用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 认字
go

认字 [複製鏈接]

就快3歲只係識得A-Z,數字,花 人 火 水 車這幾個字,來緊9月返k1要做多d准備嗎?唔知其它小朋友3歲去到咩程度。
   4    0    0    0

K1 大約也是這樣程度,不用擔心

uscayenne 發表於 20-7-8 22:45
K1 大約也是這樣程度,不用擔心

多謝 希望九月順利返學

papapips 發表於 20-7-19 12:04
都差不多啦,我仔上緊中文認字班,分主題每堂學到5-6個字词左右,回家再同佢溫習
...

好奇想問下認字班係咪淨係認字傢渣?

papapips 發表於 20-7-19 12:04
都差不多啦,我仔上緊中文認字班,分主題每堂學到5-6個字词左右,回家再同佢溫習
...

請問K1係唔係只需要認字 唔使识寫?我女宜家數字都淨係識得寫1

回覆樓主:

我囡當年係K1下學校(3歲半)學校開始要認中文字,我才開始同佢睇基礎漢字500,K2下學期已經可以自行閱讀繪本,K3下學期自己睇橋樑書。小朋友既文字敏感期一般係4歲開始(有人早有人遲),唔使太心急過早要小朋友認字。

回覆 多多宝 的帖子

其實4歲前唔寫字的情況下認字功效不理想是正常的, 到小朋友自己拿筆寫字自然就會識多d

多多宝 發表於 20-7-8 13:47
就快3歲只係識得A-Z,數字,花 人 火 水 車這幾個字,來緊9月返k1要做多d准備嗎?唔知其它小朋友3歲去到咩 ...

其實差唔多了..
K1 都係呢個程度..
如果想再加強咪同佢睇基礎漢字500 同睇吓英文 sight words 卡..
我個女2歲半開始睇基礎漢字500..
不過我地 hea 睇.. 睇得好慢..
到3歲先睇完頭5本.. 認到100個中文字..(認到但唔識寫)
英文 sight words 就認到30-40個.. (認到.. 但串唔到.. )
我覺得小朋友認字唔好急... 費事嚇驚佢到時抗拒學習..

TingTing0001 發表於 20-8-15 14:02
其實差唔多了..
K1 都係呢個程度..
如果想再加強咪同佢睇基礎漢字500 同睇吓英文 sight words 卡..

佢呢個月突然對認字好有興趣 ,睡前都會要求看flash card 已識大約50-60中文字,睇中文故事書睇到佢識嘅字都會好興奮,准備買入基本500字萌芽版睇下,呢套書都唔平

多多宝 發表於 20-8-16 16:21
佢呢個月突然對認字好有興趣 ,睡前都會要求看flash card 已識大約50-60中文字,睇中文故事書睇到佢識嘅字 ...

所以要順住小朋友發展...
佢突然 ready 就會好唔同..

scgift 發表於 20-7-30 04:27
我囡當年係K1下學校(3歲半)學校開始要認中文字,我才開始同佢睇基礎漢字500,K2下學期已經可以自行閱讀繪本 ...

多謝分享(emoji)(emoji)
想請教、 3歲半開始伴讀時、 會刻意要小朋友指住啲字一齊讀嗎? 還是一定要佢你讀一句、 她讀一句?
因我女兒是很喜歡聽故事看繪本、 但她不喜歡要指住啲字來讀。 不知會否影響效果。
謝謝。

cathylchan 發表於 20-8-27 15:59
多謝分享(emoji)(emoji)
想請教、 3歲半開始伴讀時、 會刻意要小朋友指住啲字一齊讀嗎? 還是一定要佢你 ...

喺佢認晒全套《基礎漢字500》後,我伴讀才會指讀。話明伴讀,係我讀而唔會叫佢讀。通過伴讀,佢認到越來越多既字。認到夠多了,就可以自行閱讀了。

只有睇《基礎漢字500》及配套《寶貝盒》時,我才會要求佢讀出來。我將「認字」同「閱讀」清晰分開。

scgift 發表於 20-8-27 16:11
喺佢認晒全套《基礎漢字500》後,我伴讀才會指讀。話明伴讀,係我讀而唔會叫佢讀。通過伴讀,佢認到越來越 ...

謝謝解答。
現在我有跟她讀 「我會自己讀」。
都不錯, 因書中不停重複句子,那你會覺得「基礎漢字500」跟「我會自己讀」那一套會易學點?
謝謝分享(emoji)(emoji)

cathylchan 發表於 20-8-27 16:16
謝謝解答。
現在我有跟她讀 「我會自己讀」。
都不錯, 因書中不停重複句子,那你會覺得「基礎漢字500」 ...

我小朋友唔鍾意睇《我自己會讀》,話好無聊。個人覺得認字來講,《基礎漢字500》每課只學一個生字,遠比《我自己會讀》要一次過認一大堆字來得容易/輕鬆。

其實只要有興趣就行了,我小朋友靠睇大量有趣既繪本去增強閱讀興趣+順便認字。

scgift 發表於 20-8-27 16:28
我小朋友唔鍾意睇《我自己會讀》,話好無聊。個人覺得認字來講,《基礎漢字500》每課只學一個生字,遠比《 ...

明白~ 謝分享。
很認同透過睇繪本去提興趣。

多多宝 發表於 20-7-8 13:47
就快3歲只係識得A-Z,數字,花 人 火 水 車這幾個字,來緊9月返k1要做多d准備嗎?唔知其它小朋友3歲去到咩 ...

我女k1前認唔哂a-z,中文字識花、草、水…… 都係幾個,除非讀私幼,我相信呢個程度返k1冇問題。我女k2先開始寫字,k2一年就學咗寫a-z嘅大細階,同埋大約70幾個中文字。
‹ 上一主題|下一主題