用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高小vs sjps
go

高小vs sjps   [複製鏈接]

虛心求教,希望不是一面倒sjps的聲音,金錢不用考慮,中學不用考慮,因為會離開香港

-兩間學校各有多少次測考?
-課外活動邊間強啲,尤其是音樂,兩間學校需要花在課外活動的時間比重大概多少?
-教學語言,sjps是粵教中嗎?高小用普通話版本的中文書,課堂上也是用普通話嗎?數學和常識呢?
-對於學習較快嘅學生,學校有冇邊方面嘅支援?

好多人懷疑高小,因為高中成績不是十分標青,但其實我又唔會留喺香港讀高中,所以我唔考慮呢樣嘢,而且覺得高小都好唔錯,sjps是津校,而且我不能對於津校有過份期望,私校家長背景應該較平均,我小朋友讀緊高幼,對於高幼好滿意,身邊聲音都是一面倒SJPS,我想再認真諗一諗,同埋知道多啲細節,唔該晒各位前輩

當初叩門是因為家中有很多不同的聲音,於是我哋即管試一試,其實未決定到邊間學校啱個仔多啲

15    0    0    0

回覆 nanakochan 的帖子

我和你的情況差不多. 我放棄了高小, 選了sjps.

原因:
高小會讀得辛苦D.
高小要$
sjps 係英小

這全是我個人的意見, 每個人都各取所需. 我也很喜歡高小, 成個package 都好好, 是一間很有質素的學校.

希望你選到一間最適合的小學給你小朋友.

我都係投SJPS,反正將來唔係香港升學,可以考慮慳返啲,況且,似乎SJPS家長背景都非常平均~~~

2jkidsfather    發表於 20-7-15 19:33

回覆樓主:

留唔留香港升中,也是選Sjps!

純論小學部,我喜歡高小多於 SJPS。但現實問題是,你接受高主教書院現時的整體表現嗎?若讀完高小六年又外求,會否也是一樣考慮 SJC 級數的中學?若是,為何不在 SJPS 爭那 99(?)直屬位?

回覆樓主:

如果純粹讀書,不考慮錢、中學。。高小是私校,基本上家長的期望比較一致、較高。 sj津校,一部分家長可能期望不一。。。高小40一班,估計sj每班應該少一點。。。高小在教學上,應該不及sj有壓力,(我自己覺得小孩子有適當壓力是好的)應該在高小可以讀得舒服些。。。高小在山上,sj在山下。。。高小和sj都是英小。。。還有,小學是沒有band的。(利申:我仔有高小offer,不過放咗。)

唔理$,唔在港讀中學,一定高小。sjps淺好多好多。如果小朋友學習較快,在津校直頭拖慢。你個case,如果唔貪虛榮心,一定高小

回覆 lik123 的帖子

我都係睇趙 sir 的分享才知道小學有分 banding 咋

https://www.sundaykiss.com/228442/education/%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e6%8e%92%e5%90%8d-%e5%b0%8f%e4%b8%80%e6%b4%be%e4%bd%8d-%e5%b0%8f%e4%b8%80%e5%85%a5%e5%ad%b8-band1-%e8%b6%99%e6%a6%ae%e5%be%b7-%e4%b8%80%e6%a2%9d%e9%be%8d-%e5%96%87%e6%b2%99%e5%b0%8f/

不如倒轉考慮吓你覺得選校最重要的三個元素是甚麼呢?然後再比較吓兩校同你心目中最重要的元素,哪一間更貼近。咁可能易啲討論。

多謝大家寶貴意見,其實呢一刻出貼文,係因為我琴晚係屋企睇過晒高小一年級嘅課本(高小已經買曬書),覺得內容好淺,尤其是中文同埋數學,所以我想知道如果sjps教嘅內容更淺的話,我個仔日日返學真係驚佢堂堂無無聊聊喺度發夢,希望有現讀家長可以分享一下其實兩間學校分別嘅校本課程有幾多,因為就咁睇教科書未必可以判斷到學習內容。同埋真係學得快嘅話學校有冇支援?我比較着重教學質素同埋小朋友返學返得開唔開心,例如有咩課外活動比佢哋玩,錢同升暫不需考慮

fruitfulsnoopy 發表於 20-7-9 10:56
唔理$,唔在港讀中學,一定高小。sjps淺好多好多。如果小朋友學習較快,在津校直頭拖慢。你個case,如果唔 ...

你話sjps淺好多,係咪真㗎 ?呢樣我好concern,坊間成日有人話私校教快,但係我手上高小嘅教科書,只係得英文已派發二年級課本,其他科目全部用緊一上一下的課本

回覆 nanakochan 的帖子

咁講, 你個仔仔如果讀高小, 可以和同學仔一齊, 一定開心D 喎.

nanakochan 發表於 20-7-9 11:22
你話sjps淺好多,係咪真㗎 ?呢樣我好concern,坊間成日有人話私校教快,但係我手上高小嘅教科書,只係得 ...

但你有冇睇過高小的ws同test paper 。

fruitfulsnoopy 發表於 20-7-9 11:24
但你有冇睇過高小的ws同test paper 。test paper 頁數都嚇親你

冇見過,所以上嚟問前輩,可以分享多少少嗎?

如果相對sjps,高小是一個較有挑戰性的平台嗎?

雖然錢不是你考慮因素,既然會出國讀書,不如用學費去增值各方面才能好過。若中一先出國,也$30萬

mrchuchu 發表於 20-7-9 11:00
回覆 lik123 的帖子

我都係睇趙 sir 的分享才知道小學有分 banding 咋

是小學生在小五、六呈分試後才分banding(其實也不是小學生分,是中學分,不過通俗就叫小學生分band吧)

回覆 mrchuchu 的帖子

呢位先生有好多都老點....不過呢度係你誤解?
中學 banding 係按成績分,官津小學大抽獎,乜人都有,點樣排 banding?如果 banding 係按照有冇 band 1 中學部,咁三私一直咪 Band 2?其他官津咪 Band 3?

所以文章已經講「冇 Band 1 小學」,而佢呢度所提及嘅學校只係「家長心目中嘅 Band 1」,即係「趙 sir 認為家長心目中嘅一線小學」。但有唔少學校學術、升中係強過文章裏面嘅幾間小學,都值得考慮,高小係其中之一。

高小唔係 Band 2 小學,輪學術、升中,佢都係「一線」。二線啲嘅例子有崇真、九龍灣 St Jo、培道,即係「一抽/考到靚學校,會好容易考慮放佢」。反而高小呢個 case,除非係嗰幾間港島津貼直屬,否則都未必咁輕易放。

至於點解高記中學部唔夠 St Jo 強,我諗最主要都係 top 嘅走佬,去左 QC、St Jo、SPB、SSGC 等等學校,反而 St Jo 相對少人走佬(我諗要走嘅,都係去 QC、SPCC 呢啲 level,否則都係開心等升中)。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

I see, thanks for explaining.
卑人老點咗tim, hahaha.....

nanakochan 發表於 20-7-9 11:20
多謝大家寶貴意見,其實呢一刻出貼文,係因為我琴晚係屋企睇過晒高小一年級嘅課本(高小已經買曬書),覺得 ...

其實單用課本深淺去評論一間學校課程,未必反映到事實之全部。

名校會有好多工作紙筆記,果啲先係學校多年心血結晶,名校唔會點教課本。

兩間我投SJ
‹ 上一主題|下一主題