用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣知自行候補入,亦或甲部乙部入?
go

點樣知自行候補入,亦或甲部乙部入?

阿囡派入第一志願,自行期間冇結果,自一、自二照填甲部、乙部首一、二,派位結果出來,入第一志願,但點樣知結果來自候補入,亦或攪珠入?

Susan2008hk 發表於 20-7-8 07:33
阿囡派入第一志願,自行期間冇結果,自一、自二照填甲部、乙部首一、二,派位結果出來,入第一志願,但點樣 ...

學校會知麼?

Susan2008hk 發表於 20-7-8 07:34
學校會知麼?

學校唔會知,我都有類似情況,都唔深究喇

王家爸爸    發表於 20-7-8 10:51

因為搞不清楚,所以好想知撞彩數亦或自行成績候補入!

醒目開學勳章 王國長老

唔會知,只能靠常理估
如果统一無揀,就肯定自行入
如果统一擺到好後,根本無可能入,就likely自行入

以你case,無得估

如果自行取錄, 三月時, 應該會收到該中學電話通知

Willcheng 發表於 20-7-8 07:47
如果自行取錄, 三月時, 應該會收到該中學電話通知
有收後備生的,所以就算無收過電話都可能係自行入

阿囡派入第一志願,自行期間冇結果,自一、自二照填甲部、乙部首一、二,派位結果出來,入第一志願,但點樣 ...

呢個case係咪自行入都係靠估,例如成績好過自己嘅同學仔自行都入唔到,咁多數係乙一抽中。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

阿囡又係咁,自行填次選,4月無收到任何電話,

到統一甲部放甲二,乙部就放乙一,

出來結果是中左:甲二或乙一,
我就吾知係當時4月份以”備取生”入?還是統一「甲二入」?定還是「乙一入」?

睇嚟大家都一樣

samchan25 發表於 20-7-8 08:37

甲二入到機會微乎其微
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 siujanjan 的帖子

中學會知

samchan25 發表於 20-7-8 08:37

我都係呢個:自行放自二,甲部放甲二,乙部放第一。
我估中甲二機會唔高,始終band1中學。區內熱門。
似自二後補或乙一中

siujanjan 發表於 20-7-8 07:35
講得啱,無必要深究。

王家爸爸 發表於 20-7-8 10:53
講得啱,無必要深究。
入了就開心啦。何必再去追究?
到了中學,洗牌重新開始。自行候補入也不一定比抽獎入更優勝一些。

nillnill    發表於 20-7-8 12:02
王家爸爸    發表於 20-7-8 11:57

If this is classified as personal information, the government has the obligation to provide it to owner upon request.

kenwong888 發表於 20-7-8 11:40
If this is classified as personal information, the government has the obligation to provide it to ow ...

Totally agree!

間接方法,响中一第一次考試中能夠考獲40至50名左右嘅好大機會係自行時屬頭10位"備取生"。純個人估算。基數係以自行各額為40人作估算。

siujanjan 發表於 20-7-8 07:35
我都係有類似情況 - 自二, 甲三同乙四填同一間學校, 最終入咗.
老師話係甲三入, 但其實甲二係次熱門學校, 當日我咁樣填係保守策略 (因為阿女係邊緣人), 甲三填心儀學校係抱住搏一搏; 其實老師勸過我唔好太大期望因為呢間係區內大熱學校, 所以乙部我都係擺乙四... 點知俾阿女抽到, 我開心到喊咗出嚟!!

點都好, 入到心儀學校就OK啦, 唔好深究.

所以,入讀中學後,調整心態,重整為零,加油努力再努力!其實,入讀好嘅英中,大家水平有番咁上下!