-9 14:27
最近留意英國升學嘅資訊,發覺英小好重要。

請問你知唔知sjps係唔係所有科目除了中文都係用英文教?

另外高小級一嘅插班生入到SJPS應該入唔到級20以內,學術程度自行判斷,最後校外活動成績同傳統男校所著重嘅brotherhood,相信呢D都係考慮因素

nanakochan 發表於 20-7-9 14:29
請問你知唔知sjps係唔係所有科目除了中文都係用英文教?

不如妳都係私底下問返我啦

nanakochan 發表於 20-7-9 10:03
虛心求教,希望不是一面倒sjps的聲音,金錢不用考慮,中學不用考慮,因為會離開香港

-兩間學校各有多少次 ...
兩間都係兩測兩考, 高小著重音樂多啲, SJPS體育好啲, 高小校舍較大, 資源較多, SJPS校舍細殘舊, 最近諗緊重建, 如果你小朋友係由高幼升上黎, 同番啲同學一齊一定開心啲, SJPS好多都大抽獎, 成績無咁好嗰啲會讀多好辛苦

回覆 eddielcw 的帖子

我女女個陣叩到聖心同軒小,最後讀聖心,即使有細路跟尾,因為女女既意向都好緊要。有同學仔一齊上小學會開心啲,問埋小朋友既意願也重要

回覆樓主:

如果唔考慮學費名氣同中學部,你個case 我會揀高主教。
私校要比錢,所有野flexible d, 老師有愛心 有乜野,可以同學校反映,高小校長都好好。高小worksheet 都深,功課少抄寫,多動腦,而且你仔仔仲要高幼,有咁多朋友,應該讀得開心d.

回覆樓主:

仲有幾點要考慮
男女校 vs 男校
普教中 vs 粵教中
冇世襲 vs 世襲(個孫+10分)

兩間都係好學校,但如果你放St. joe好多家長排隊多謝你。

樓主都係一個快樂的煩惱⋯但我自己就會簡原本已經有offer間私校。
正如去公立同私家醫院咁。私校大家都係考入去,起碼會少咗啲好彩靠抽獎入嘅麻麻地學生,家長同學生嘅環境比較相似,冇咁複雜。
同埋私校資源肯定多過津校,我自己就會揀俾個好啲環境佢囉

醒目開學勳章 貢獻勳章

mrchuchu 發表於 20-7-9 11:00
回覆 lik123 的帖子

我都係睇趙 sir 的分享才知道小學有分 banding 咋

已經唔係第一次講,趙sir d 野,信一半已經好夠!佢可以响講座發放錯誤訊息架!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

孩子無special needs, sjps

如果有special needs, 試下搵RC用家問清楚

利申:孩子自己後悔由SFA 轉 LSPS 嘅家長 (當初轉校係佢自己提出嘅)
恐龍家

小曳人 發表於 20-7-10 08:19
孩子無special needs, sjps

如果有special needs, 試下搵RC用家問清楚
但SPECIAL NEEDS也要看是小朋友自己本身的天賦或是後天父母的早教;作為一所謂名私幼家長,身邊學習能力高和快的小朋友可說比比皆是(當然我是看不到父母背後的付出的);除非好似貴公子咁明顯的資優,否則還是別想得太複雜好了。

我會睇中學邊間啱自己,你話中學會去外地升學但如果有突發野要延遲呢?津小精英班唔差呀,我會揀st joe 讀到之餘又可以發展其他興趣。

lambeanmama    發表於 20-7-10 09:39

回覆樓主:

SJPS未入過去,RCPS就非常多年前入過去,除非脫胎換骨式大裝修,否則RCPS校舍真係好過SJPS?~~~

RCPS係私校,資源真係多過官校好多好多?資源多啲就唔奇,太大分別我就有啲懷疑了。津校受政府分配資源限制,若要參加某些活動當然要夾錢啦,但已經慳返學費~~~

私校50K VS 官津 4XK,一間全包,一間仲有個別項目可以claim數,分別大到碟餸會好唔同?~~

至於家庭背景是否分別咁大?津校唔否定一定存在,但身邊見過少量嘅SJPS,亦似乎同直私差唔多~~~

SJPS除非唔會讀完小學,否則似乎條件比較好~~~

mcl203 發表於 20-7-10 09:53
SJPS未入過去,RCPS就非常多年前入過去,除非脫胎換骨式大裝修,否則RCPS校舍真係好過SJPS?~~~

RCPS係私校 ...

Rcps 校舍唔好?(不過真係唔太好,哈哈)但你入到sjps的校舍就知
另外,覆埋另一jm,sjps係冇精英班的。rcps都冇。
不過,sjc個backup ,真係重要考慮因素呀。今日唔知聽日事,會唔會讀讀下,會想繼續香港讀中學呢?