用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 插班生
go

插班生

我想問可以在中一快結束的時候可以申請轉校的嗎?想轉長沙灣天主教英文中學。長沙灣天主教英文中學接受插班申請的嗎?

回覆 小小小矮人 的帖子

每年都會有插班,只要你個小朋友達標便可,只於手續,我諗你直接問返學校會穩陣啲

小小小矮人 發表於 20-7-8 20:13
我想問可以在中一快結束的時候可以申請轉校的嗎?想轉長沙灣天主教英文中學。長沙灣天主教英文中學接受插班 ...

無需等學期快結束時才申請,e+就快快致電學校問插班程序如何,因為有些中學一放暑假,校長就有可能不在學校,是否需要由校長決定才收插班學生就不得而知,但早DD申請,學校負責嘅老師皆在,完事嘅機會就大增呢!預祝順利。

回覆樓主:

Deleted

回覆 mayyylai 的帖子

原本是中中的學校,突然轉到英中會不會不適應,但是在假期也有預習過用英文做數學。和盡量用英文學習,都中二插班會不會還是不適應

回覆 Kimi2232 的帖子

因為我是六年級上中一的,可是叩門失敗。(不是叩長天)打算在中中學校將成績提高至有英中的水平,之後就打算中二轉校。

小小小矮人 發表於 20-7-8 21:21
回覆 mayyylai 的帖子

原本是中中的學校,突然轉到英中會不會不適應,但是在假期也有預習過用英文做數學。 ...

你小朋友依家名次前幾名嗎?

小小小矮人 發表於 20-7-8 21:23

因為我是六年級上中一的,可是叩門失敗。(不是叩長天)打算在中中學校將成績提高至有 ...

我小朋友都係咁諗 ,你係要插就盡快申請 以我所知 先先會安排面試 面試完如ok再安排筆試,申請既同學7月中會被安排考插班試
其實都無咩好考慮 我估你係小朋友,你要就快d叫媽咪爸爸幫你寫信申請(必須由家長申請) ,交齊小6中一成績表 ,獎狀, 同由家長寫既申請信寄返去或者直接交返去

小小小矮人 發表於 20-7-8 21:23

因為我是六年級上中一的,可是叩門失敗。(不是叩長天)打算在中中學校將成績提高至有 ...

要有一定既英文程度

好的

但係六年級有啲科目唔達B/80還可以申請插班生

認同你呢點,又其數學, 變晒做英文教法,同中文都好似差好遠...本人買左O的中一數學英文黎惡補緊個囡..所以插班時真係要注意..

小小小矮人 發表於 20-7-9 11:53

經濟無問題, 不要太顧慮,考咗收咗先算。

其實最簡單方法係你隨便買本f.1英文版既數學練習 ,做長題目或有題目下既數學 ,不做mc , (佢地學校考長題目) 你睇下大概自己明唔明 理唔理解 ,如果都有7-8成岩既話 其實可以一試

亦都唔需要同人比較,因為任何學校插班都要考插班試 其實人地一試便知龍與鳳,所以A唔A B唔B 根本唔係問題,只係參考