用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學派位
樓主: App88
go

中學派位

回覆 dreambk 的帖子

係自選二,果時未諗過即收,我女全級排十,其實我一心想入上智,上智係自選一,點知蕭明收左冇曬大抽獎機會,依架真係好后悔

App88 發表於 20-7-9 08:52
回覆 aptcan 的帖子

自選一係上智,自選二蕭明,果時聽老師話要分開投資,一間本區一間跨區,點知4月收到 ...

其實唔駛喊,亦唔駛拿住拿住,上智都係一間津校,暫時睇唔到有乜令你入蕭明唔入上智感到可惜既地方,除咗多出既交通費⋯⋯

bobbob 發表於 20-7-8 12:30
居然唔係林護?
Best of the best girl school in Kwai Tsing 咪OK囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

自選一係上智,自選二蕭明,果時聽老師話要分開投資,一間本區一間跨區,點知4月收到 ...

另一方面睇,如果4月2間自行唔入,等7月大抽獎,上智唔入,玫瑰唔得,黄棅珊都唔中,結果去左滙基,個心情已經唔同晒。

如交通真係唔方便,試下叩其他中學。

sadsam    發表於 20-7-10 09:10
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

長沙灣有37號巴士到蕭明
btw, 蕭明係好學校

回覆 App88 的帖子

系咪二線小學級10呀?還是一線?

醒目開學勳章

選自行果陣,反而老師係同我講,要填一d你真係勁想入既學校,因為如果自行入左就無仇報(除非去叩門),所以千其唔好填一d其實你唔係十分想入既學校,如果真係情有獨鍾,可以只填一間。
http://rickpoon.spaces.live.com/

回覆 zola 的帖子

非常正確,現在後悔也沒用,只能接受,希望個女慢慢習慣

回覆樓主:

蕭明2019年成績幾好
主科4+平均67%屬B1B水平
33222率92% 87.5%升讀大學學士

中文5+/4+ 17.9% | 68.8%
英文5+/4+ 18.8% | 67.0%
數學5+/4+ 15.2% | 67.0%
通識5+/4+ 17.9% | 65.2%
主科5+/4+ 17.5% | 67.0%

33222: 92.0% (103/112)

最佳5科2+: 100%

2018-2019年度校務報告重要事項
http://iis.dmhcsm.edu.hk/dmhcsm/schreportplan/y1920/19_Report_1publicc.pdf

學術表現
本校中六同學於第八屆香港中學文憑試考獲尚算滿意的成績。本年度共有 112 位中六同學參加共 18 科文憑考試,取得 5 科考獲第 2 級或以上成績的學生達 100%,而 100%取得第 2 級或以上成績的科目共 16 科。取得大學入學要求,即中、英、數、通識四個核心科目及一科選修科考獲 3、3、2、2、2 級或以上成績的學生有 92%。兩個語文科目均取得 4 級或以上成績共有 62%。本校考獲最佳 5 科達 19 分或以上的百分比有 67.9%。此外,有超過 50%同學取得第 4 級或以上成績的科目共有 13 科,包括英文、中文、數學、通識、中史、企會財(會計)、企會財(管理)、經濟、歷史、化學、生物、數學延伸部分一及音樂。另一方面,入讀大學學士學位課程的學生共有 98 名(佔中六畢業生人數 88%),而考獲非學士學位課程的學生共有 10 人(佔 9%),合共 97%畢業生獲大學或院校取錄修讀各類課程。

Public Examination Results
http://dmhcsm.edu.hk/02_profile/18/eexam.php

2019 Core Subject Results
http://dmhcsm.edu.hk/02_profile/18/ehkdse4pluscore.html

2019 Elective Subject Results
http://dmhcsm.edu.hk/02_profile/18/ehkdse4pluselective.html

其實以DSE計 蕭明唔差得過上智好多  !

都入左,多D去了解學校,可能你又會。。。慢慢地愛上它呢 ! 

醒目開學勳章

App88 發表於 20-7-9 10:24
回覆 zola 的帖子

非常正確,現在後悔也沒用,只能接受,希望個女慢慢習慣 ...
其實呢間都係好學校,或者囡囡會讀得好開心呢
http://rickpoon.spaces.live.com/

回覆 Poyau 的帖子

多謝你🙏

Poyau    發表於 20-7-10 16:38

回覆 subb 的帖子

是的,唯有接受多D了解,明天注冊

回覆 zola 的帖子

多謝你!

miriam 發表於 20-7-8 13:50
見慣不怪

我一係唔好個個帖睇, 真係睇時會有想嘔血既感覺

作為用家,Bigexam的好處是可以filter 左地區,宗教,男女男女校,Band
可以好快知道全港的target 學校by banding

至於band 1 abc之分的準確性只可作為參考基礎

但分Band 1,2, 3就好有幫助

每個Band 中要再分高低,要再仔細參考每間學校DSE成績

Poyau 發表於 20-7-9 10:27
蕭明2019年成績幾好
主科4+平均67%屬B1B水平
33222率92% 87.5%升讀大學學士

起碼透明度高
好過某些學校33222只係多幾個%,但就學科5+,4+百分率無講成份report百幾頁,DSE成績只係講少少。

Poyau    發表於 20-7-10 16:38

lemonwegrass 發表於 20-7-9 11:23

作為用家,Bigexam的好處是可以filter 左地區,宗教, ...

是呀!最緊要上學校網站睇report. 通常睇埋入3大指標,睇吓主科,學科4+,5+指數。越透明就可以越了解學校。
不過一間好學校,還有其他方面需要考慮,長遠影響是多過幾個%的數據,家長宜選擇一間適合自己孩子的學校,才會讀得開心

如果你去到大抽獎中唔到上智,去左另一間更差,你仲後悔
知足者,常樂,特別呢2間又唔係差太遠

交通唔係甘方便確又係洗時間精力。
收拾心情,俾阿女信心,來年考插班。金子,係邊都可以發光。加油!

唔好甘啦...F.2 可試轉.

我女自一考入上智, 但放榜時見同班成績沒呀女甘好者卻後補入傳統1A名校, 我個心都有一刻沉一沉,: 如果呀女自一博一間再勁D, 可能都有機入...

但過了一陣又沒有了個種矛盾感, 所謂知足常樂! 最後都係考同一個試,考大學及工作才是極目標,出來社會讀邊科, 讀那間大學重要過你讀邊間中學