用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 物理治療-英國UEA vs 澳州 昆士蘭大學
go

[英國] 物理治療-英國UEA vs 澳州 昆士蘭大學

呢兩間都有offer, IB 剛放榜,成績夠入讀,要取其一,很難取捨,各有好處

請問各位高見?

澳洲生活費同學費會高啲,唔知可唔可以申請獎學金

soon 發表於 20-7-8 15:17
呢兩間都有offer, IB 剛放榜,成績夠入讀,要取其一,很難取捨,各有好處

請問各位高見?

UEA 讀3年,UQ 讀4年。

如果錢唔係一個主要問題,我會揀UQ。

UEA physio 英國排第7, UQ physio 澳洲排三甲。

https://www2.uea.ac.uk/study/undergraduate/degree/detail/bsc-physiotherapy

IB 幾分?如果係澳洲公民/PR,UQ 個位係Commonwealth funded, 收生分數會俾full fee paying/foreign students 高,如果IB分數無40+/45, 都好難會有scholarship, 因為local 要有最少ATAR99.5正入到。

不如搵吓香港有無scholarship 俾人去overseas 讀physio, 之前識人申請過尤德爵士獎學金

https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/seymf/tc/index.htm

Activehealth 發表於 20-7-8 20:59
UEA 讀3年,UQ 讀4年。

如果錢唔係一個主要問題,我會揀UQ。

謝謝回覆

我們不是澳洲citizen, 阿仔IB 41, 因UEA & UQ學費相差都大,也是考慮因素之一,但似乎澳洲學習環境、認受性同長遠發展都會比英國好,所以要清楚考慮再決定

如果香港可申請獎學金,也一試無妨,感謝

soon 發表於 20-7-8 23:23
謝謝回覆

我們不是澳洲citizen, 阿仔IB 41, 因UEA & UQ學費相差都大,也是考慮因素之一,但似乎澳洲學習 ...

恭喜曬,阿仔IB41 好好成績!

識physio UQ 畢業,依家自己開私人執業,做得相當唔錯。

希望你阿仔攞到獎學金兼搵到自己理想。

Activehealth 發表於 20-7-9 00:05
恭喜曬,阿仔IB41 好好成績!

識physio UQ 畢業,依家自己開私人執業,做得相當唔錯。

謝謝,物理治療是他一直想讀科目,佢偏向選擇英國UEA ,但我想佢考慮澳洲,所以想聼多啲意見比阿仔再諗清楚

soon 發表於 20-7-9 09:00
謝謝,物理治療是他一直想讀科目,佢偏向選擇英國UEA ,但我想佢考慮澳洲,所以想聼多啲意見比阿仔再諗清 ...
大學級數相差一段距離

我投OldU-票。

Yanamami 發表於 20-7-9 10:10
我投OldU-票。

即刻邊間

soon 發表於 20-7-9 10:15
即刻邊間
咪UQ.

上年啊女都係這兩間有offer, 最終選擇UEA, 學費及年期係最主主要考慮因素, 也問了本地治療師意見, 回留返香港考牌兩國一樣, 所以最終選擇了uea。上年Y1 UAE PT 1班有50多人,有13個左右香港留學生,其如都是外國人。

yoma 發表於 20-7-9 10:19
上年啊女都係這兩間有offer, 最終選擇UEA, 學費及年期係最主主要考慮因素, 也問了本地治療師意見, 回留返 ...

感謝回覆,見到你意見,令我更多了解,萬分感謝

soon 發表於 20-7-8 23:23
謝謝回覆

我們不是澳洲citizen, 阿仔IB 41, 因UEA & UQ學費相差都大,也是考慮因素之一,但似乎澳洲學習 ...
IB 41分,poly 都入到啦.

Zsokol 發表於 20-7-9 10:44

請教一下,Poly 收A Level 要乜嘢成績?

Chole 發表於 20-7-9 11:10
請教一下,Poly 收A Level 要乜嘢成績?
A Level 要咩嘢成績,我就吾知道. 我聽講香港收醫科生最低系IB42分. 如在英國讀醫科最低系36-38分添.

有申請,不過冇offer,阿仔有intern經驗 ,又參加過Poly Physio 既summer camp, 課外活動同成績都有,但都冇offer ,有啲失望!

反而佢有兩個同學乜都冇,就有offer,收咗

soon 發表於 20-7-9 11:43
有申請,不過冇offer,阿仔有intern經驗 ,又參加過Poly Physio 既summer camp, 課外活動同成績都有,但都 ...
係interview衰咗,通常這一類科目interview很重要.

Zsokol 發表於 20-7-9 12:03
係interview衰咗,通常這一類科目interview很重要.

係,咁多人想讀,一定每part 都重要

Zsokol 發表於 20-7-9 11:42
A Level 要咩嘢成績,我就吾知道. 我聽講香港收醫科生最低系IB42分. 如在英國讀醫科最低系36-38分添. ...

明白,thanks anyway

今日收到poly offer, 咁又點揀?

唔考慮經濟

主要考慮學習氣氣,前景同就業

大家又係咪一定揀香港?